14 juni 2008

Före matchen - bästa tiden för optimism

Det är en finfin liten startelva som har läckt ut, med Elmander till höger som jag hoppades, och Stoor som högerback. Jag har drabbats av omotiverad och ohämmad optimism inför Spanienmatchen. På den tiden när Tobias Linderoth ensam var den som skulle täppa till alla ytor på det svenska mittfältet var det en ganska smal sak för ett bra lag att passa sig igenom det svenska landslaget. Nu, med Svensson och Andersson som två defensiva gnetare och en Henrik Larsson som faller ner och hjälper till är det betydligt svårare - till och med för Spanien.
Samtidigt får Zlatan och Henke stånga Puyol & Co trötta i en timme ungefär, sedan byter vi båda två, puttar upp expressloket Elmander och en springsugen Rosenberg, samtidigt som Sebastian Larsson kommer in som ännu en hårt arbetande mittfältare. Även om det spanska mittfältet kommer att rulla boll tills vi blir snurriga tycker jag att det låter som en ganska jobbig match även för en spansk försvarare. Det är verkligen läge för en svensk seger, för om vi får Holland i kvarten känns det nästan meningslöst att ens ha gått vidare...
Seger förutsätter ju förstås en massa andra saker, till exempel att spanjorerna inte tar till det nedriga knepet att sätta Hansson och Mellberg i rörelse i sidled.
I övrigt fortsätter diverse tv-experter att prata om Källström. Bojan tycker att Kim borde spela eftersom hans klubbkamrat Toulalan platsar i Frankrike. Elin Ekblom tror att resten av Europa skrattar åt oss som har Källström och Sebastian Larsson på bänken. Om det kan man säga en massa saker, man kan till exempel kolla hur det har gått för Frankrike hitills i turneringen eller konstatera att bättre spelare än Källström och Larsson sitter på olika bänkar, av taktiska skäl, i andra lag.
Framför allt kan man konstatera att Kim Källström har haft över 50 landskamper på sig att slipa bort de brister i sitt spel som gör att Lagerbäck inte litar på honom.
Största frågtecknet inför kvällen, bortsett från att Spanien är rätt bra: Det blir verkligen ett elddop för Fredrik Stoor att mästerskapsdebutera bakom Elmander - som inte direkt är känd för att hjälpa sin högerback. Stoor kan ju alltid ringa gamle Hammarbykompisen Alexander Östlund om han vill veta mer.

11 kommentarer:

Patrik sa...

Det är ju just den där Dublinmatchen som gör en orolig nu!

Ulf sa...

patrik: Jag vet. Och på nåt sätt är det lite olagerbäckskt att släppa försvaret på kanten så där.

Jesper sa...

Elin Ekblom känns som ett dataprogram som bara är framstätt för att mata fram de mest populistiskt tänkbara åsikterna.

AKAPella sa...

Hoppas verkligen du har rätt om Elmander, Roosvaldinho. Jag har en magkänsla som säger att Seb Larsson hade varit det bättre valet. Förstår inte hur Elmander ska hitta formen mot Spanien. Larssons frisparkar hade varit guld värda, han är ju den enda i laget som kan slå bra frisparkar från 15-18 meter.

Men trots min negativism om laget, har en känsla som säger BEH!! som Edström:
http://www.youtube.com/watch?v=_9EwZJmRdJM

Magnus sa...

När Elmander spelat på mittfältet har han skött hemjobbet betydligt bättre än den i detta avseende ständigt fuskandes "Chippen".

Varför så rädd för Holland? Både Italien och Frankrike kunde gjort fem mål var på dem. Holland är en orange ballong. Man blir glad av att se den stiga till väders men snart spricker den!

Patrik sa...

Man väljer väl inte en spelare för att han slagit in några (med betoning på några) frisparkar? Om valet hade varit Sebastian hade det naturligtvis berott på att han är bättre defensivt än Johan.

Sen angående Elin i Kungsan, problemet är väl att man (som jag) genom att klaga på allt det urbottenlösa som kommer från Tv4-håll ansluter sej till samma populistiska skock. Det finns väl liksom ingen i hela den svensk-tv-tittande världen, som INTE hatar hela den där bevakningen. Mitt förhållande till EM-sändningarna kan mycket väl resultera i att jag missar matchstart bara för att slippa se byggvaruhusreklam och förhandssnack. Tyvärr har dom ju dessutom kastat in jävla Magnus Hedman som "expert"-kommentator, som om det inte räckte med alla PAtrick Ekwall-rapporter om vem som joggar vid sidlinjen.

AKAPella sa...

Att Sebastian Larsson DESSUTOM kan slå frisparkar gör att han ännu mer givet skulle varit mitt val. Huvudanledningen är att han är en bättre spelare än Elmander. Visst, han kanske inte kan nå riktigt samma toppfart som Elmander men har svårt att räkna upp fler saker som Elmander är bättre på.

TV4....ska man ens kommentera det? Makalöst hur man kan samla ihop så många, så dåliga människor i samma team. Kajsa Bergkvist-lookaliken Fjellström borde få riktigt bra pröjs.

Patrik sa...

Akapella, jo, allt det håller jag med om!

Magnus sa...

Förklaringen till hela TV 4:s EM-projekt finns gömt inne i dagens DN. Där kommenterar chefen Hans Pekkari TV-krönikan av Johan Croneman.

Bla skriver Pekakri: "Och det är så kära DN och tv-krönikör, att tv-tittarna sitter kvar i nio fall av tio och tittar på reklamen. Eftersom våra tittare vet att det är tack vare reklamen som de gratis kan titta på fotboll i världsklass, varje dag.

Det förklarar en hel del annat, om man så säger.

En man med en sådan verklighetsuppfattning är, som vi nu vet, beredd att göra allt för att tillfredställa reklamköp... förlåt fotbollsmecenaterna.

Först kommer pizzan och sedan mozarellan, eller vad nu den där skallige italienske hederslagkaptenen sa på 30-talet...

Jesper sa...

Jag hoppas DN tänker följa samma policy i fortsättningen, då får de inga problem att fylla sidorna i alla fall. För varje taskig recension, ett långt genmäle av förlagschefen, teaterchefen el skivbolagsredaktörern som förklarar hur missförstådd o nyskapande hans skyddsling är.

Ulf sa...

akapella: med facit i hand kanske Seb hade varit bättre.

magnus: croneman verkade ändå ha varit på sitt allra grinigaste humör redan innan han började tita på de reklamfyllda sändningarna.
Jag tycker att TV¤:s team där nere ska börja recensera DN:s em-bevakning i direktsändning...