13 juni 2008

Oranjeboom, boom, boom, boom

Jag önskar verkligen att jag kunde tycka om Holland. De har nämligen inga likar i det här mästerskapet, de leker fotboll på det där lyckliga sättet som lag som Real Madrid, Barcelona, Arsenal gör när de är som bäst, den där bekymmerslösa anfallslustan, snabbheten, snurrfinterna. Det är effektivitet och skönhet i den mest fulländade kombination. Frankrike var inte särskilt dåligt i kväll, tvärtom, första halvan av andra halvlek i synnerhet hade allt utom mål från les bleus. Men ingenting kunde rå på Holland, hur Titis läckra insidesmål följdes upp bara sekunder senare med Robbens Zlatan-vinkel i krysset kan få symbolisera hela matchen. Det räcker inte så långt att vara bara okej om motståndarna är långt mycket bättre.

Holland är ett lag jag borde gilla. Jespers hjärta må klappa hårdast för hederliga grovarbetare med permanent vattensjuka hemmaplaner, men jag är ju i vanliga fall en sucker för det glittrande anfallsspelet. Men jag gör inte det. Det tar emot efter en sådan här match, jag önskar så att jag kunde jubla ohämmat, som jag gjorde i min barndom när jag till och med hade ett saftglas som hade varit ett ölglas som det stod Oranjeboom på. Det kan ha varit från VM 86 eller EM 88, jag minns inte.

I dag har jag inte bara slutat dricka saft, mina känslor gentemot det holländska landslaget har också frostats av alltfrån våldtäktskandaler till rasism och van Nistelroy. Jag vet förstås att det inte bara är holländska spelare som är inblandade i historier av sexuellt utnyttjande, om man läser engelska tabloider tycks tvångssex vara det kanske vanligaste lördagsnöjet för en genomsnittlig fotbollsspelare, men Holland har i mitt medvetande blivit den barnsligt kvinnoföraktande hänsynslöshetens centrum. Är det ngåon som vet om jag ens har rätt i de här fördomarna? Att laget knappt längre har några tongivande svarta spelare, med bakgrund av ryktena kring motsättningarna mellan de etniska grupperna i landslaget, gör inte bilden ljusare. Har van Basten måhända löst tvisten genom att slänga ut de gnällande invandrarna? Det låter ju tyvärr som en typiskt holländsk modell.

Jag vet förstås att jag är enögd. Jag låter inte Pirlo stå till svars för rom-pogromerna i Neapel eller dömer Beenhaker för det Kaczynskiska tvillingstyret. Och man måste ju älska ett mål som Sneijders. Till och med jag måste det.

17 kommentarer:

Patrik sa...

Man får ju tycka som man vill och Holländare är ju ofta helt jävla hopplösa, men Kluivert (våldtäkt, rattfylleri) är ju inte med längre, inte idioterna de Boer heller (men okej Van der Zaar var väl inte oskyldig i bråket mellan svarta och vita), Melchiot hade nog fått spela om han inte vart halvskadad, Van Bronckhorst har Indonesisk bakgrund, Boulahrouz Marrockansk, precis som Affelay och Engelaars föräldrar är säkert från Surinam precis som Nigel de Jongs pappa Jerry.

Så vem saknar du? Seedorf? Kanske! Slory, ja han spelar ju i Feyenoord, men jag vet inte. Ryan Babel, förstås, men det vet du att han blev skadad.

Att vara bråkig och säga emot är något som varje Nedeländare oavsett hudfärg ser som en viktig och hedervärd egenskap.

Allt det sagt, på ett känslomässigt plan har jag verkligen gillat Frankrike just för att laget bestått av spelare från överallt. Mina två andrahandsfavvolag är Holland och Frankrike, men just idag känns ju Holland bara för underbara.

Ibn Kafka sa...

Har också kallnat betydligt inför Hollands (och Danmarks) fotbollsbravader med tanke på den främlingsfientliga utvecklingen där, men å andra sidan måste jag påpeka att holländska EM-truppen innehåller två marockaner, Ibrahim Affelay och Khalid Boulahrouz (som var suverän idag) - marockaner, som de muslimer de är, ligger nog längst ner på den etniska skalan i Holland f.n. Pim Fortuyns parti hade en hel del färgade kandidater, men ingen marockan eller turk. Så nog är bilden nyanserad alltid (kan dock inte komma på någon dansk landslagsman av utländsk härkomst...)...

Verkar också som antalet svenska landslagsmän av utländsk härkomst är lägre än på ett tag - bara Ibrahimovic, Henke & Shabaan utav de 23.

För min del får dock landslaget gärna bestå av 23 VAM-are bara de tar sig till kvarten, då det lär bli respass mot Holland...

bigtone sa...

Kolla som sagt in permutationerna i grupp C inför match 3-dagen. Där nästan alla olika skiljeregler i § 7.07 kan dyka upp om Ita-Fra slutar oavgjort o Rum förlorar, och Ita-Fra kanske tvingas slå straffar för att avgöra 3-platsen(!)

Och - vi slår förstås Holland i QF...efter 0-0 o straffar...och Z sätter sin denna gång.

Anonym sa...

Kenneth Perez, Danmark
Men det är också den enda

Patrik sa...

Bra poäng Ibn, i det post-fortuinska Holland räknas knappt Surinameser och,framför allt, Indoneser som invandrare medans Marrockaner och Turkar inte räknas alls.

