25 augusti 2008

Hallå trafikant

En händelserik vecka. Inte nog med att jag hade glädjen att offentligen bli kallad "snorgärs" av Jan Guillou, dessutom nyskapande experiment från landslaget, fylleskandaler i den svenaka fotbollsidyllen, etc.

Men nyskapande? En bloggkommentator påminde om det senaste 3-5-2-experimentet, mot Portugal hösten 2002. Resultat: 2-3 efter briljant inledning med svensk 2-0-ledning och sen tappad ledning sedan de obefolkade svenska kanterna (och en överlobbad Dick Last) bjudit in portugiserna i matchen igen. När det var allvar och EM-kval igen var fyrbackslinjen på plats igen.

Dessförinnan: 1-3 mot Schweiz i Luzern 1991. Ett försvarshaveri för Tommy Svenssons 3-5-2-modell som plötsligt upphävde det spektakulära spelet och de 4-3 mot Jugoslavien tidigare under hösten. När det var allvar och EM hade assisterande förbundskapten Tord Grip segrat och fyrbackslinjen var på plats igen.

Och så kommer det med viss sannolikhet att bli i höst också. För som Ulf påpekade redan efter matchen: problemet med matchen var att Sverige förlorade. Och att en kant där Chippen och Petter Hansson i ytterbacksroll står för det defensiva ansvaret inte känns särskilt... säker. Sen kan man ju i och för sig fråga sig varför ett resultat i en vänskapsmatch där man inte har det bästa laget till att börja med och dessutom byter ut fem, sex spelare i andra halvlek ska anses graverande för 3-5-2-systemet när förluster mot Egypten, Elfenbenskusten, Venezuela m fl under de senaste åren inte har resulterat i att 4-4-2 har skrotats. I fotboll liksom i så många andra andra områden av livet får man de svar man frågar efter.

Det är något märkligt med svenska fotbollsrattfyllor. Patrik Gerrbrandt, Dulee Johnson, Daniel Mobaeck: alla åker de dit sedan de på nåt sätt har råkat sätta sig i bilen på fyllan och lossa handbromsen (alternativt: "bara skulle parkera om bilen"). Givetvis skulle ingen av dem drömma om att VERKLIGEN köra rattfull. Tja, nu vet jag inget om något det enskilda fallen (och jag tror visst att Daniel Mobaeck mår riktigt jävla dåligt), men jag tror mig kunna säga att vem som helst inte sätter sig i en bil när man är aspackad och att mörkertalet när det gäller rattfylla är enormt i landet. Och att folk, framför allt på landsbygden, fyllekör av bara helvete, helt enkelt för att det inte finns någon kollektivtrafik när man ska ta de få kilometerna hem på den otrafikerade vägen mellan Luhrsjöbaden och Gerastorp eller mellan Sibbhult och Broby och för att risken att åka fast i en kontroll är lika med noll. Det är väl säkrast att inte nämna namn, men jag minns än idag det alltid lika sammanbitna ansiktet hos en viss äldre släkting när han, framåthukad över ratten, kör hem efter det sedvanligt blöta julfirandet. Och gör man det en gång gör man det nästa gång också, och så vänjer man sig vid tanken att det är nåt man klarar av. Tills den dag man åker dit, då skammen slår till med full kraft och man högljutt förklarar (och verkligen tycker) att man inte kan förstå att man kunnat vara så dum. Precis som när det gäller allt annat småfiffel, värderingar förskjuts långsamt (i synnerhet när det gör det bekvämt för en själv) och så har man plötsligt ett beteende som man i teorin inte kan försvara.

14 kommentarer:

Erik D sa...

Jesper! Har helt missat att Guillou kallade dig snorgärs. Berätta mer, det är ju sanslöst kul. Allt gott! Erik

Malena sa...

Varför kan vi inte spela 4-2-3-1 som alla andra?

oskar sa...

Är fullständigt enig med dig angående rattfylla, moralförskjutningar och hela resonemanget. Du är en klok man Jesper.

Men snorgräs? Två frågor.

1. Varför blev du kallad så?
2. Vad är snorgräs?

pelle sa...

Malena - jag tycker det är bra att vi försöker vara "först" med något och inte som alltid tidigare förändrar EFTER ett mästerskap. "Den tekniska kommittén har analyserat EM/VM och kommit fram till att alla nu spelar diamant/541/4231 - nu MÅSTE Sverige gå över till det här". Ett år för sent, det tar 2 år för de svenska spelarna att lära sig ett nytt system och sen är det ett helt annat system som gäller i nästa VM.

Jo jag vet att 352 inte är nytt, men ingen har väl spelat det på 10-15 år? Tyvärr har jag en känsla av att kantplatserna i "viktiga" matcher kommer gå till ytterbackar och 532 blir närmare sanningen.

Jesper sa...

