26 december 2009

THS ser tillbaka på året som gick (2)

I september utkom "De apatiska", journalisten GELLERT TAMAS uppmärksammade reportage om svenska landslagsforwards. Tamas undersökte där de allmänt spridda ryktena om att apatiska blågula anfallare som Johan Elmander och Markus Rosenberg skulle ha simulerat sitt tillstånd. Det påstods till och med att Elmander skulle ha gått upp mitt i natten från den säng på landslagets hotell i Solna där han låg med dropp för att "dricka läsk och käka chips".
-Vissa psykologer påstod att Elmander, Rosenberg och Henke Larsson medvetet eller omedvetet ska ha känt av förbundskaptenenas motvilja mot anfallsspel och på så sätt suggererat fram det apatiska tillståndet hos sig själva, sa Tamas. Andra gick till och med så långt att de insinuerade att förbundskaptenerna själva skulle ha drogat sina spelare. Men vilka idrottsledare skulle medvetet göra en sån sak mot sina skyddslingar, även om de hyser en förklarlig antipati mot offensiva excesser och publikfriande målkalas?
Reportaget blev extra laddat i och med att Vellinge kommun samtidigt vägrade ta emot de ensamkommande svenska landslagsforwards som från början skulle ha inkvarterats på ett vandrarhem i Hököpinge. "Jag har ju inget emot att ta hand om folk som verkligen behöver hjälp", kommenterade en av vandrarhemmets grannar, lantbrukare Gert-Inge Jönsson. "men det här är ju inga riktiga svenska anfallare, det syns ju lång väg. Jag såg ju när di tränade här på plan att en av dem gjorde mål på varenda målchans han fick och en annan dribblade till och med av målvakten när han var fri." Ett upprop initierat av Svenska kyrkan uppmanade samtidigt alla svenskar att vara redo att ta emot en apatisk landslagsanfallare i sitt hem.

En av årets mest uppmärksammade fotbollshändelser var när AIK:s BOJAN DJORDJIC trädde fram med en debattartikel på sajten Newsmill och förklarade att han, med sin snajdiga klädstil, ville bli en förebild för svenska fotbollsspelare. "I Sverige är det tillåtet att förfalla bara för att man kommit med i laget. Det är synd om svenska tränare när spelarna snabbt blir oattraktiva, börjar klä sig slafsigt och struntar i tränarens behov." Men Djordjic riktade också hård kritik mot svenska tränare som var "tragiska med sina ryggdunkar och sin jämställdhet" och "helt hade glömt hur man uppvaktar en spelare". AIK:s Mikael Stahre, förklarade Djordjic, "skriver lappar, ringer och lämnar kärleksmeddelanden på telefonen. Han har stil, helt enkelt." Djordjic menade vidare att "det var spelarens plikt att se till att tränaren är tillfredsställd. Om det innebär att man får köra idioten till frukost så får man helt enkelt ställa upp."
Artikeln blev den överlägset mest lästa på Newsmill i år. I december avslöjades det dock att Djordjic kastat ut Stahre från deras gemensamma hem på kansliet på Råsunda och hindrat honom att träffa de andra AIK-spelarna. Stahre sades ha kontaktat både polis och advokat. Djordjic vägrade kommentera ärendet när han framträdde i sin nya julshow, utan nöjde sig med att håna bland annat Pontus Wernbloom och Henrik Rydström för deras "svenniga kläder".


Strax därefter avslöjades den sensationella uppgiften att förbundskapten LARS LAGERBÄCK under lång tid varit betald agent för Danska Fotbollsförbundet DBU. Lagerbäck tonade dock ner uppgifterna och förklarade att de hållits hemliga, eftersom de varit del av en mycket komplicerad kontraspionageoperation, med syfte att sprida den svenska fotbollsideologin till de benhårda gladfotbollsivrarna på andra sidan Sundet. "Det har inte varit lätt, för man får nog säga att det har förekommit en form av hjärntvätt inom dansk fotboll." Nu på sistone menade Lagerbäck dock att hans strävanden i det tysta äntligen burit frukt, något som det senaste VM-kvalet varit exempel på. Danskarna hade där äntligen visat sig mottagliga för den glanslösa 1-0-segerns evangelium. "Det känns som en seger."

Ett svårt avbräck drabbade SVENSKA FOTBOLLSLANDSLAGET när spelarbussen i samband med hemmalandskampen mot Albanien stoppades av en flygande testpatrull från Migrationverket. Det språktest som genomfördes på plats ledde till att landslagets målvakt Andreas Isaksson, samt anfallarna Marcus Berg, Ola Toivonen och Henrik "Henke" Larsson med omedelbar verkan utvisades ur landet. De kommer inte att kunna bli aktuella för svenskt medborgarskap, och följaktligen inte heller för landslagsspel, förrän tidigast hösten 2014.

Sökandet efter NYA DJURGÅRDSTRÄNARE pågick under hela december. Bland de namn som nämndes förekom Filip & Fredrik, bröderna Rongedahl, äkta paret Jonas Gardell och Marc Levengood samt Camilla Läckberg och Robinson-Martin. "Det här med delat ledarskap är väldigt viktigt för oss" kommenterade nytillträdda sportchefsduon Jan Tauer och Ibrahim Ba.


I slutet av december avslöjades att förbundskapten ERIK HAMRÉNS kusin RAIMO, 46, inte skulle medverka vid familjens julfirande i Enköping. Källor nära Raimo menade att det var den kontroversielle julprofilen själv som tröttnat på det lama firandet hemma hos Hamrén, och helt enkelt inte kände sig inspirerad längre. "Raimo tycker att de är dönickar allihop, och att buggandet efter glöggen är aptrist", sa källan.
Andra källor menade dock att flera släktingar till Hamrén menade att Raimo var "jobbig", som började dricka grogg redan efter jullunchen och överröstade tv-kärleksscenerna mellan Lady och Lufsen och mellan Robin Hood och Marian med ekivoka skämtsamheter. "Det blir roligare utan honom." Hamrén tvingades förklara uppgifterna att han inte personligen ringt upp Raimo: "Det är ju Lars Richt som har skött kontakten och Lars sa åt mig att Raimo ville koncentrera sig på nyårsafton med killarna på jobbet istället. Han hade gärna fått komma, det är inte det. Men som jag brukar säga, man kan leda fålen till hon, men man kan inte tvinga honom att dricka" "En dundertabbe av Hamrén", förklarade Aftonbladets fotbollskrönikör Simon Bank och fick medhåll av Raimos agent, Mino Raiola. "En sån stjärna som Raimo måste man behandla med särskild respekt."

6 kommentarer:

Anonym sa...

:D Hilarious

Hermann Dill sa...

Så roligt!

Hoppas många läser din text Jesper.

H x

Anonym sa...

De senaste två inläggen är fantastiska!
/Johan

Jesper sa...

Tack Hermann och Johan, we aim to please!

Honey Suckle & Poppy Odeniska sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Anonym sa...

Möcke' möcke' bra.