22 maj 2009

MFF:s ANFALL AVSLÖJAT SOM KONSTPROJEKT

MALMÖ (TRE HÖRNOR STRAFF)

Malmö FF:s måltorka under de senaste matcherna har nu fått sin förklaring. Wilton Figueiredo och Labinot Harbuzi avslöjade igår att deras målsumpningar har varit avsiktliga inslag i ett pågående konstprojekt. Det var under sin tid som bänknötare i Qatar som Figueiredo blev intresserad av samtidskonst och inledde studier vid schejkdömets motsvarighet till Konstfack. Harbuzi har å sin sida länge varit intresserad av performancekonst, med flera uppmärksammade iscensättningar som resultat, och när Wilton kom till Sverige inleddes samarbetet.
-Vi vill solidarisera oss med de maktlösa och fästa uppmärksamheten på den sjuka prestationshetsen i samhället, säger Wilton Figueiredo till Tre Hörnor Straff. Min del i det här projektet har varit att skjuta så fort jag har fått bollen och Labbes har varit att göra långa men resultatlösa dribblingar. Vad gäller Labbe kan man kanske tala om en konceptuell eller till och med metaforisk dimension som går ut på att gestalta livets vindlande och i slutänden resultatlösa natur, men för min egen del handlar det om att placera mig på de utsattas sida. Efter matchen mot Örebro avslöjade vi projektet för killarna i laget.
Och hur reagerade de?
-De blev skitförbannade, säger Harbuzi belåtet.

Det är dock inte bara de andra Malmö FF-spelarna som reagerat. Ett antal privatpersoner ur publiken känner sig lurade på inträdesbiljetten och har polisanmält Harbuzi och Figureido för bedrägligt beteende. Spelarna får dock massivt stöd från såväl landets sportjournalistkår som från kolleger.
-Vi borde vara tacksamma mot Wilton och Labbe för att de har initierat en viktig diskussion om fotbollens ramar, säger Kvällspostens sportchef Kent Hansson. Om vi vill ha fotboll ute i samhället, då måste vi tillåta den att tänja på gränserna.
Örebro SK:s målvakt John Alvbåge håller med.
-Det känns jättebra att ha fått delta i det här konstverket. Det blottlade viktiga samhällsstrukturer, det fick makten att känna sig kränkt och den tvingade oss att ompröva vår syn på meningen med fotboll, i och med att Wiltons och Labbes upplevelse inte kan bortdefinieras som sjuk.
-Nej, men den här utsattheten finns, den pågår, säger veteranen Henrik "Henke" Larsson. Vi kan inte blunda för den. Då måste du som fotbollsspelare fråga dig: kan jag stå utanför den? Eller måste jag gå in i den?
En viktig roll i projektet har naturligtvis också spelats av Malmö FF:s sportchef Hasse Borg.
-Jag har varit införstådd med det hela vägen och jag har stött grabbarna, sa han i en debatt i SvT:s Kvällsöppet igår.
Och de här människorna som är arga och upprörda, vad säger du om dem?
-De här populistiska reaktionerna gör mig ledsen, det gör de. Alla förstår kanske inte att det är fotbollens roll att väcka debatt. Och jag kan inte befria mig från tanken alla dessa aggressioner egentligen har med lågkonjunkturen att göra. När samhällsklimatet hårdnar minskar toleransen mot det avvikande. Det är sorgligt.

18 kommentarer:

Isobel Hadley-Kamptz sa...

Som gestaltning av tillvarons oändliga tomhet har de dock inget mot det episkt frånvarande dif-spelet. Där finns också dimensioner som motsatsparet rörelse/stillhet, styrka/svaghet. I förlängningen finns också, skulle jag säga, en kritik mot det manikeiska poäng/inte poäng.

Anders H sa...

Projektet kommer till vägs ände när de möter GAIS. Så illa som de spelar nu är det ingen som helst konst att slå dem.
/Gaisare

rewdboy sa...

"Efter matchen mot Örebro avslöjade vi projektet för killarna i laget.
Och hur reagerade de?
-De blev skitförbannade, säger Harbuzi belåtet."
HAHAHAHAHAHAA!
shit..det här är fan bland det roligaste jag läst i hela mitt liv!

Jesper sa...

Isobel: Jag som trodde att tränarparet Jeglertz-Lukic i sig var en iscensättning av en manikeisk världsbild med Jeglertz som Ormuz och Zoran som Ahriman. Givetvis blir det dock extra dynamiskt och mångdimensionellt om laget uttrycker en kritik mot samma världsbild. Det konstverk som är Djurgårdens IF kommer då att innehålla väldigt spännande motsättningar och paradoxer.

Mattias sa...

Jag är full av beundran för författaren till detta mycket underhållande blogg-alster. Det är tamejfan en helt genial text, snacka om göra flera flugor på smällen samtidigt. Tack!

