03 november 2006

Alla heter Glenn

Det finns vissa myter som kringgärdar svensk fotboll. Trelleborg anses spela tråkigt, AIK anses vara en "storklubb", alla anses heta Glenn i Göteborg. Inför allsvenskans avgörande finns det goda skäl att undersöka dessa saker närmare. Det har Tre Hörnor Straff förstås gjort. Via en bloggkollega kom vi över siffror på hur många som egentligen heter Glenn. I Göteborg, Stockholm, Malmö och Sundsvall. Beväpnade med SCB:s siffror över tätorternas invånartal har vi slitit med miniräknaren. Resultatet är häpnadsväckande.

Glenntoppen
4. Stockholm. Föga förvånande för den som besökt en stockholmskt ståplatsläktare under matcher mot västsvenska lag är Glenn inte särskilt populärt i huvudstaden. Blott 0,1 promille av Stockholms befolkning heter just så. Tyvärr har vi ingen uppfattning om könsfördelningen.

3. Malmö. Inte heller i södra Sverige står Glenn stark. Men med 0,3 promille Glenns i befolkningen tredubblar man huvudstadens andel, och om man jämför med inhemska profiler bör tilläggas att blott 0,2 promille av Malmöborna lystrar till namnet Percy.

2. Göteborg. Nå. Heter alla Glenn i Göteborg? Svaret blir ett rungande "Nej". Även om 0,8 promille av göteborgarna går under det mytomspunna namnet är resultatet tragiskt för alla dem med högre pretentioner för den regionalnominala självkänslan. Kanske skulle resultatet ha blivit mer tillfredsställade om Hovås tillåtits bilda egen kommun.

1. Sundsvall. Att åka ur Superettan torde för GIF Sundsvall vara mindre kvalfyllt än det här resultatet. Landets Glenn-tätaste stad ligger inte ens på västkusten. I Sundsvall ståtar nästan en hel promille, eller specifikt 0,9 promille, med namnet Glenn. Det är bara att öva in nya ramsor nu. Alla heter Glenn i Sundsvall må ha sämre rytm, men det är åtminstone mer med sanningen överrensstämmande.

Tre Hörnor Straff återkommer med fler lösta mysterier. Som t ex varför AIK, med två SM-guld de senaste 59 åren, alltså färre än Halmstad och Öster men lika många som Åtvidaberg, kallar sig själv för storklubb.

17 kommentarer:

Anonym sa...

Jag skulle gärna få reda på varför Djurgården kallar sig för något så pompöst och fjantigt som Stockholms Stolthet (böärk).

olaibolivia sa...

Hey, hey, hey. Visst det ligger i en skribents uppgift att provocera men det måste ligga inom rimlighetens gränser annars biter det inte. Att ifrågasätta att AIK kallar sig storklubb med svenska mått mätt, är som att ifrågasätta dem som kallar Stockholms stadion för Sveriges sämsta fotbollsarena. D v s ett skämt.
Jag kan i o f s inte erinra mig att AIK officiellt eller ens inofficiellt har kallat sig så. Det måste vara skribenten som närmast uppfattar påståendet som ett grundläggande axiom, vilket det ju äockså är.

Jesper sa...

ola: frågan är på vilka grunder AIK kallar sig "storklubb". På ekonomiska grunder och med hänvisning till publiksiffror må vara hänt, men faktum är, som Isobel är inne på, att det inte finns sportsliga framgångar att backa upp påståendet (8 av AIK:s 10 SM-guld togs före 1937 och med de måtten mätt är även Örgryte och IFK Norrköping storklubbar). Vilket i det nära förgångna faktiskt har varit ett problem för AIK. De har hamnat i samma onda cirkel som engelska landslaget, där förväntningarna varit så orimligt höga att besvikelse, frustation och spelare som underpresterat blivit en naturlig konsekvens. Framgångarna i år handlar om att AIK till en viss del har sluppit de förväntningarna. Möjligt att AIK inte officiellt kallar sig "storklubb", men Norling talar om att det "sitter i väggarna" att de ska slåss om guldet, Novakovic tar sin tillflykt till det ännu mer obskyra uttrycket "Vi är AIK" och fair enough om bluffen gör att laget spelar bättre, men faktum kvarstår - de sportsliga meriterna finns inte där. Jag är mottaglig för argumentation som baserar sig på siffror och fakta, och inte på känsloutbrott.