Weman sa...

Kunde ha skrivit varenda tecken som Isobel skrev. Sedan bröderna de Boer och van der Sar härjade som värst med rasistisk utfrysning, kan de orangea (tänk Nordirland och hur kul är det förresten med orange?) spela vilken bländande fotboll som helst. Mina sympatier är de blåsta på. Och ingen spelare är väl så lät att avsky som van Nistelrooy. Att han först lirade i United och sen gick till Real Madrid bara underlättar.
Jag höll stenhårt på Italien häromdagen, jag höll stenhårt på Frankrike igår. Tyvärr hjälper det ju inte om Rumänien vinner med 7-0, så den matchen lär jag väl inte ens se.
Men visst var Sneijders mål vansinnigt vackert. Trots att han är holländare, trots att han spelar i Real Madrid. Det är ett helvete att vara konsekvent.

Patrik sa...

jag förstår verkligen poängen med vad isobel och weman säger, speciellt i relation till landslag som frankrikes som jag älskar av helt andra skäl än fotbollsmässiga, men i förhållande till italien? spanien? eller sverige för den delen?, okej senna i spanien, men italien???

Ibn Kafka sa...

Helt riktigt, Patrik: det verkar som landslagen i norra Europa (om man nu kan räkna Frankrike dit), inklusive Tyskland, Österrike, Schweiz & Polen, har lättare att inlemma spelare med utlândsk bakgrund än landslagen i södra Europa. Det finns en hel del invandrare i Italien och Spanien, men de enda spelare av utländsk härkomst jag kommer ihåg är Jordi Cruyff och den där unge serbiske killen som inte togs ut i spanska truppen. Likaså i Grekland: trots en betydande turkisk minoritet kan jag inte se att någon grek av turkisk härkomst spelat i grekiska landslaget, ej heller de ganska många grek-albaner...

weman sa...

Att Bojan inte togs ut var ju för att hans mamma (!) och Barcelona gemensamt menade att ett EM för denne 17-åring kunde vara lite för mycket.

Malena sa...

I italien finns det unga spelare med invandrade föräldrar som ses som Italiens framtid, som Stefano Okaka och Mario Balotelli. Men de är för unga än. I det nuvarande landslaget ser man väl bara en fortsättning på traditionen från fascismen: att ta in oriundi, argentinare med något italienskt blod, i Camoranesi.

Italien som land har rasister från Lega Nord och exfascister från Alleanza Nazionale i regeringen och för också en ganska rasistisk politik, folk hatar romer, rumäner och invandrare i allmänhet i norr, söder och i Rom. Men på något vis förknippar man inte spelarna i landslaget med allt det. Och det har de förmodligen inte förtjänat heller.

weman sa...

Super-Mario Balotelli är ju väldigt kul. Utöver sin exceptionella talang - ingen rasism i världen kan hålla honom utanför VM-truppen till Sydafrika - så är det ju lite speciellt att han är svart - och uppväxt i Palermo. Av alla ställen.

Malena sa...

Balotelli är faktiskt tillsammans med Materazzi det mest italienska i Inter.

Jag hoppas mycket på Stefano Okaka eftersom han är skolad i Roma som jag är lite svag för. Han har en tvillingsyster, Stefania, som spelar i Italiens volleybollandslag.

Malena sa...

...men, det finns ganska många svarta som är uppväxta i Palermo! Det är inte så konstigt.

Patrik sa...

Vad bra att det går åt rätt håll!!!

2 saker till:
Jag ska lära mej stav till BÅDE Marocko och Marockan.
True Romance!

Jesper sa...

isobel: det bör ha varit till EM 88du hade den där koppen. I VM 86 var Holland inte ens med - utslagna i kvalet av Ungern och Belgien, om nån vill ha en påminnelse om hur saker förändrats sen dess. I EM 88 höll jag fortfarande på Holland men det var VM 90 som förändrade mitt förhållande till dem. Det evinnerliga bråkandet och gnällandet, Rijkaards spottloska i håret på Rudi Völler (som Fredrik Ekelund i sin VM-bok förklarade med att Völler nog "sagt något rasistiskt"). Sen i EM 92 deras diviga uppträdande i semifinalen mot danskarna, krönt av van Bastens nonchalanta straffmiss och van Breukelens vidriga beteende under straffläggningen. I VM 98 fick jag tillbaka lite av sympatierna för dem men det har aldrig riktigt blivit som förr. Några problem med att beundra dem igår hade jag dock inte alls.

Och isobel: Jag är beredd att förlåta dig din vurm för virvlande attackfotboll. Men att kalla Thierry Henry "Titi"? Kommer du att börja skriva om "Ibra" och "Freddie" härmäst?

Studiomannen sa...

För mig är saken klar: jag satt och älskade Holland både i måndags och igår för att de spelade helt underbar fotboll. Det går också bra att göra så. Jag satte 3-0 till Holland på Oddset i måndags och hade också 4-0 och 5-0 (bra betalt fick jag också!).

Igår tippade jag inte, för det blev aldrig av. Men jag tvivlade aldrig på att Holland skulle besegra Frankrike heller.

Men jag glömmer inte heller bort att Henrys mål igår var vackert och att Ribery är en fantastisk fotbollspelare.

Men Holland var bättre.

Jesper sa...

Förresten - Miklos Molnar låter inte som han hade helt danska föräldrar...