12 december 2009

Tre hörnor straffs decenniesammanfattning: Hagström

DE FEM ROLIGASTE ÖGONBLICKEN
1. Det går naturligtvis inte att säga något annat än SM-guldet 2001.
När jag tänker tillbaka på den där dagen - något som händer ganska ofta - märker jag att det är känslan strax innan matchen mot Örgryte som oftast återkommer. Hur jag kom in på restaurang Kvarnen, som då var den självklara samlingsplatsen för mig och mina kompisar innan matcherna, och ingen fick fram ett vettigt ord. Stämningen var helt annorlunda än före andra matcher; inget hojtande, inga sånger. Det var något andäktigt över det hela. Ett antal människor stod inför en händelse som skulle komma att förändra deras liv - vad säger man till varandra vid sådana tillfällen?

2. Beslutet att ge ut "Supportrarnas matchprogram".
Som hammarbyare är det svårt att tycka något annat än att de två senaste säsongerna varit skit. Men tillvaron har i någon mån räddats upp av supporterprojektet "Supportrarnas matchprogram" där jag själv varit en av de drivande. Tack vare jobbet med programmet har vi fått något att engagera oss i som varit oberoende av de usla resultaten.

3. AFC Wimbledon.
Ett ljus i mörkret för alla som känner olust över toppfotbollens extrema utveckling, där storklubbarna fjärmar sig alltmer från den vanlige åskådaren. AFC Wimbledon bildades av supportrar som inte accepterade att deras klubb togs ifrån dem. Det har funkat - nu befinner de sig i högsta divisionen utanför de fyra ligadivisionerna.

4. Tidskriften offsides entré.
Innan offside fanns inget forum för att skriva längre och djuplodande texter om fotboll. För mig, både i egenskap av skribent och läsare, har dess ankomst varit ett lyft. Dessutom tror jag att den tvingat fram bättte fotbollsjournalistik även på annat håll. En detalj jag minns från tidiga offside var när Göransson förklarade för mig att de inte ville ha med författare att göra - de levererar inte i tid, deras texter håller inte och de vägrar ändra ett ord. Innan offside var det just författare som anlitades när nån fick för sig att det skulle skrivas om fotboll på ett djupare sätt. Så förmodligen har offside gjort att jag besparats ett och annat alster av Ranelid eller Ragnar Strömberg.

5. Skylten 0-3 på svenskläktaren i Köpenhamn 2007
Några svenska fans hade sin prioritering klar när domaren bröt matchen mellan Danmark och Sverige efter "öldanskens" insats. De insåg snabbt att avbruten match skulle betyda svensk seger med 3-0, knåpade ihop en skylt där de befann sig på läktaren och lanserade sitt budskap. Som underförstått betydde " sätt inte i gång matchen, vi tar hellre tre poäng än att fotbollen färdigspelas". Jag gillar snabbheten i det här skyltmakeriet, den smarta insikten i hur fotbollsmyndigheterna kommer att hantera situationen långt innan de ens börjat diskutera saken och ärligheten: ibland är de tre poängen viktigare än allt annat.

DE SÄMSTA ÖGONBLICKEN
1. Jag väljer HIF-DIF 2006...
...men hade kunnat ta någon annan av matcherna när folk på Hammarbyläktarna krossade mina illusioner. Jag var såklart medveten om att bilden av bajaren som alltid glad och positiv inte stämde med verkligheten, och skandaluppträdande mot DIF 2006 kom inte som nån chock. Men jag trodde att den bortre gränsen för vad som kunde hända på Hammarbyläktarna låg långt tidigare.

2. Nedflyttningen 2009.
Kombinationen guld till AIK, DIF kvalräddade och vi ur var bara för mycket. Hela hösten mötte jag en AIK-granne som jag brukar snacka fotboll med men jag kunde knappt se honom i ögonen under den här perioden. Jag orkade varken med guldflin eller kondoleanser.

3. Mästarlagen 2002, 2003, 2005 och 2009.

4. Att allsvensk seriefotboll tvingas göra speluppehåll under VM - trots att landslaget inte är med.
Vi ska alltså avstå från att spela under den här tid som i vårt klimat är den allra bästa för fotboll för att FIFA bestämmer det. Planekonomin har gått för långt.

5. Red Bull Salzburg
Så klart jag inte bryr mig särskilt mycket om österrikisk ligafotboll, men det här kan inte påtalas nog många gånger. Att låta en klubbsponsor byta namn och färger på klubben är fel. Det förstör fotbollen.

DECENNIETS BADTOFFLA (EN PERSON SOM SYMBOLISERAT SVENSK FOTBOLL)
Lars-Åke Lagrell förstås. På gott och ont som det brukar heta. Tragikomik när han inte lät de svenska landslagssupportrarna ordna tifo - med motiveringen att de i så fall måste göra ett som hyllar motståndarlaget England också.

DECENNIETS MEST ÖVERSKATTADE LANDSLAGSINSATS
När damlandslaget kom från VM i USA var det förvisso med en fin medalj i bagaget (silver), men egentligen var det precis som vanligt med damlandslaget. De besegrade lägre rankade lag och förlorade mot högre. En helt normal insats alltså.

4 kommentarer:

Tobias Dahl sa...

Innan Offside skrev du för tidningen Svensk Fotboll, va? Varför lades det magasinet ned? Reflexioner kring detta?

Jerk sa...

Punkt 3 på de roligaste ögonblicken..det retar mig en hel del att jag inte lyckades ta mig för att se AFC Wimbledon en enda gång på mina tre månader här i England..däremot känns det lite bättre när jag tänker på att jag fick se Spurs-Wigan live och Stoor spela i Derby..

Hagström sa...

Tobias: jo, det stämmer att jag skrev för Svensk Fotboll i flera år. 2001 var jag redaktör för tidningen. Den fortsatte ytterligare ett år sedan innan den lades ner, jag har svårt att tänka mig att den var särskilt lönsam någon gång. Man fick verkligen trolla för att få ihop numren med den budget som fanns, dvs anlita skribenter som levererade till starkt underpris. Jag var inte så bra på det där, men tror att jag fick ihop en hyfsad tidning ändå tack vare eget hårt arbete.

Jerk: du får mig att längta till London. Känns som att det finns mycket att ta igen för en gammal Londonresenär som tacklat av.

Mali sa...

Maggan....ang. pkt 2 på listan.
Det ni har gjort och förhoppningsvis fortsätter med, förtjänar högsta beröm.