Anonym sa...

Fenerbache Barcelona Valencia Arsenal Fiorentina AEK Athen. Lag som AIK mött i tävlingsmatcher under de senaste tio åren.
Dif, Malmö?

Jesper sa...

anonymous: Jag är osäker på din argumentationslinje, men den verkar gå ut på att man genom någon form av smitta blir storklubb om man råkar lottas mot storklubbar i turneringar. Således var Brage en storklubb 1988, då man mötte Inter i Uefacupen, och Örebro SK 1991, då man lottades mot Ajax (dessutom blivande segrare!) i samma turnering! Vi ska bara inte tala om hur stora Trelleborgs FF var 1994, då man mötte både Blackburn och Lazio och dessutom (en mindre viktig detalj, jag vet) faktiskt även BESEGRADE de förstnämnda...
Nej, framgång i Europa (ett sätt att på sportsliga grunder kalla sig storklubb) följer när man VINNER ÖVER stora europeiska klubbar. Som IFK Göteborg regelmässigt gjorde en gång i tiden (Valencia, Kaiserslautern, Hamburg 1982, Inter 1987, Manchester U och Barcelona 1994, Milan 1996). Ska man kalla sig storklubb i Sverige på sportsliga grunder anser jag att man bör dominera Allsvenskan över en längre period och vinna åtminstone mer än ett år i rad - som Norrköping, Malmö FF, Åtvidaberg, Öster och IFK Göteborg under skilda perioder har gjort. Och Djurgården för ett par år sedan, även om de inte lyckades ta steget vidare och hävda sig i Europa. Kukmätningen mellan stockholmsklubbar intresserar mig inte - jag kommer att sörja om AIK vinner på söndag, men jag hade sörjt även om Djurgården eller Hammarby vunnit. Och jag tycker att samtliga stockholmsklubbar, av naturliga skäl, har en tendens att framhäva publiksiffror, pengar och medialt utrymme framför sportsliga faktorer när de definierar begreppet "framgång".

Anonym sa...

Själv är jag hammarbyare och föredrar att vara underdog framför att vara storklubbs-anhängare. Varsågod att angripa det, om du vill, men glöm inte bort att om du gör det så faller tanken på att Hammarby skulle kalla sig storklubb samtidigt.
Men vi kan nog vara överens om att Trelleborg inte är någon storklubb, kanske?

Anonym sa...

Nog ansågs väl Arsenal vara en storklubb även under 80-talet. Eller inte särskilt framgångsrika Roma och framför allt kanske Inter på 90-talet. Att det inte är sportsliga som ligger som grund för uttrycket storklubb blir rätt tydligt när man provar att applicera det på HBK eller om man dissekerar ordet, storklubb.

Stor
Klubb

Om något sportsligt skulle ligga bakom så borde det rimligt ha varit braklubb (bra klubb).

Det ligger således andra saker bakom, supportrar, medlemsantal, ekonomi, arena, saker som kan mätas i STORlek och inte i kvalitet. Jag skulle vilja hävda att det finns tre (snart bara två) storklubbar i Sverige. Alltså med svenska mått innan någon börjar raljera. Det är Malmö FF, AIK och IFK Göteborg i den ordningen. IFK Göteborg är ju på väg att bli en liten klubb, precis som skett med klubbar som t.ex Torino, eftersom Göteborg numera är Sveriges hockeyhuvudstad. IFK lever idag på ett fortfarande starkt varumärke efter framgångarna för snart två decennier sedan, annars är det ju egentligen en rätt liten småfifflarklubb i avseende på ekonomi och support.

Jesper sa...

Det är en bra argumentation, det kan inte förnekas.

Anonym sa...

