11 juni 2009

Aldrig, aldrig, aldrig ger vi upp

Det kan gå vägen.


Det kan mycket väl gå vägen.

Jag såg matchen i efterhand på dvd. Hustruns fördelsedag firades igår, det åts och det dracks, det diskades och det plockades undan. Klockan den gick. Först framåt midnatt kunde pappan titta på VM-kval.

Det var en dyster syn, i synnerhet första halvtimmen. Det var smärtsamt att se ett Malta vinna terräng genom att pressa högt, vinna boll, spela den över mittfältet - och komma till konkreta avslut.

Fan, det är ju vi ska spela! Vi, det bästa laget!

Det var direkt plågsamt att se Isaksson drabbas av den ena hjärnblödningen efter den andra i sina uppspel, samtidigt som det var en lättnad att se hans TV-räddningar.

Jo, det fanns glädjeämnen. Det hände plötsligt lite längs kanterna. Det spelade med vänster fot på vänster kant, det löptes med boll ner till kortlinjen, det spelades äntligen snett inåt bakåt, som vi efterlyste här på THS igår.

Den dagen vi har mittfältare som på Jonas Thern-vis går ner och hämtar boll, så vi slipper det eviga tjongandet från mittbackarna, den dagen då fler spelare börjar spela på ett tillslag och ta sin löpning, den dagen rubbar vi samtliga lag i den här gruppen.

Det är alltså en bit kvar. 4-0 igår var sköna siffror. Men Sverige imponerade inte. Vi ingav däremot förhoppningar.

Så det kan gå vägen.

För när matchen var slut och mitt glas med Talisker ännu inte uppdrucket, satt jag där och jämförde spelscheman - Ungern, Portugal och Sverige. Samtliga har ju fyra matcher kvar att spela. Men programmen ser olika svåra ut.

Ungern ska möta:
Sverige (hemma)
Portugal (hemma)
Portugal (borta)
Danmark (borta)

Portugal ska möta:
Danmark (borta)
Ungern (borta)
Ungern (hemma)
Malta (hemma)

Sverige ska möta:
Ungern (borta)
Malta (borta)
Danmark (borta)
Albanien (hemma)

Som ni ser har alltså Ungern avverkat alla sina "lätta" matcher. Deras fyra vinster har tagits i dubbelmötena mot Malta och Albanien. I övrigt har de fått stryk borta av Sverige och spelat oavgjort hemma mot Danmark. Ungern har inga gratispoäng kvar. Ponera att de får oavgjort i båda mötena mot Portugal och att Sverige gör vad de bör mot Albanien och Malta. Då står vi på samma poäng. Mötet borta mot Ungern kan vara den avgörande matchen.

Portugal har en "lätt" match kvar, hemma mot Malta. Visserligen vann man borta mot Malta med 4-0, men Portugal har aldrig varit laget som öser in mål mot lättare motstånd, som till exempel Spanien, Tyskland och England är så bra på. Teoretiskt har alltså Sverige fler lätta matcher kvar, vilket skulle kunna ge oss en fördel. Givetvis utifrån den fyrkantiga teorin att vi alla tar lika många poäng i de "svåra" matcherna.

Sverige har alltså bara två "svåra" matcher kvar. Borta mot Ungern och borta mot Danmark. Vinst i Budapest och oavgjort på Parken? Ja, då är vi vidare till play-off, förutsatt att Portugal inte plötsligt går fram som en slåttermaskin. Men jag tror inte det. Oavgjort hemma mot Albanien och turlig vinst på övertid nere i Tirana imponerar inte. Portugal kommer att tappa i poäng i mer än en av de svåra matcherna.

Som Jesper skrivit är det ju mycket lättare att hala flaggan redan nu. Men, som vi brukar sjunga på MFF:s hemmamatcher. "Aldrig, aldrig, aldrig ger vi upp".

Den nya livsfilsofin och folkrörelsen "Snett Inåt Bakåt" kan bära Sverige hela vägen till Sydafrika.

4 kommentarer:

Bosse sa...

Jag har aldrig förstått varför det heter snett inåt bakåt. Räcker det inte med snett bakåt? Jag har sällan sett en kantspelare som kommit ner till kortlinjen som slår bollen snett utåt bakåt. Kan någon av språkekvilibristerna på THS förklara?

Mats sa...

Känns som Jespers bord.
Men spontant: eftersom du aldrig sett någon kantspelare slå bollen snett utåt bakåt så ÄR det ju, per definition, snett inåt bakåt.
Och det ligger ju i uttryckets natur, om du är med mig, att bolljäveln ska in mot mål, in i boxen - den ska inåt.

Jesper sa...

Hmm,jag får grunna på det här. Tills vidare vill jag bara säga att det är bra att du, Mats, är optimist. Fast det räcker inte med att enbart bli tvåa i gruppen, vi måste undvika att bli sämsta tvåa i Europ också. Så oavsett Portugals resultat måste vi nog fan vinna resten.

Mats sa...

Det är nog sant. Fast jag hoppas fortfarande på att lagen efter Holland slår varann.
Jag är optimist av naturen, until further notice.