Studiomannen sa...

...och gyllene snittet dras längs en tänkt offsidelinje!

Det som jag mest kommer ihåg från VÅngavallen igår var när DIF-bänken skäller som fan på Johannesson när spelarna slår ut bollen över linjen när en TFF-are låg skadad. Johannesson skällde tillbaka.

Tavlan igår var målad av Salvador Dali. Gråa dramatiska skyar som förvandlades till åska och dunder efter slutsignalen, stickigt grönt naturgräs, ett surrealistiskt DIF som ju var där, men ändå inte och ett gäng med blåa tröjor som skola ta över världen.

Magnus sa...

Jag skulle vilja påstå att årets Djurgården inte enbart ifrågasätter det traditionella konstbegreppet utan även får oss att tvivla på om fotboll finns ö h t? Var finns bevisen för dess existens?

Ta tex den centrala defensiva mittfältsrollen - den enda position där klubben har flera bra, erfarna alternativ. Men varken Aki, Ekong, Martin Andersson eller Johannesson får spela där utan istället den ständigt offensivt drömmande Christer Youssef. Som reserv för den AMS-omskolade skyttekungen, den västerbottensege, Dahlberg

Fabrikören sa...

Nu förstår jag hur korkad och ytlig samtiden är och hur den avspeglas i alla samhällsyttringar. Stort tack för att ni har provocerat fram en så viktig insikt Labbe och Wilton.

Aldrig mer ska jag hänge mig åt den förödande populärkulturen och gå och nynna på slagdängor om rögade ålar. Nu är det samhällskritik som gäller.

Tack för en lysande bloggtext också. Bästa jag har läst, tror jag, bland de bästa i varje fall ...

Cliff sa...

Underbart! Helt fantastiskt roligt! För oss som har följt Daniel Larsson ett tag är det dessutom helt uppenbart att han inte var en del av konstprojektet.

Nicklas sa...

Sanslöst roligt - det roligaste jag någonsin läst som kombinerar fotboll/filosofi/konst. Man skulle även kunna se det som att Wilton/Labbe försöker destabilisera begreppen mål/vinna/lyckas i Derrida-anda. Eller utmana ett ideologiskt maktperspektiv enligt Foucault.

Anonym sa...

Utmärkt. Absolut utmärkt.

Men försök inte upprepa detta för mycket. Det fungerar i små doser, dessutom är det ju dagsaktuell satir.
Men håll nivån uppe.

Mycket bra, från gnagarhåll/

Anonym sa...

Jesper, såg du detta? Alldeles i slutet:
http://www.dn.se/sport/fotboll/dn-elvan-omgang-10-1.871914
/Karin P

Anonym sa...

Instämmer i hyllningarna.
Extremt bra text.
Det roligaste var nästan när John Alvbåge gav konstduon sitt fulla stöd...

/N.Skoog

Anonym sa...

Jesper, även Anja Gatu gjorde en blänkare om Konstprojektet i helgen.

Jesper sa...

Vi tackar så mycket och ber att alla som engagerar sig går med i vår nystartade Facebookgrupp "Befria Wilton och Labbe".

Magnus sa...

Vågar man söka efter fb-gruppen?

Vill gärna solidarisera mig med utsatta kulturarbetare men misstänker samtidigt starkt att detta är ännu en av Jespers alla ironiska tvåfotare.

Billy Swan sa...

Jesper, risken finns att jag har sagt det förr, mn det tål att upprepas: Du är ett geni.
Jag tror tamigfan att till och med Labbe garvar gott när han läser detta.

Anonym sa...

168MOTEL,臻愛,依蝶,東楓,桂林,水漾,開漳聖王廟,天池檜谷,長青祠,仙溪,不老溫泉,城隍廟,皮影戲,荖濃溪,觀音山,中山公園,壽天宮,寶來溫泉,石洞溫泉,月世界,太陽谷,大世界,靖王墓,橋頭糖廠,大瀑布,大鬼湖,小鬼湖內門,南海紫竹寺,錫安山,雞冠山,新養女湖,旗山老街,文物館,運動公園,穎達生態農場,歷史展示區,鵝鑾鼻,高爾夫球場,保力林場,四重溪,森林遊樂區,台鳳高爾夫球,蛤板灣沙灘,沙馬基島,社頂自然公園,八大森林樂園,佳樂水,龍鑾潭,白水泉瀑布,曹公祠,竹林,岩玄華山文化院,桃源溫泉,鳳儀書院,世紀大峽谷,海洋生物館,森林遊樂區,關山落日,南灣海水浴場,後壁湖,烏石鼻海岸線,海灣風景區,國家步道,阿里史冷泉,頭城老街,澳花瀑布,石觀音寺,大溪漁港,東澳灣,溫泉公園