07 februari 2010

Ett dukat bord

Ja, Erik Hamrén, om du inte jublar på ditt spanska träningsläger nu så vet jag inte vad du har för krav. En softare lottning än den här har vi väl inte haft sen kvalet till EM 2004. Holland: javisst, det kan bli bekymmersamt, men med tanke på att holländarna kommer att komma direkt från ett VM-slutspel kan jag mycket väl se framför mig två matcher som slutar exakt som de båda senaste tävlingsmatcherna oss emellan - 0-0 som i VM 1974, 0-0 som i EM-kvartsfinalen 2004 (och utan att några jobbiga straffar behöver tillgripas).

Finland: bara det faktum att Jari Litmanen fortfarande är landslaglagsaktuell säger det mesta. En komplexfylld fotbollsnation, tyvärr med fog.

Ungern: Vi spelade ut dem i höstas, fast resultatet blev jämnare än det borde ha varit. Lika komplexfyllda som sina finsk-ugriska bröder, fast av motsatt skäl: på grund av en övermäktig fotbollshistoria, istället för en obefintlig.

(Ungern är för övrigt redan den nation vi mött i flest tävlingsmatcher - 15 stycken som det är nu. De två första gångerna, i VM-semifinalen 1938 och OS-semifinalen 1952, blev det förnedrande storstryk, 1-5 respektive 0-6. I hemma-VM 1958 blev det sedan 2-1 i gruppspel över ett Ungern som fortfarande led av spelarflykten efter den sovjetiska invasionen, och när Sverige sedan skulle försöka kvala in till OS 1964 med ett amatörlandslag blev det 2-2 hemma och 0-4 borta. Sedan dess har det gått bättre: 0-0 hemma och 3-3 borta i kval till VM 1974 (Sverige till VM), 2-0 och 0-1 i kval till EM 96, 1-1 och 2-1 i kval till EM 04, 3-0 resp 1-0 i kval till VM 06 och så 2x2-1 senast)

Moldavien: Tja, kärt återseende för Marcus Allbäck. Och möjlighet för kocken från snömatchen 2001 att göra fastlagsbullar igen (om han nu är kvar...)

San Marino: Vi vinner förmodligen med så mycket att vi har råd att låta Kim ta en straff den här gången...

Jag vill inte låta som en Expressenskribent, men blir vi inte minst tvåa i den här gruppen, då är det skandal, fiasko och avgå, Erik Hamrén! Och att bli den bästa tvåa som går direkt till EM-slutspel ska verkligen inte vara omöjligt.

4 kommentarer:

Anonym sa...

Fascinerande.
Vilket engagemang.

Jag var mer upphetsad över mina förfrusna örsnibbar i samband med att den där Holmqvist från Helsingborg stötte in returen mot Degerfors i går.
Robert - Tigerrandigt

Mali sa...

Ehhh...hörde Hamrén i bilradion och han ville inte tala om mardrömsgrupper eller drömgrupper.
Om jag hörde rätt i bullret tyckte jag att han sa att den diskussionen dog när Sverige vann den s.k. "dödens grupp" 2002.

Jesper sa...

Robert - fördelen med EM-lottningar är att man kan engagera sig i dem SAMTIDIGT SOM MAN SITTER VID SIN DATOR OCH BORDE SKRIVA ANDRA SAKER.

Unknown sa...

Om platsen som bästa tvåa blir aktuell så hoppas jag att spelarna SATSAR på det.

Det innebär att ha koll på hur det går i andra matcher och se till att KLARA av målsättningen - det vill säga att bli BÄSTA tvåa - inte bara bli tvåa.

På Malta var det snack om att vinna med MYCKET, inte bara att VINNA. Men det verkade alla spelare ute på plan ha glömt bort fullständigt, i mer än en halvlek, vilket var mycket irriterande.