09 juni 2009

Tiotusenkronorsfrågan med Olle Svalander

Han retade gallfeber på en hel nation sportjournalister, under pseudonymen Mats Hård. Länge gäckade han rikets redaktioner och roade sig kungligt med att läsa den ena "sanningen om Mats Hård" efter den andra.


Robert Laul ägnade till exempel en hel artikel åt att "avslöja" att Mats Hård var Jan Eklund på Dagens Nyheter. Bloggen hette Konsten att förlora och blev så småningom en bok, med samma namn.

Denne guligan vet sannolikt ett och annat om Konsten att inte göra mål. THS ringde upp Olle Svalander:

- Zlatan? Varför gör ingen mål i landslaget? Att Zlatan inte gör mål beror på att han får för få chanser. En skytteligavinnare missar oftast fler chanser än han sätter under en säsong. Men i landslaget får han inte lika många chanser.

- För att skapa fler chanser måste man använda bättre spelare ända ifrån backlinjen. Dagens mittbackar kan inte göra ett ordentligt uppspel. Det går för långsamt och precisionen i passningarna är undermålig. I mitten stänger motståndarna och på vänsterkanten springer högerfotade spelare.

- Då återstår att lyfta över mittfältet och låta forwards spela tillbaka på mötande spelare men det är för lättläst, speciellt när passningarna kommer seglande från dagens mittbacksfötter. Motståndarnas backar hinner ju ta en fika innan bollen är framme och sedan ändå vinna nickduellen.

- Dessutom saknas det rörelse hos övriga spelare. Mittfältarna måste springa oftare och mer mot mål för att skapa alternativ. Idag verkar landslaget mest inrikta sig på att inte ligga fel i positionerna och att inte göra åt för mycket energi.

Inga kommentarer: