15 december 2009

Allbäck goes goddag yxskaft

Ja, jag skrev när Allbäck åkte med Hamréns allra första trupp till Italien att det skulle bli intressant att se hur han kommer att hantera medierna. Det var efter att ha sett hur obekväm han blev i TV-studion hos Ekwall och Lundh, där han inte alls kunde hantera deras sätt att småhetsa eller helt enkelt ställa ärliga följdfrågor.
Jag har bara goda erfarenheter av Allbäck, och kan förstå att Hamrén vill ha denne stabile, sympatiske man vid sin sida. Samtidigt är det något med den där prydliga fasaden, hans sätt att knyta fintröjan nonchalant över skjortan, som får honom att se ut som om han ska spatsera vid båtbryggorna i Kullavik och artighetskonversera grannarna i villaområdet: "Och bilen går bra?", "Har du tagit upp båten än, Lundström?", "Hälsa frugan!". Så där bekvämt som man ska prata med sina grannar och det inte spelar nån roll om bilmotorn skurit, båten frusit fast eller frugan har dragit.
Tyvärr kommer inte fotbollsreportrarna att nöja sig med standardsvar. Och Allbäck lärde väl sig igår, när han fick frågor om relationen till Zlatan, att det inte heller funkar att göra som Lagerbäck, nämligen att betrakta alla citat som vidarebefordras av journalister som lögner.
Därmed inte sagt att valet av Allbäck är fel. Han får väl lära sig, även om det inte blir lätt.
Erik Hamrén måste ju välja en kollega som han själv kan samarbeta med, och inte en som Zlatan tycker om.
Zlatan är ju inte ens med i landslaget nu, och det vore ju onekligen snopet om Hamrén utsett Chippen eller Alexander Östlund till assisterande, och Zlatan ändå fortsatt att tacka nej.

11 kommentarer:

Jesper sa...

Frågan är: om Zlatan frågade sig om valet av Allbäck var "seriöst", menade han då om det var "seriöst" eller det var "permanent"? Jag inbillar mig att få journalister ställer följdfrågor tll just Zlatan. Och ibland misstolkar de avsiktligt, som före EM, när han sa att Fredrik Stoor gärna fick spela (eller hur det var). Det är trots allt ett klimat där den ena sidan desperat försöker tona ner varje antydan till personkonflikt och den andra sidan lika desperat försöker tona upp den. Det är lite viskningsleken över alltihop och, visst, Allbäck kommer säkert att lära sig - dvs bli precis så medietränad som somliga hatar.

Ulf sa...

Fast det handlar inte bara om medietränad eller inte. Det handlar om personlighet. Och när zlatan berömde stoor och seb larsson var det väl - faktiskt - bara mats olsson som valde att missförstå.

Mattias sa...

Bortsett från allt, minns Marcus Allbäcks intressen i livet: »Arkitektur och vin.«
Minns också en förvirrad diskussion med skribenten Ronald Reng där vi bland annat pratade om det intressanta i spelare som ovanligt nog kom från fetare förhållanden än proffsfotbollen, och yrkesvalet så att säga var ett snäpp nedåt på statusstegen. Han pratade om Oliver Bierhoff, jag om Allbäck. Intressant att båda sedan blev assisterande förbundskaptener direkt efter avslutad spelarkarriär.

Jesper sa...

Jo. Jag har bara en jobbig känsla av att saker så ofta handlar om någonting annat än det intressanta, nämligen vad som är sant eller ej. Har Allbäck och Zlatan haft allvarliga konflikter (i motsats till olika personligheter och lite allmänt gruff på träningarna). Och påverkar det landslaget i fortsättningen? Som Shakespearefantast gillar jag ju den dramatiska kollisionen mella personligheter, tro inte annat, men jag vill att de ska filtreras genom ett stort poetiskt snille. Inte av petimetrar vars röst går upp i falsett hela tiden.

Jesper sa...

Mattias: När Allbäck säger "arkitektur", menar han då att observera den eller att utöva den? Kan han inte få designa nya nationalarenan då?

Ulf sa...

Ryktet säger att Zlatan inte gillar - ja, avskyr till och med - vin och arkitektur.

Mattias sa...

Jesper: Tyvärr var nog svaret att observera. Det andra alternativet hade varit bättre, och kanske resulterat i helt nya, innovativa spelsystem som en bieffekt?

Daniel Lampinen sa...

Ar det inte mest medierna som bryr sig om hur forbundskaptenerna "hanterar medierna"?

Personligen vill jag bara ha bra fotbollstranare. Jag har inget behov av att fa veta startelvan innan matcherna.

Leif Engkvist sa...

Jag håller helt med Lampinen för en gångs skull. Att läsa sida upp och sida ner om hur journalister "behandlas" av olika fotbollsspelare/tränare är totalt ointressant för andra än journalisterna själva.

Vin och arkitektur... vad var det nu man sa om Graeme LeSauxs antikvitetsintresse?

Jesper sa...

Håller i grunden med er, Daniel och Leif.

Hagström sa...

Fyller gärna på: håller med er, Daniel, Leif och Jesper.