13 juni 2008

Rött, vitt, rätt och fel.

Jag hoppas Ulf noterade att även helvita dräkter kan vara fula. Polackerna såg ut som ett gäng sjuksköterskor.

Uefas besynnerliga regel om att inbördes möten räknas före målskillnad får för övrigt svårast konsekvenser för just Polen. Nu måste de hoppas på att Österrike slår Tyskland och de själv besegrar Kroatien med ett måls större övervikt, eftersom de måste ha högre poäng än tyskarna för att kunna gå vidare. Hade det varit målskillnad som räknades skulle de ha kunnat gå vidare med exempelvis en 3-0-seger över de omotiverade kroaterna, om Tyskland samtidigt spelade oavgjort mot Österrike.

Sen kan man naturligtvis hävda att det är orättvist att just Polen ska ha förmånen att spela sin avslutande match mot ett lag som redan är klara gruppsegrare. Men det är också en konsekvens av inbördes-möten-regeln: annars hade Kroatien åtminstone behövt undvika förlust för att inte riskera att förlora gruppsegern. Samma gäller för Portugal i grupp A. Nej, jag säger det igen: inbördes-möten-regeln kan vara logisk i kvalspel med sjulagsgrupper, där man inte ska kunna gå vidare genom att vräka in tretton mål på San Marino i slutmatchen. Men i slutspel med trelagsgrupper är de bara idiotiska. Verkar mest vara ett sätt för Uefa och EM att hävda sin särart gentemot FIFA och VM.

En situation i Polens match igår visade förresten det problematiska i hela filmningsdebatten. Den österrikiske forwarden - var det Ivancsics? - tog sig in i straffområdet, hölls tillbaka vid linjen av den polske backen med ett par förstulna men tydliga grepp i tröjan i skuldertrakten, höll sig på benen med bestämde sig efter ett par steg för att falla ändå; då gjorde han det emellertid så klumpigt teatraliskt att någon straff inte kunde komma på fråga. Filmade han? Javisst, men samtidigt hade den polske backen regelvidrigt hindrat honom från att ta sig fram och försämrat målchansen avsevärt. Det borde således ha varit straff, men eftersom österrikaren stod på benen några extra steg så försvann tydligen det alternativet. Den engelske domaren grep till en kompromiss genom att inte utdöma straff, och inte heller varna för filmning. Men det är sådana här situationer som får en att förstå att debatten inte är så enkel, för med tanke på alla dessa tjuvnyp, tröjdragningar och annan spelförstörande verksamhet försvarsspelare ägnar sig åt förstår jag att anfallare väljer att ramla ibland. Var blev det av den där "obstruktionsregeln" min farsa alltid brukade snacka om när jag var liten?

P.S. Inget av det här hindrar att den där jävla Leko borde stängas av i efterhand för att ha filmat så förbannat när Schweinsteiger åkte ut. Var det inte just Slaven Bilic som gjorde exakt så i Vm-semin 98 och fick Lauren Blanc avstängd i finalen? D.S.

5 kommentarer:

Magnus sa...

Instämmer!

Borde varit österrikisk straff, borde varit två gula i den andra matchen och vad därutöver är, är tystnad.

Lagerbäck har aldrig gjort så som Bilic.

Tyskarna blir grymt farliga nu när de kommer justera sitt värdelösa zonförsvar. Tyskar måste åtminstone tro att de spelar man-man.

Offret Laurent har t o m en egen sida. Där står det inte att han en gång spelade i det alltid relativa storlaget Napoli.

http://sv.wikipedia.org/wiki/Laurent_Blanc

bigtone sa...

1. Numera är det väl inbördes möten även i VM?

2. Håller med ang inbördes möten - har ropat i öknen om detta i åratal, men ingen lyssnar...

3. Har du kollat in permutationerna i grupp C inför match 3-dagen? Där nästan alla olika skiljeregler i § 7.07 kan dyka upp om Ita-Fra slutar oavgjort o Rum förlorar, och Ita-Fra kanske tvingas slå straffar för att avgöra 3-platsen(!)

Jesper sa...

bigtone: Så vitt jag begriper kan det inte bli straffar Italien-Frankrike. Om det blir oavgjort mellan dem kan de bara gå vidare om samtidigt Rumänien förlorar mot Holland, då hamnar ita, fra och rum alla på 2 poäng och det blir minitabell mellan lagen. I en sån kan inte Italien och Frankrike hamna bredvid varandra eftersom Italien spelade 1-1 mot Rumänien och Frankrike 0-0. Däremot hamnar Italien o Rumänien bredvid varandra i den minitabellen om Rum förlorar och Ita-Fra slutar 0-0 o då gäller Uefa-koefficienten (rimligen till Italiens fördel). Det innebär, så vitt jag förstår, att Rumänien inte kan gå vidare vid förlust mot Holland, däremot vid oavgjort (om samtidigt Ita-Fra spelar oavgjort).

Moyes sa...

Har letat högt och lågt efter vad det egentligen är som gäller. Är inte helt säker på att det är inbördes möte.

Om man kikar på sluttabellen i grupp A nu så ser den ut så här:

1 Portugal 3 2 0 1 5 3 2 6
2 Turkey 3 2 0 1 5 5 0 6
3 Switzerland 3 1 0 2 3 3 0 3
4 Czech Republic 3 1 0 2 4 6 -2 3

Tjeckien ligger sist trots att man så vitt jag vet besegrade Schweiz, alltså bore Tjeckien ha slutat trea i grupp A.

http://news.bbc.co.uk/sport1/hi/football/euro_2008/schedule_and_statistics/group_a/default.stm

Om någon kan länka till något som tyder på annat skulle jag vara tacksam.

Moyes sa...

Bortse från min kommentar ovan. Jag skulle givetvis ha kikat på tabellerna på UEFA:s hemsida och inte någon annanstans.

http://en.euro2008.uefa.com/tournament/standings/index.html

Verkar som om många andra hemsidor har tabeller som inte tar hänsyn till inbördes möte när man matar in resultaten. Därför hamnar de lag som har bättre målskillnad före de som har det bättre resultatet i inbördes möte.