13 december 2009

Skadereglering

Arsenal stämmer holländska fotbollsförbundet sedan Robin van Persie knäskadats på landslagsuppdrag. Personligen hoppas jag att det misslyckas. Man behöver inte älska nationalismen som idé för att anse att landslagsfotbollen, där Slovenien kan slå ut Ryssland och de rika länderna inte kan köpa de fattiga ländernas spelare, har en demokratisk potential som klubbfotbollen saknar.

Sen finns det komplikationer i detta också. Fifa och Uefa är trots allt inte välgörenhetsorganisationer och jag kan förstå att folk som Arsène Wenger muttrar över att de tjänar stora pengar på turneringar där klubbarnas anställda medverkar. Wenger verkar i alla fall ha tänkt så långt att han inser att små länder som Togo (eller Sverige) inte kan betala de kostnader som kulle bli följden om han fick igenom sitt system och Emmanuel Adebayor skulle skadas på landslagsuppdrag. Då, menar han, skulle Fifa betala. Nästa fråga blir då precis vilka länder som är så fattiga att Fifa ska betala för deras skadade spelare? Ska det handla om kollektiv och solidarisk finansiering och hur sja den gå till?

2 kommentarer:

Unknown sa...

Att kalla det demokratisk att hindra folk från att köpa och sälja är lite väl.

Men vi ska inte tillåta att landslag kan värva spelare. Främst för att de i och med det skulle upphöra att vara landslag. Jag är även emot att tränare ska kunna värvas. Inga kompromisser.

Jesper sa...

Ok, "egalitär" då, om du föredrar det.

Lite sent att inskrida mot utländska tränare, våra första landslagsframgångar vann vi med ungraren Jószef Nagy (OS 1924) och engelsmannen George Raynor (OS 48, VM 50+58). Men det är klart att det är orättvist att olika nationella förbund har olika stora resurser som vi nu blev vrse när vi skulle tillsätta förbundskapten(finns det siffror på vad var och en har för årsomsättning nånstans?). Fifa funkar väl efter något slags socialdemokratisk, omfördelande princip, samlar in inkomster från de stora turneringarna och delar ut även till mindre och mer obetydliga nationer.