15 december 2009

När far dyker är det rätt

Paul Doyle i Guardian om det engelska hyckleriet kring engelsmäns filmning. Ersätt "engelsk" och "engelsmän" med "svensk" och "svenskar" och inte ytterligare ett ord behöver ändras.

Överlag tycker jag att de här frågorna är intressanta. Jag skulle gärna se en större undersökning bland fotbollsspelare vad de egentligen tycker är rätt och fel. De flesta elitspelare tror jag bekänner sig till nån variant av domaren-dömer-moralen, att man gör vad som behövs för att vinna och för att gynna sin egen karriär. Men inom detta finns det en stor mängd nyanser, för jag tror få spelare är så cyniska att de tycker att man får göra vad om helst som gynnar laget, bara man kommer undan med det. Vad får man göra för att psyka en motståndare? Var går gränsen för ens lojalitet mot ens lagkamrater? Min teori är nog att de flesta människor agerar efter någon form av kodex, fast de ibland inte uttalar den offentlig och ibland har övertagit den från sin omgivning utan att reflektera.

När skillnaden mellan den "offentliga" och den "professionella" moralen blir så pass stor som i England blir det naturligtvis extra intressant.

4 kommentarer:

Malena sa...

Tydligen har de här grejorna till och med aktivt censurerats i England.

http://www.timesonline.co.uk/tol/sport/columnists/patrick_barclay/article6851502.ece

Jesper sa...

Det fantastiska i din länk, Malena, är att Barclay erkänner att han låter bli att publicera Ian Wrights uttalande om att han gärna filmade för England efter omröstning i hela den engelska presskåren. Trots att han är skotte! Så skulle det åtminstone inte kunna gå till idag. Fast jag har personligen haft Lars Richt på tråden och blivit ombedd att dämpa vissa saker som sekreteraren Inger Bengtsson sa om Lagerbäck.

Malena sa...

Haha, men då undrar man ju om Richt har för vana att göra såna samtal och i så fall om han har det för att de är i någon mån framgångsrika.

Jesper sa...

Malena: Det kan jag inte svara på. Men i det här fallet trodde han nog att det skulle fungera i och med att Lagerbäck och Fotbollförbundet sanktionerat att Offside skulle få tillgång till apparaten kring landslaget. Det ska sägas att han inte kom med några krav, fast nog så tydliga synpunkter.