10 december 2009

England fortfarande bäst i Europa

Utan att gå i närkamp med statistiken så vet jag, från minnet, att England, eller snarare Premier League, haft fyra lag i kvartsfinal i Champions League det senaste decenniet - mer än en gång.


Som vi alla vet har det handlat om De Fyra Stora: Manchester United, Chelsea, Arsenal och Liverpool.

På så vis har vi (mer än en gång) kunnat slå fast att England är bäst i Europa. Eller, i alla fall, att England har den bästa ligan i Europa. Det senare är mer sant. Samtidigt som den rubrik jag satt är roligare att sätta för oss anglofiler.

Igår blev de 16 lagen till åttondelsfinalen i Champions League 2009/2010 klara. Vi kan snabbt konstatera att den engelska dominansen inte är lika omfattande som tidigare år. Årets Liverpool är en blek version av det Liverpool som stod för den makalösa vändningen i alla tiders final, mot Milan, i Istanbul 2005.

Bland de 16 lagen kommer alltså "bara " tre från England: Manchester United, Chelsea och Arsenal.

Även Spanien har tre lag representerade: Barcelona, Real Madrid och Sevilla. Liksom (lite överraskande) Italien: (Fiorentina, Milan och Inter).

Dessa nationer torde därmed stå i särklass.

Utöver dessa har Tyskland två (Bayern München och Stuttgart) och Frankrike två (Lyon och Bordeaux). De övriga tre är Olympiakos (Grekland), Porto (Portugal) och CSKA Moskva (Ryssland).

Nästa fredag lottas åttondelsfinalerna, som spelas 16/17 februari med returer en vecka senare.

Ska vi då försöka särskilja De Tre Stora på något sätt, kan vi börja med att peta bort Italien. Varken Milan eller Inter övertygade i gruppspelet (undantaget Milans märkliga bortaseger mot Madrid) och slutade tvåor i sina grupper. Fiorentina var kanske den allra största positiva överraskningen i gruppspelet (den mest negativa är Liverpool, så var det sagt) som lyckades vinna en grupp med så pass tufft motstånd som Lyon och Liverpool, båda med gedigen CL-erfarenhet.

De sex lagen från England och Spanien imponerade däremot. Samtliga vann sina grupper. De sex lagen från dessa två länder vann alltså 75 procent av grupperna. En styrkedemonstration. Och en bekräftelse på att England och Spanien behåller sina positioner från de senaste åren.

Hur kan jag ändå påstå att England fortfarande är bäst? Jo, vi vill ju gärna ha en "vinnare", eller hur, och vi får då söka oss till knappast möjliga, subjektiva marginal, dvs att de tre engelska lagen var klara för åttondelen redan efter fem spelade omgångar i gruppspelet. Som bekant säkrade Barcelona sin plats först i går kväll.

Men besinnar vi (jag) oss något så är det alltså England och Spanien för hela slanten. Jag tror högst ett av de italienska lagen överlever åttondelen, däremot skulle jag bli överraskad om inte fem av sex (i alla fall) från England och Spanien passerade ganska enkelt.

Om det är fornstora dagar eller bara sedan Patrik Anderssons tid, låter jag vara osagt, men jag har ett lite hjärta hos Bayern München. Och inget lag har spelat så bra i gruppspelet som BM gjorde borta mot Juventus, i tisdagens direkt avgörande match om andraplatsen i den gruppen (bakom franska Bordeaux, också de en trevlig överraskning).

Min gissning, och förhoppning, är helt enkelt att vi ser fem lag från England och Spanien i kvartsfinalen och att de följs åt av Bayern, Porto (alltid starka i CL) och en av italienarna, sannolikt Milan, som har en märklig förmåga att slingra sig vidare, utan att spela bra. Stark outsider är Bordeaux.

10 kommentarer:

Petter sa...

Varför måste en liga vinna? Jag skiter i ligan - jag håller på ett lag och så gör de flesta engelsmän.

Kan ju inte vara någon annan än vissa tipsextra-marinerade svenskar och BNP som bryr sig om att det går bra för England som liga.

Dennis sa...

Fast så värst imponerande var väl inte Barcelona?

Anonym sa...

@Petter: Du läser slarvigt. På mer än ett ställe i min text visar jag att inte heller jag tar tävlingen mellan ligorna på hundra procent allvar. Det här var mitt sätt att rapportera och kommentera från utfallet av årets gruppspel. Vill du läsa bloggar som delar ditt hat mot andra lag och mot Premier League finns de säkert på andra ställen på nätet.

@Dennis: Både ja och nej. De har onekligen haft bekymmer med avsluten, men det känner vi igen även från tidigare år. Samtidigt dominerade de totalt alla matcher i gruppspelet. Och när de kom under med 0-1 i Kiev, efter att Valdes stått och sovit i första minuten, började de bara spela sitt vanliga spel, i lugn och ro. Och litade på att det skulle ge resultat. Vilket det gjorde. Imponerande, på sitt vis. Hur långt det räcker mot United & Chelsea, och ett Bayern på speed, det återstår att se.

Anonym sa...

I tillägg, som dansken säger: När jag ovan tippar vilka som ska gå vidare efter åttondelen är det, givetvis, baserat på hur de presterat i gruppspelet. Eftersom man inte kan vara tydlig nog i den här bloggen, skriver jag det hellre på näsan.
Jag är följaktligen väl medveten om att lottningen den 18:e har betydelse för vilka som går till kvartsfinal. Återkommer med nya funderingar, så snart grabbarna i Nyon sagt sitt.

Petter sa...

@mats - Hat? Nä - så illa är det inte - mera en tydlig näsfnysning :-)

The Arctic Bong sa...

Serie A har inte varit speciellt väl representerat i kvartsfinalerna de senaste åren, jag skulle nog hålla mig till att två ligor är i särklass, inte tre.

Anonym sa...

@Yogi: Jag är med dig. Historiskt sett. Men vi kan inte ta ifrån italienarna att även de (den här gången) faktiskt har tre lag vidare till åttondel. Ingen är mer överraskad än jag.
Men. Som jag skrev rankar jag inte deras avancemang lika högt, i det att två av lagen "bara" var tvåa i sina respektive grupper.
Vi lär få anledning att på nytt värdera insatserna från Serie A kvällen den 24 februari.

Petter sa...

Såg en jämförelse som jag inte hittar nu men man listade antalet spenderade kronor på inköp per klubb. Sju eller åtta klubbar i Premier League spenderade mer än alla klubbar i Serie A (med undantag för Inter).

Som i många sammanhang - rikast vinner - Premier League väljer spelare först, de andra sen.

Anonym sa...

Säkert är det så. Även om inte spenderade pengar är en garanti för omedelbar framgång. Se på Manchester City.
Fast mest av alla klubbar, i år, borde väl Real Madrid ha shoppat.

Jesper sa...

Reals specialitet har väl varit att köpa spelare i exakt det ögonblick de fått Ballon d'Or (=mottagit dödskyssen). Michael Owen, Stor-Ronaldo, Cannavaro, Kaká, Lill-Ronaldo...