Glöm inte Djurgårdfrågan bara, varför kallar de sig för Stockholms Stolthet.

Finns det någon historia eller egentligt skäl bakom det eller är det något som de bara tyckte de kunde kalla sig? Det skulle jag ärligt talat gärna vilja få reda på, tills nästa mysterielösning.

Hans sa...

När vi ändå ska lösa gåtan om Stockholms Stolthet, kan vi inte också lösa gåtan om varför Bajenfans kallas Brajenfans? Och mysteriet om mysiga, bohemiska söder, där klacken består av fyllon som skjuter raketer på barnfamiljer och invaderar planer?

Jesper sa...

Vad gäller etiketten "Stockholms stolthet" får man nog leta förebilder bland de slogans svenska kommuner började skaffa sig på 80-talet - "When in Europe, don't miss Skurup" är det klassiska exemplet.

Anonym sa...

ha ha ha

också en mycket bra argumentation, det kan inte förnekas

olaibolivia sa...

Förutom det ovan nämnda. AIK Solna är, har jag fått känslan, även den klubb som är mest känd utomlands av svenska klubbar. AIK har klart flest säsonger i allsvenskan. AIK tillhör den trio som ligger i särklass i maratontabellen. AIK är en storklubb. VSB

Anonym sa...

Den känslan är du nog ganska ensam om, har en klubb deltagit i europacuperna några gånger så känns de kanske ige. IFK Göteborg som Club Brugge och MFF som Lokomotiv Leipzig. Namn som dyker upp när folk kollar i listor över gamla finaler lång tillbaka. Varför i allsindar skulle någon komma ihåg att AIK har spelat flest säsonger i Allsvenskan?! Vet du vilken klubb som har spelat fest säsonger i Österrike? AIK är nog lika igen känt som Halmstads och Helsingborgs.

olaibolivia sa...

Jag menade inte att AIK är mest igenkänt för att de spelat flest säsonger i allsvenskan. Jag menar att de är mest igenkända OCH har spelat flest säsonger i allsvenskan.

Två anledningar till att de är mest kända utomlands:

- De är det svenska lag som mött flest europeiska storlag det senaste decenniet.
- AIK:s fans har ett visst rykte utomlands, i halvinitierade fotbollskretsar.

Den här diskussionen om huruvida AIK är ett storlag eller inte är ju f ö helt meningslös om man inte enas om vilka kriterier som ligger till grund för epitetet. Men det har ju framkommit att det enda kriteriet som skulle diskvalificera AIK från titeln är om man enbart räknar mästartitlar under en skräddarsydd tidperiod.

Rapid Wien leder f ö maratontabellen i Österike tätt följt av Austria. Har jag för mig.

Anonym sa...

Alltså jag tycker att AIK är en svensk storklubb, men mer igenkänt än IFK och MFF det är man inte. Det är bara trams.

Jesper sa...

Jag är beredd att ställa upp på att AIK är en "storklubb" med de kriterier som en av våra anonyma vänner slog fast ovan (publik, pengar, tradition). Däremot vill jag utan vidare hävda att det är den svenska storklubb som har minst sportsliga framgångar att luta sig mot (det är ju bara att jämföra siffror med de andra båda kandidaterna, MFF och IFK Göteborg) och att detta, i det nära förgångna, har varit en del av den typiska AIK-problematiken (höga förväntningar, som bryter ner snarare än bygger upp, eftersom de är grundade i en överdriven självbild snarare än i faktiska resultat). Däri har AIK påmint väldigt mycket om engelska landslaget, som ju även har en bild av sin egen storhet som gör att en tränare kan bli jagad från jobbet och brännmärkt som fiasko när han fört landet till tre VM- och EM-kvartsfinaler i rad. Nu tycker jag det verkar som AIK:s framgångar i år faktiskt verkar bero på att man lyckats göra sin självbild mer realistiskt grundad. Vi får se hur det fortsätter. Och vi ska heller inte glömma att Göteborgs och MFF:s enastående meriter bara verkar ge dem ännu större problem i nutiden.