Erik D och Oskar: här är de båda dokumenten i Högström-Guillou-fejden. Guillou var så förtjust i formuleringen att han även använde den i ett morgonprogram på Radio Rix. Förutom att vara ett tillmäle i den numera något föråldrade vokabulär som Guillou föredrar lär "snorgärs" även vara en sorts fisk.

http://www.expressen.se/kultur/1.1271668/jan-guillou-men-inte-om-det-galler-din-dotter

http://www.aftonbladet.se/kultur/article3139374.ab?service=print

pelle och malena: Faktum kvarstår ändå att landslaget inte kommer att få tid på sig att träna in 3-5-2. Det har försökts en gång under modern tid - under liberovänlige Tommy Svensson, under en epok där 3-5-2 var sista skriket i fotbollsvärlden (efter VM 90 när t o m engelsmännen kastat fyrbackslinjen på sopehögen) och där det fanns ett år av vänskapsmatcher att förbereda oss med före EM på hemmaplan. Och Sverige skördade faktiskt vissa framgångar med detta spelsätt. ÄNDÅ kastade man sig tillbaka i fyrbackslinjens armar så fort det blev allvar.

Andra innovationer jag minns:

3-5-2 under Tommy Svensson hösten 1995.

Diamantmittfält under Tommy S våren 96.

4-3-3 under Tommy S VM-kvalet 96-97.

4-2-3-1 (eller vad fan det var) våren 2001 i en VM-kvalmatch mot Makedonien.

3-5-2 hösten 2002 mot Portugal.

4-5-1 (var det väl) mot Tyskland efter VM 2006.

Gemensam nämnare? Att experimenten gick åt pipan och/eller omedelbart övergavs, i ett fall på grund av att det snöat före matchen (Moldavien våren 2001).

pelle sa...

Moldavien-Makedonien whatever?

Är då svenska spelare rigida och korkade(?) att bara 442 funkar? Andra lag kan byta system tom under matcher. Men Sverige? Nej 442 ska det va. Livrem, hängslen och ingen-jävel-över-bron.

Det konstiga är ju att proffsen (=alla) spelar alla möjliga system i sina klubblag. Å andra sidan sitter de väl mest på bänken - är det kanske för att de kan för få system? Är det inte 442 kan inte ens utländska coacher få dem att funka?

Min slutsats: det är nåt fel på svensk spelarutbildning från unga år. Man satsar på kondition och...ja mer kondition.

Jesper sa...

pelle: Nej jag har inte blandat ihop östländer.

Makedonien (med 4-2-3-1 eller vad fan det var), april 2001 på Ullevi 1-0.

Moldavien (utan 4-2-3-1 eller vad fan det var pga snöfall) fyra dar senare i Chisinau, 2-0 efter två sena Marcus Allbäck-mål.

Ulf sa...

Håller med Pelle om det där med att apa efter framgångsrika segerrecept.
Efter att Brasilien vann VM 94 kändes det som om Sverige använde deras spelsätt i tio år.
Så visst, gärna 3-5-2, om vi bara kan hitta lämpliga backar. Mellberg är, som någon påpekade, den ende som egentligen är lämpad. Möjligen Schlebrügge, men det är väl en smula sent att spela in honom nu...

pelle sa...

Är inte Kalmar fullt av backar? Och Elfsborg som bara släppt in ett mål på hela Allsvenskan borde kunna ha nån kille för internationellt tempo?

Ibn Kafka sa...

Oavsett sakfrågan skulle jag aldrig nämna Elfenbenskusten, Egypten och Venezuela i samma fotbollsrelaterade mening, då många läsare skulle kunna få för sig att de två förra vore likvärdiga med det senare.

Jesper sa...

ibn: Jag ber om ursäkt för detta slappa eurocentriska språkbruk, men Venezuela har faktiskt spottat upp sig ordentligt på sistone. Före både Peru och Bolivia på senaste FIFA-rankingen (plats 60). Dock en bit upp till Elfenbenskusten (21) o Egypten (25), det har du helt rätt i. Sverige, ser jag, är ju först på 26:e...

Jesper sa...

Intressant är annars att Venezuela är det enda sydamerikanska land som aldrig gått till VM-slutspel och det enda landet utanför Asien och Östafrika som platsar på listan över de tjugo folkrikaste nationer som aldrig varit med i VM: 1) Indien 2) Pakistan 3) Bangladesh 4) Filippinerna 5) Vietnam 6) Etiopien 7) Thailand 8) Burma 9) Tanzania 10) Sudan 11) Kenya 12) Afghanistan 13) Uganda 14) Nepal 15) Uzbekistan 16) VENEZUELA 17) Malaysia 18) Taiwan 19) Jemen 20) Sri Lanka

leif engkvist sa...

Har Indonesien varit med i VM? Berätta mer...hur gick det?

Jesper sa...

1938, som Holländska Ost-Indien. En enda match, 0-6 mot Ungern i Reims(utslagsturnering på den tiden) med elva spelare som i den matchen alla gjorde sin första och enda landskamp. Indonesierna hade ju gått till VM utan kval, eftersom både Kina och Japan låg i krig.