26 augusti 2008

Fotbollsmördare

Man blir ganska utmattad till slut. Efter ett tag orkar man inte längre argumentera för varför der är absurt att fotbollsmatcher ska behöva avbrytas för att det kastas in fyrverkeripjäser på plan, eller för att folk vill slåss med varandra före, under eller efter matchen, när det hela ändå bara fortsätter. Är man då funtad som jag tänker man att okej då, ha ni er fotboll för er själva, ni stockholmare, göteborgare, malmöiter och helsingborgare, håll då på med ert fritidsnöje ni som kallar förbundet "Fotbollsmördare" och motsätter er varje effektivt förslag för att stänga ute de verkliga fotbollsmördarna från arenorna. Men eftersom det vore en kategorisk och en smula intolerant reaktion (och vem vill utsätta sig för risken att vara intolerant mot stackars missförstådda fyrverkerikastare?) ska jag nöja mig med att säga två saker:

1) Det är så förbannat tröttsamt att höra argumentet att människor som håller på med sånt här "egentligen inte är intresserade av fotboll". Det är den organiserade fotbollens vanliga försvarslinje, och den bygger på falska premisser - man skulle lika gärna kunna hävda att Djurgårdens sportchef inte är intresserad av fotboll för att han visar kuken för arrestvakter på fyllan. Det är däremot inte RELEVANT om folk som slåss och hotar är intresserade av fotboll eller ej. Det spelar ingen roll om man har stått i tolv minusgrader och sett nån Royal League-match i Norge, det spelar ingen roll om man "brinner för" AIK eller Värnamo Södra - det ger en inte den minsta rätt att kasta in mynt, hota säkerhetsvakter med våld eller ha synpunkter på vad spelare i laget gör på sin fritid.

2) Det är också förbannat enkelt att säga att det är de "hederliga" supportarnas uppgift att ta itu med saken. Min hammarbyvän Magnus (inte Hagström) berättade att han själv hade brukat plädera för att man skulle be läktargrannen hålla käft om han hävde ur sig nåt rasistiskt eller bara allmänt idiotiskt. Sen hamnade han bredvid fyra skinheads på Söderstadion som skanderade svinaktigheter hela matchen. Han höll käft, precis som jag och de flesta av oss skulle ha gjort, därför att han blev rädd helt enkelt. Man kan inte kräva av vanliga medborgare att de ska gripa in mot våldsverkare; det är helt enkelt hyckleri att göra så. Däremot kan man kräva att de inte ska försvåra för ansvariga myndigheter att ta fast våldsverkare. Och det kan nog hävdas att man kan kräva att de aktivt ska hjälpa till att peka ut dem, om så kräves.

Men ja, säger nu en röst i mitt huvud, vem bryr sig egentligen? Det pågår folkmord i Darfur, ett okänt antal kvinnor och barn dog i en bombattack i Afghanistan häromdan, ungar går varenda dag till skolan med en klump i magen i denna vår svenska idyll för att vuxenvärlden inte kan sätta stopp för mobbingen. Vad betyder en avbruten fotbollsmatch egentligen? Nej, ingenting, det har ni rätt i. Ha det där spelet för er själva då bara och vänta er inte att jag ska finansiera polisbevakningen via skattsedeln.

9 kommentarer:

pelle sa...

Ja vem bryr sig? Vi kommer att fortsätta betala skiten med skatten, men va fan vi betalar ju för så mycket annat dumt. Försvaret, ministrar som flyger till fotbolls-VM, presstöd till SvD.

Fast jag förstår inte riktigt varför malmöiter ska dras in i den där soppan, förutom nån enstaka bengal har de väl varit rätt snälla de sista åren?

Eric Goesta Rosén sa...

Jag tror att det handlar om pliktkänslor

Jesper sa...

pelle: Tja, skånederbyt verkar inte ha varit helt fritt från publikaggressioner det heller. Ensidiga såna, fast det kanske är naturligt när bara det ena laget har publik. Och fast det naturligtvis bleknar i jämförelse med Stockholm.

eric: du kan nog ha rätt. Men då återstår problemet - nämligen att i möjligaste mån utestänga folk med sådana sjuka åsikter från fotbollsarenorna.

ehg1891 sa...

