22 juni 2009

Rain Man ser stjärnor. Och ränder.

Mest exalterad över USA:s sensationsavancemang i Confederations Cup var naturligtvis Rain Man. När hände det senast att ett lag blev tvåa i en fyrlagsgrupp efter en seger och två nederlag? Rain Mans nästkusin Tim i Skåne kanske vet besked, men Rain Man nöjer sig med att konstatera att det åtminstone aldrig inträffat i VM- eller EM-sammanhang. (I VM mellan 1986 och 1994 kunde man gå vidare som grupptrea, men det är en helt annan sak.) Att dessutom plocka in tre poäng och sex mål på två olika lag i sista matchen gör det hela ännu mer exceptionellt.

För den största upphämtningen i en VM-grupp stod förmodligen Argentina, som efter två gruppmatcher 1974 hade förlorat mot Polen med 3-2 och spelat 1-1 mot Italien. Italienarna hade i förstamatchen slagit Haiti med 3-1, hade två poäng och tre plusmål tillgodo och avancemangsklara Polen kvar att möta. Men Polen vann över Italien med 2-1, medan Argentina gjorde 4-1 på Haiti och så blev det Argentina i kvartsfinalgruppen (där de för övrigt bara tog en poäng). Turkiet och Paraguay kom tillbaka från liknande situationer i VM 2002, låg på ett poäng efter två matcher, men vann den sista och hade turen att deras konkurrent om andraplatsen, Costa Rica resp Sydafrika, förlorade sina. I båda de fallen var det också tre måls differens som skilde inför avslutningsmatchen.

Sedan kan ju nämnas att Sverige kunde ha utfört exakt samma bedrift i Italien-VM 1990. Hade Olle Nordins mannar hållit sin 1-0-ledning mot Costa Rica hade det blivit en andraplats i gruppen, trots de inledande nederlagen mot Brasilien och Skottland. Sedan hade vi haft Tjeckoslovakien i en inte alls omöjlig åttondelsfinal och kanske ett knappt kvartsfinalnederlag mot Tyskland. Det i sin tur hade gjort att Olle Nordin hållit sig kvar på sin post, vilket i sin tur lett till att EM 1992... Ja, fyll i vilken kontrafaktisk historia ni vill. Rain Man håller sig som ni vet till hårda fakta...

6 kommentarer:

tim sa...

Det har säkert hänt då och då i diverse fyralagsgrupper i mindre sammanhang även om jag inte kan ge något exempel på rak arm.

Det omvända - d.v.s. att ett lag vinner två matcher och förlorar en och ändå bara kommer trea i gruppen - har dock hänt i VM, exempelvis 1994 när både Argentina och Belgien råkade ut för detta. Eftersom de bästa treorna gick vidare spelade det emellertid mindre roll. I Argentinas fall behövde Bulgarien plocka in fyra mål i slutmatchen och gjorde det genom en 2-0-seger.

Det kan också vara värt att notera att Italien gick vidare i VM 1982 (och sedan blev världsmästare) utan att registrera en enda vinst i gruppspelet. Efter tre oavgjorda eliminerade de Kamerun med hjälp av fler gjorda mål.

Tim

Tobias Dahl sa...

Det HAR hänt i VM - nämligen den enda gången en andraplats var noll och intet värd, 1950. Det var i Spaniens grupp, den där USA svarade för tidernas senation genom att slå England. England slog i sin tur Chile som slog USA och alla dessa tre losade mot Spanien.

I samband med EM förra året gjorde jag en sammanställning över vilka kombinationer som kan bli i en fyralagsgrupp och om de inträffat i stora sammanhang. Varianten i EM:s grupp A, i grunden en 9-6-3-0-grupp men med den twisten att jumbon spöar ettan, var ny i EM/VM-sammanhang. Vissa varianter som inte hänt där har trots allt inträffat i typ ungdoms-VM, exmpelvis en gruppvinnare som går rent och att de andra lagen spelar kryss mot varandra. Ytterligare några har mig veterligen ännu inte hänt, till exeempel sex kryssmatcher. Italiens grupp 82 och Englands 90 var nära utan att nå riktigt hela vägen.

Algeriet vann ju två matcher medn blev utslagen trea 1982, Skottland - alltid detta Skottland! - vann en och spelade två oavgjorda till ingen nytta 1974, liksom Italien i EM 04.

Tobias Dahl sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Jesper sa...

Tobias - Jag minns även grupp B (tror jag det var) 1990, där ettan Kamerun fick prygel av fyran sovjet med 4-0 i slutmatchen. Då hade Sovjet iofs fortfarande chansen att gå vidare pga det där bästa-trean-larvet.

Italien var ganska nära att gå vidare som tvåa på en seger i VM 2002. del Piero kvitterade visserligen mot Mexico i slutmatchen, men italienarna hade gått vidare ändå eftersom ecuador samtidigt slog koroatien.

Jesper sa...

Så var det ju också grupp A i Afrikanska mästerskapet 2000:

1.CAMEROON 3 1 1 1 4- 2 4
2.GHANA 3 1 1 1 3- 3 4
3.Ivory Coast 3 1 1 1 3- 4 4
4.Togo 3 1 1 1 2- 3 4

tim sa...

Det där hände ju i VM 1994 också. Dessutom med plus minus noll i målskillnad för samtliga lag.

1. MEXICO 3 1 1 1 4 3-3
2. IRLAND 3 1 1 1 4 2-2
3. ITALIEN 3 1 1 1 4 2-2
4. NORGE 3 1 1 1 4 1-1