04 februari 2010

Förfäras ej, du 43:e-placerade hop.

Så var det dags att notera nytt svenskt bottenrekord på Fifarankingen. Plats 43 i världen, ett tuppfjät före GABON och COSTA RICA som tidningen Metro med sann kolonialistisk nedlåtenhet frustar idag.

Det förtjänar alltså att upprepas: rankingen betyder ingenting. Den betyder på sin höjd att ett lag har en sämre period bakom sig, men den säger mycket lite om dess slagkraft i nuet. I september 1995, samtidigt som Sverige definitivt missade chansen till EM i England efter ett miserabelt kval, rankades vi som TREA I VÄRLDEN. Den sämsta positionen före de senaste åren hade vi i juli 1998 (30), eller precis när uppsvinget under Söderberg och Lagerbäck var på väg. Men vi var inte med i VM i Frankrike och blev därför passerade av alla deltagarna där, liksom det nu är länderna som var med i Afrikanska Mästerkapen som klättrar.

Det är möjligen meningsfullt att jämföra oss med andra europeiska nationer. Och där vågar jag utan vidare säga att vi är bättre än ett helt gäng lag vi råkar ha framför oss - Slovenien, Slovakien, Norge, Israel, Bulgarie, Nordirland, Grekland, Schweiz. Tjeckien, Ukraina, Turkiet och Rumänien har missat VM i lika hög grad som oss, mot sämre motstånd dessutom, så varför de skulle vara placerade framför oss fattar jag helt enkelt inte.

7 kommentarer:

entzauberung sa...

Återigen: för att vi spelar för många träningsmatcher.

UEFAS ranking, med enbart tävlingsmatcher är imho att föredra. Där ligger Sverige tolva i Europa, medan vi enligt FIFA är 25:e på kontinenten.

entzauberung sa...

Vi skulle ärligt talat göra som danskarna, och inte kalla januariturnématcherna för landskamper.

Ulf sa...

Jesper: Jag gillar ditt sätt att gjuta mod i oss. Men även om rankingen inte nödvändigtvis speglar dagsformen kan man väl heller inte med bestämdhet hävda att den har fel? Jag beundrar din tvärsäkerhet när du säger att Sverige minsann inte är sämre än Norge, Slovenien, Tjeckien, Grekland Rumänien mfl - men jag vet inte varifrån den tvärsäkerheten kommer...

Mali sa...

Bättre än Nordirland?
Brukar inte de vara traumatiska matcher?
Nu för tiden är jag iofs mer ett vandrande kalkbrott, men du kanske ínte menade "head-to-head" - som Tiger Woods skulle ha sagt?

Jesper sa...

ulf: Jag kan inte se nåt som egentligen tyder på motsatsen heller. Som entzauberung säger: enligt Uefa är vi tolva i Europa, det tror jag är en rimlig bedömning. Jag tycker eg inte kvalet till Sydafrika var radikalt sämre än något Sverige presterat sedan 2004 - vi hade oturen att ha två starka lag mot oss i stället för bara ett, som i kvalet till Vm 06, danskarna gjorde inte bort sig så otroligt som i kvalet till -08 (då vi ju också tog 1 poäng av 6 möjliga mot Nordirland). Får vi stryk i tävlingsmatch mot något av de länder jag räknasde upp ska jag äta min tvärsäkerhet, annars behåller jag den nog. Det blir roligast så.

Calle sa...

Men visst spelar rankingen in när det seedas till kval- och slutspel?

Apropå att rankingen inte spelar någon roll, menar jag.

Jesper sa...

Ja, för VM. Lycklisvis inte för EM, där Uefa föredrar sin egen ranking. Annars skulle vi ligga i tredje seedningsgrupp i EM-lottningen imorgon i st f i andra.