25 december 2009

TRE HÖRNOR STRAFF SER TILLBAKA PÅ ÅRET SOM GICK

2009 var ett fotbollsår som bjöd på flera höjdpunkter, både väntade och oväntade. TRE HÖRNOR STRAFF tar dig med på en resa genom året som gick.

Redan i maj framgick det att MALMÖ FF gick ett nytt tufft år till mötes. Dock framträdde sportchefen Hasse Borg och avslöjade att de usla resultaten i själva verket var ett led i en medveten, långsiktig strategi som handlade om att lyfta bort pressen från MFF-spelarna. "Det handlar om att få killarna att slappna av, helt enkelt." Genom att medvetet tappa 3-0-överlägen och förlora mot på pappret sämre lag har klubben under flera års tid jobbat mot att befria spelarna från tyngande förväntningar. Särskilt viktigt har det varit att känna av när tabellpositionen blivit så gynnsam att den lett till skadliga förhoppningar hos omgivningen och kontra med en vältajmad fiaskoinsats. En speciell utmaning i en klubb som Malmö FF har vidare varit att hantera klubbens ekonomiska situation utan att väcka destruktiv optimism. "Det har handlat om att köpa dåliga spelare dyrt, helt enkelt", sa Borg. "Det är inte så lätt alla gånger, ska jag säga." Namn som Tobias Grahn, Markus Halsti, Mattias Asper och Babis Stefanidis lyftes av sportchefen fram som lysande exempel på hans välgenomtänkta policy. När riktigt så usla spelare inte stått att få tag i, har man istället inriktat sig på att med ett ambitiöst träningsprogram försämra de man kunnat få tag i - att spelare som Jon Jönsson, Thomas Olsson och Johan Andersson blommat upp så fort de satt foten utanför Malmö nämndes av Borg som ytterligare exempel på hans nyskapande tänk. När arbetet kan tänkas börja bära frukt? "Ja, kanske redan i mitten på nästa årtionde. Men man får inte ha för bråttom i fotboll."


Vid samma tidpunkt framträdde HAMMARBY IF:S styrelse och meddelade nöjt att man lyckats sälja klädhängarna i damlagets omklädningsrum vid Kanalplan till en skrothandlare i Farsta samt hyra ut hela Hammarby TFF till ett bemanningsföretag. Ett särskilt lyckokast var att erbjuda Sebastian Castro-Tellos tjänster som lekledare vid barnmaskerader. "Han är så förtjust att klä ut sig."

Den 6 juni noterades en ny stor framgång för LARS LAGERBÄCKS svenska landslag när man fullkomligt dominerade VM-kvalmatchen mot Danmark på Råsunda. Vid presskonferensen efteråt pekade förbundskaptenen stolt på lagets kraftiga spelöverläge och den straff man tvingat fram, samtidigt som motståndarna förhindrats att skapa en enda målchans. Lagerbäck berömde särskilt Mikael Nilssons funktionella teknik vid Danmarks mål, "att med en smalbensvolley pricka den ende dansk som stod omarkerad framför tomt mål i det läget är inte så lätt som somliga i media verkar tro."
Förbundskaptenen uttryckte också sin tillfredsställelse över att Kim Källström till sist fått ta den straff han hade väntat på sedan EM-kvalet mot San Marino 2003. "Det känns bra". Utfallet av straffen innebar ju desutom att turen går tillbaka till Zlatan Ibrahimovic, som ska få lägga den första svenska straffen i Sydafrika-VM 2010. Tillfrågad om resultatet inte innebar att Sverige inte skulle komma att delta i VM svarade Lagerbäck att detta var "en typisk missuppfattning i media. Jag vet ärligt talat inte var man har fått det ifrån."


I oktober firade AIK att de vunnit Allsvenskan och därmed officiellt utsetts till UNIVERSUMS MEST FRAMGÅNGSRIKA FOTBOLLSKLUBB NÅGONSIN ALLA KATEGORIER PUNKT PUNKT PUNKT SLUT STJÄRNSTOPP HUNDRA GÅNGER MER ÄN DU KAN SÄGA.

I november utdelades NOBELS FREDSPRIS till ordföranden i Svenska fotbollförbundet, Lars-Åke Lagrell, och Sveriges förenade supporterorganisationer som med förenade krafter lyckats lösa Israel-Palestina-konflikten. Lagrell bidrog, enligt Nobelpriskommitténs motivering, med sin "knivskarpa analys" att konflikten inte bara kunde ses som fotbollens problem, utan att "hela samhället måste ta sitt ansvar". Supportrarna förklarade å sin sida att allt bråk "inte var vårt fel heller". När detta stod klart för de stridande parterna "var det en baggis för dem att komma överens".

För en annan internationellt uppmärksammad insats stod DJURGÅRDENS IF:S SÄKERHETSORGANISATION, som genom sitt nydanande tänkande lyckats lösa flera segslitna konflikter i bland annat Somalia och Norra Kivu-provinsen i östra Kongo. Tidigare fredsbevarande styrkor har inriktat sig på att hindra krigsherrar och deras band av narkotikapåverkade barnsoldater att plundra och misshandla civilbefolkningen, exempelvis med hjälp av kravallstaket. Djurgårdsvakterna insåg dock att "folk kunde bli skadade av de där staketen" och drog sig därför helt undan för att låta därför krigsherrarna och de värnlösa byborna komma överens på egen hand. "Och det verkar ha gått bra, för vi har inte hört ett knyst från dem sedan dess."

Efter VM-KVALMATCHEN FRANKRIKE-IRLAND i november beordrade Fifa omspel eftersom tv-kameror visade att Frankrikes Thierry Henry tagit bollen med handen före lagets kvitteringsmål. Fifa nöjde sig dock inte med detta, utan tillsatte en s k "Sanningskommitté" med uppgiften att gå igenom samtliga matcher genom historien som finns inspelade på film. Hittills har det beordrats att VM-kvartsfinalen 1986 mellan England och Argentina ska spelas om, liksom VM-semifinalen 1958 mellan Sverige och Västtyskland. Det upptäcktes nämligen att Sveriges Nils Liedholm vidrörde bollen med handen före Sveriges 1-1-mål. Liedholm tilldelades postumt ett gult kort och hans efterlevande har bett om ursäkt å hans vägnar. Västtysklands högerback Georg Stollenwerk, 79, mottog nyheten med jubel: "Det känns som när vi fick tillbaka Saarområdet". Det har ännu inte avgjorts huruvida de avlidna spelarna ska få ersättas med reserver i omspelet.

I december bekräftade landslagets nytillträdde player manager MARCUS ALLBÄCK att han och Zlatan Ibrahimovic är dödsfiender. "Jag hatar honom och han hatar mig. Jag hatar Anders Svensson också och alla bröderna Elm. Och Magnus Källander har jag hatat ända sedan jag var liten pojke. Förresten hatar jag alla människor, alla, alla! HA HA HA!"

4 kommentarer:

Anders H sa...

HAHAHA!!! Lysande!

Anonym sa...

ja, verkligen

haha sa...

hahahaha!!

Anonym sa...

Fin underhållning.