Själv blir jag bara så less på allt och alla. Domare som inte förstår allvaret, förbund som inte vågar ta ställning fullt ut, politiker som samlar poäng, klubbledare som drar till med "det var inte vi som börja".

Jag har hängt på familje-västra, Norra Stå, i bortaresebussar, på östra mazarin osv sedan 1991 (17 år!) men på väg hem från matchen i måndags kände jag "nu får det vara nog"-känslan.

Den har funnits där förrut, oavsett om det handlar om mitt kära AIK eller antagonisterna Hammarby och djurgården. Förrut kanske det fanns en skillnad i kultur hos lagens supportrar men idag hittar de våldsamma supportrarna sina fränder bland motsvarande supportrar i de konkurrerande lagen snarare än på den egna läktaren. Därför är för mig det ingen skillnad om det är tändare från Norra eller fyrverkerier från Södra. Jag blir lika besviken, upprörd och frustrerad.

Så jag återvinner mitt brandtal från 30-årsfesten förra oktober - bye bye allsvenskan, ska jag riskera dö eller bli skadad på en fotbollsmatch så ska det iaf vara en BRA fotbollsmatch. Vi ses på de europeiska arenorna!

pelle sa...

jesper - var det inte mer spelaraggressioner på skånederbyt?
Och tydligen en riktigt obehaglig mooning från en TFF-supporter, om man får tro Svenska Fans.

Det är klart att det finns bråkiga idioter i Malmö också, men som grupp verkar de funka ganska hyfsat nuförtiden? Dessutom har de inga lokaler.

Jesper sa...

ehg 1891: Jag förstår ditt dilemma. Personligen har jag alltid känt främlingskap inför den balkanartade rivalitet som odlas mellan stockholmslagen, men jag förstår ju att man inte väljer sin bakgrund och att det är lätt för en TFF-are att ställa sig frågande till någonting som är så långt från ens egen erfarenhet. Dessutom känner jag tillräckligt med folk som håller på något av stockholmslagen för att jag ska sympatisera, och jag tror mig också ha tillräckligt med historiska kunskaper för att jag ska se på problemet med något perspektiv - trots allt har jag läst de indignerade tidningsnotiserna om fylla och vandalism på tåget till bortalandskampen i Köpenhamn 1915... Men faktum kvarstår, detta är ett jävla problem, och om inte goda krafter tar tag i det då kommer onda krafter att göra det så att vi har det som i England om ett par år. För trots allt förstår jag också min helt fotbollsointresserade jobbarkompis Cilla som bara råkar bo i Solna och inte kan förstå varför hela hennes närområde ska upplösas i kaos och poliskedjor så fort det ska arrangeras en nöjestillställning på Råsunda...

Staffan sa...

En del av problemet är ju att man även från officiella håll ser pöbelvåld som en lösning på problemet.

Den inställning som både Hammarbys team manager och evenemangsansvarig har uttryckt i media efter måndagens händelse är ju ganska märklig: Att klacken ska stå för en viss självsanering och att får man en "uppsträckning" så man får svårt att stå upp så kommer man nog inte kasta in fyrverkerier igen.

ehg1891 sa...

staffan// speciellt när flera rapporter från södra talar om att det inte alls var tal om någon kollektiv tillrättavisning utan snarare att de som försökte tillrättavisa åkte på stryk av sk ultras.

Fö intressant att supportergrupper som är oroade om rättssäkerheten i det nya lagförslaget istället verkar ha pöbeldomstol som alternativ. Kan nog svårt att sälja in den tanken till allmänheten..

Jesper sa...

ehg 1891: Ja, så blir det ju alltid. Visst, det är en vacker tanke att "hederliga medborgare" ska sluta sig samman, ta saker o ting i egna händer o sätta buset på plata. Men i praktiken vinner alltid den som är mest beredd och mest van vid att bruka våld, dvs buset. Och är det nån som har tänkt på vad konsekvenserna kan bli? Hur mycket våldet kan urarta när den kollektiva tillrättavisningen ska ske? När får vi i så fall den första allvarliga skadan i en internfight på en supporterläkatre? Det här är ju anledningen att vi har en polismakt med våldsmonopol överhuvudtaget - inte att poliser skulle vara perfekta människor alltid (för det ska Gud veta att de uppenbarligen inte är) utan för att alternativen är betydligt värre.