22 juni 2009

Den stora fegheten

Det är inte första gången det påpekas, men det förtjänat att upprepas:

Det är svårare att ta sig ur landslaget än att ta sig in i det.
En gång plats i startelvan - alltid plats i startelvan.

På Svenska Fotbollförbundet råder devisen:
Ändra aldrig på ett förlorande lag.
Jag tänker på Tommy Söderbergs pjallande med Marcus Allbäck under VM 2002.

Alla kunde se hur det svenska U21-landslaget fick en ny energi när Labinot Harbuzi och (i synnerhet) Martin Olsson kom in på Olympia i fredags.

Alla.

Ändå får de inte förnyat förtroende, om man får tro Fotbollskanalens avslöjande av truppen för den avgörande matchen i morgon kväll.

Jag undrar: Vad mer skulle Martin Olsson bevisa än all den enorma kreativitet, det mod, den variation i spel, den aggressivitet i närkamperna, den vilja till avslut?

Förmodligen hade det inte spelat någon som helst roll om han gjort hat trick under de sista tio minuterna. Mupparna på bänken hade nickat mot varann, tittat på idolbilden av Lagerbäck, erinrat sig det fullständigt riktiga i att hålla Zlatan på bänken i 77 minuter mot Senegal, fingrat lite i pärmarna och konstaterat att det var ju ett piggt litet inhopp av den där gossen. Kanske kan han komma in lite även i nästa match.

Låt oss hoppas att någon skojat till det. Den där Nystedt verkar ju ha massor av rävar bakom öronen. Not.

Låt oss hoppas att Lennartsson bestämt sig för att nyttja Fotbollskanalen som budbärare av dimridåer. I morgon kväll, på Swedbank, kommer vi i publiken att bli lika överraskade som serberna när Olsson och Harbuzi står där under nationalsången och, liksom övriga laget, rör läpparna i otakt.

Vem försöker jag lura...

9 kommentarer:

Cliff sa...

Olsson kan jag hålla med om, men vad tillförde egentligen Harbuzi som skulle ge honom en plats mot Serbien?

Mot ett lag som ligger med alla sina nio man runt eget straffområde så är han en bättre defensiv mittfältare än Gustav Svensson, det var väl ingen överraskning?

Mats sa...

Kreativitet på innermittfältet. Någon måste slå bollar på djupet till, framför allt, Berg, så han kan få komma rättvänd.
Och så de där briljanta insticken, som kan avgöra en match. Som jag ser det kan bara Harbuzi slå de bollarna. Han kan öppna upp försvar. Han har den en blick som man föds med. Den går inte att träna upp.

Ulf sa...

Jag skulle kunna hålla med dig i princip, men inte blev väl Harbuzi den friska kreativa fläkt som laget behövde? Han stod mest still och letade passningar, tyckte jag.
Och när den smarta bolen in till forwardsfötterna kom, då slogs den - hör och häpna - av Bjärsmyr.
Olsson däremot var ju het som en kamin.

Mats sa...

Du vet, jag har himmelsblå solglasögon. Ser saker som ingen annan ser. Och jag satt på den skuggiga läktaren, slapp solen i ögonen.

Labbe är på gång, måtte han få mer tid ikväll.

"Bjärsa"? Jamen, han är ju kung. Bakåt och framåt. Vår egen Robinson Kruse.

Johansson sa...

verkligen fegspel, verkligen...


Martin Olsson är en säkerhetsrisk en masse. Han sitter i frysboxen i Blackburn av en anledning. De få matcher han spelade i början av säsongen blev han bortkollrad varje anfall.

Med snabba serber och Martin Olsson på plan hade Sverige varit en man kort efter 20 minuter.

studiomannen sa...

Vad gäller Labbe så lär han väl få spela nu när Wernbloom är avstängd. Gustav Svensson var bäst på plan igår så honom lär han inte flytta på.

Och Emir Bajrami som haft en olycklig start på sitt mästerskap slog till med sin bästa match igår.

Men eftersom Bajrami också är avstängd så är saken klar. Dina önskespelare kommer nästa match.

Cliff sa...

Harbuzi kommer inte ersätta Wernbloom. Det blir antingen Landgren eller Elm tillsammans med Svensson. Flyttar man in Elm så går Özcan in på högerkanten.

Mats sa...

Vi får väl se.

Jag gladdes med Bajrami igår, passet till 1-0 är så klart dels ett skolexempel på uselt försvarsspel, men också på hur enkel fotboll bör vara ibland. Bara en bredsida, rakt in i boxen.

Samtidigt: Bajrami har tröttnat betänkligt i både den här och Italien-matchen, han tycks orka en dryg halvlek. Max.

Håller med om att Gustav Svensson var bäst på plan. Han måste vara kvar. Men med honom som städgumma kan jag inte se annat än att Labbe skulle funka som en nummer 10. Ni såg ju själv hur illa det passades igår (bl a från Wernbloom). Svensson och Wernbloom är lite för lika på innermitten. Nästan som Mjällby och Turbo. Nästan.

Om det är något Labbe kan så är det att slå snörpassningar på djupet, liksom crossbollar på 40 meter - på plösen.

studiomannen sa...

Börjar räkna med det Cliff skriver. Elm tar ett steg in i banan och Özkan går in på höger yttermittfält. Gische kan ju spela där, men han förefaller inte vara ett alternativ. Jag gillar Labbe och tycker att det hade varit roligt. Men det känns konstigt att tänka på Labbe som ersättare för Wernbloom eftersom de är så olika som spelare. Jag hade valt Labbe själv. Rasmus Elm ute på högerkanten är inte fel.

Martin Olsson känns stenklar som ersättare för Bajrami.