03 februari 2010

Önskemål inför söndagen

Hur stor roll spelar kvallottningar egentligen? Sedan Tommy Svenssons landslag åkte ut mot först Schweiz/Turkiet och sen Österrike/Skottland har jag haft för mig att lätta lottningar kan vara ett problem i sig. Icke desto mindre har vi haft en del glädje av dem under det senaste decenniet, för hade Sverige varit i en annan kvalgrupp än den vi hamnade i skulle vi mycket väl ha kunnat vara med i Sydafrika (jämför bara med den löjeväckande enkla grupp vi hade inför EM 2004).

Så vissa önskemål kan man ändå ha inför EM-kvallottningen på söndag. Och det viktigaste av allt är vilket lag vi får ur tredje seedningsgruppen. Det var där vi hade oturen att hitta Danmark senast och får vi Irland nu har vi lika stora skäl att förbanna vår otur. Vilket annat lag som helst är bättre (även om jag personligen gärna skulle slippa Bosnien/Herzegovina också).

Att Sverige faktiskt har varit med hetluften en hel del under det senaste decenniet märks av att vi mött nästan alla de högst rankade länderna i tävlingsmatch ganska nyligen. Undantag: Frankrike, som vi inte mött sedan VM-kvalmatchen i augusti 1993 när Martin Dahlin kvitterade på Jonas Therns sagolika genomskärare. Det var nästan värt den snöpliga och orättvisa 1-2-förlusten i Paris samma vår, när Stefan Rehn sköt i stolpen med tio minuter kvar och Eric Cantona gjorde segermålet på kontringen. Och fortfarande: fan så mycket hellre Frankrike än Spanien, Italien eller Tyskland. Men helst av allt Portugal.

P.S. Sedan vill jag vid närmare eftertanke också undvika Belgien, Slovenien och Vitryssland i fjärde seedningsgrupp, Montenegro och Georgien ur femte och Azerbadjan i sjätte. D.S.

14 kommentarer:

Mali sa...

Mina två cent....
England (förlorar aldrig mot dem)
Finland (finnkamp i jota)
Wales (??Giggs/Bellamy)
Liechtenstein (Chippen gör dröm-mål)
Andorra (låter lagom lätt)

Mats sa...

Jag är inte lika fångad av tanken på att få England i första gruppen. Idealet vore Frankrike, som väl är det mest överskattade laget i den gruppen.
I tredje kan jag tänka mig vilket som helst, förutom Irland, Bosnien eller (ve och fasa) Nordirland.

Mats sa...

Apropå kvalet 1993. Var det då Frankrike fick en hårt dömd straff efter att Patrik knuffat lite på någon, Papin?

EN HÄRLIG PERSON sa...

Jag saknar också Royal League! MYCKET!

jesus gil sa...

Örk skär bort pot 5 & 6 nu!

Hur gick det förresten i träningsmatchen mot Frassarna för nåt år sen? Har för mig Rosenberg gjorde en slät figur...och gjorde inte Henke nåt drömmål?

Ulf sa...

Gil: Nja, var det inte i den matchen, vintern 2005, som just Rosenberg, för en gångs skull, såg ut som en miljon pund och man trodde att han skulle bära vårt landslag i fem år?
Eller så var det bara jag som såg det, och uppenbarligen hade jag fel...

Erik D sa...

Ulfs kommentar om Rosneberg är mer träffsäker än det mesta jag har läst det här året. Tack!

Cliff sa...

Vi spelade även en träningsmatch mot Frankrike under sensommaren 2008, när Lagerbäck testade 3-5-2. Funkade bra framåt men mindre bra bakåt. Jag minns inte om Rosenberg var med alls, så om han var det så var han minst sagt blek.

Jesper sa...

Mats: det var en hårt dömd straff, minns inte vilken svensk som tacklade vilken fransman, men jag minns att han helt uppenbart tog bollen först och spelaren sen.

Ulf: Jo, jag tror att Ola Andersson tar upp den matchen som instruktivt exempel i sin bok. Förklaringen var att de franska backarna blev så paffa när Rosenberg rusade på dem och försökte ta bollen från dem - på sådan nivå, mot så bollsäkra spelare, brukar det inte anses vara lönt. Sen anpassade de sig i andra halvlek och då gick det inte så bra för Rosenberg längre.

Erik D sa...

Det är stort av Jesper att till synes alltid vara så engagerad i det svenska landslaget. För egen del går det engagemanget väldigt upp och ner, det händer att jag håller på Italien i stället för Sverige i stora mästerskap. Och att Hammarby och Roma alltid är viktigare är liksom självklart.

leif e sa...

Ulf: Jag trodde också Rosenberg skulle bli en superstjärna 2005 (liksom jag trodde om Jörgen Pettersson och Yksel 1995). Men det var 2008 jag tänkte på. Googlade betyg från Svenska fans:

Markus Rosenberg 2
Hade flera fina chanser att göra mål som tyvärr inte förvaltade på bästa sätt. Rosenberg ska ha applåder för att han finns på rätt plats vid rätt tillfälle men anfallaren skulle ha producerat minst ett mål.

leif/gil sa...

Oj bytte visst alias där. Krångligt det här.

Ulf sa...

Jesper: Rit-Ola eller inte, han gjorde en bra match och hade ett väldigt fint förspel till första målet, som Ljungberg gjorde. På temat "bättre att dansa en enda februarikväll än att inte dansa alls."

Leif E: Jag förmodar att Jesus Gil är Mr Hyde, och Leif E Dr Jekyll? För det kan väl inte vara tvärtom?

Jesper sa...

Det vore faktiskt väldigt intressant att tänka sig ett rendezvous mellan Jesus Gil och Leif Engkvist. Frågan är bara i vilken sport? Wrestling är faktiskt det enda jag kan tänka mig.