06 februari 2010

Jag, John Terry och Emma från Daily Telegraph

Jag minns mitt livs första reportageresa. Det var inte en rockkonsert eller en mordrättegång med inblandade kändisar jag täckte: det var en poesifestival i Ledbury, en liten engelsk by på gränsen till Wales, i det backiga landskap som 30-talspoeten A.E. Housman besjöng i "A Shropshire Lad". Ändå fanns där en ettrig kvinnlig journalist, Emma från Daily Telegraph, som tog med mig på pubrunda, försvarade den engelska pressens namnpubliceringsprinciper för mig, förklarade grundbulten i engelsk kultur - "we shag around a lot" - och sedan demonstrerade vad hon menade genom att resolut försöka förföra mig. Jag hade en flickvän på hemmaplan, smet svenskt och skuldmedvetet därifrån, och kände mig både lättad och förbannat mesig efteråt. Jag inbillar mig att John Terry hade gjort på annat vis.

I en värld där kulturer och fotbollskulturer flyter ihop ska man kanske vara tacksam för att vissa länder fotfarande håller på sin särart. John Terry-affären med sin blandning av hyckleri, sexualfixering i både individuellt beteende och allmänt intresse för saken, är bara tänkbar i Oscar Wildes och drottning Victorias hemland. Man blir nästan rörd av att de kontinentala européernas gamla fördom om England som dubbelmoralens hemvist på jorden fortfarande, nästan femtio år efter de britterna upptäckte sexualumgänget (år 1963, skrev ju Philip Larkin: "between the end of the Chatterley ban and the Beatles' first LP") är så väl förankrad i verkligheten.

Jag har, kan jag gott påpeka, inte mycket till övers för sånt beteende som John Terry gjort sig skyldig till. Jag skulle aldrig vilja vara kompis med någon som satte på sina kompisars tjejer (även om jag nog tycker att tjejerna är minst lika skyldiga i sammanhanget). Men jag är å andra sidan inte fotbollsspelare, inte del av en miljö som (som Henrik Rydström påpekar) är ganska amoralisk till att börja med och förmodligen erbjuder fler möjligheter till otrohet i månaden än vi vanliga dödliga behöver övervinna under en hel livstid. Har man umgåtts med sportjournalister i någon längre period har man hört den här typen av historier till leda - miljön är lika skvallrig som en högstadieklass och ja, det händer att svenska spelares namn nämns i sammanhanget. Men de historierna når aldrig tidningarna, inte som de gör i det land där Emma från Daily Telegraph fattar namnpubliceringsbesluten, och tvingar aldrig förbundskaptener och klubbtränare att agera. Det kan mycket väl hända att engelsmännen knullar runt mer än alla andra, men den stora skillnaden mellan oss och Emma är ändå i de andra delarna av hennes verksamhet.

8 kommentarer:

Anonym sa...

Jag delar fullständigt dina moraliska principer. Men uppenbarligen har jag inte följt den här affären tillräckligt noga, för det är en sak jag inte fattat.

Terry har alltså varit otrogen. Mot sin hustru. Han är gift. Inte bra.

Men det här med kompisen har jag tydligen missat. Är det inte Wayne Bridges före detta flickvän han haft en affär med?

Inte för att det gör honom mindre otrogen, men det är i alla händelser något mindre graverande att ha nuppat kompisens ex än kompisens nuvarande.

Rätta mig gärna om jag har fel.

Jesper sa...

Mats: det har jag i så fall missat, jag kan inte påstå att jag följt med så jävla noga. Om det är Wayne Bridges ex, då är det verkligen överdrivet alltihop. Är det nån som följer med skvallret noggrannare?

Nils sa...

Från wikipedia: In January 2010, a super-injunction was imposed by a High Court judge preventing the media from reporting that Terry had had an affair with Vanessa Perroncel, the former girlfriend of Wayne Bridge, his former Chelsea and current England teammate. The injunction was lifted a week later.[44][45][46] After the allegations were revealed, Terry was dropped as England captain on 5 February 2010.[36][37]

Jesper sa...

Ja, då kan jag bara säga att jag förstår ännu mindre. Att ha en affär med en kompis ex kan jag inte tycka är nåt fel öht (dessutom vet jag ju inte ens om Terry och Wayne Bridge är kompisar). Att han har varit otrogen mot sin fru är en annan femma, men ska nu världens alla politiker, popstjärnor och programledare som har varit otrogna stängas av från sina jobb, då tror jag att resultatet kan bli ganska dramatiskt.

Hermann Dill sa...

Lite besserwisser kanske, men Oscar Wilde var faktiskt irländare...

Jesper sa...

Ja, men det var väl ändå engelsmännen som satte honom i fängelse...

Hermann Dill sa...

Ja visst var det engelsmännen som satte honom i fängelse, men vad har det med saken att göra?
Hans hemland var Irland, inte drottning Victorias England.

Jesper sa...

Nej, ok, drottning Victorias Irland då...