09 november 2009

Enter Allbäck, Exit Zlatan

Det är förstås två helt separata händelser, men det är ändå svårt att bortse från att Zlatan Ibrahimovic kliver av landslaget samtidigt som Marcus Allbäck kliver på. Två spelare med delvis parallella karriärer, som står för så helt olika saker i den svenska fotbollen - en som mot alla odds har nästan alltid har levererat i landslaget, en som mot alla odds har underpresterat. En som levt på att vara en lagspelare, en som lever på att vara individualist.
Och så har de stått i vägen för varandra. Under Japan-VM var det Allbäck som fick Lagerbäcks och (mest) Söderbergs förtroende trots klen form, och Zlatan som fick nöja sig med några minuters inhopp där han bara hann visa världen glimtar av sitt kunnande.
I Tyskland var det en frustrerad och frustrerande Zlatan som fick speltid, och en tänd Allbäck som kom in och rörde om ibland.
Nu kommer Allbäck tillbaka, som Hamréns länk till förr. Och Zlatan, vår överlägset bäste fotbollsspelare, som drar.
Så vad ska man säga om Zlatan? Well, ett enkelt svar är att han är en extrem individualist i en lagsport. Zlatan jagar individuell ära och personliga utmärkelser lika mycket som lagtitlar. Han har i alla år utmärkt sig på en massa sätt, men inte som lagspelare.
Nu är han på jakt efter utmärkelsen som Europas bäste fotbollsspelare. För att nå dit är Barcelona ett perfekt verktyg, medan svenska landslaget utan tävlingsmatcher inte kan hjälpa hans situation ett dugg.
På ett mer allmänt plan kan man konstatera att pressen på toppspelarna är enorm i dag. Zlatan är 28 år, han vet att han inte har så himla många år kvar på den extrema toppen. Med klubbmatcher i liga, cup och Champions League har han ett schema som sliter på en redan sliten kropp, och Barcelonas ganska tunna trupp gör at det inte finns många chanser till vila.
Med det i bakhuvudet känns det trött och förutsägbart att till exempel Ralf Edström muttrar om att det är en plikt att spela för sitt land.
Däremot är det oroväckande att Zlatan inte verkar ha haft kul i landslaget på sistone. Om nu Erik Hamrén kommer in och ska skapa ny och trevlig stämning, då lär det ju inte bli lättare för Zlatan att komma tillbaka när tävlingsmatcherna och det nya gänget redan har svetsats samman.
Det allra tråkigaste är ju att Zlatan-frågan kommer att debetteras vid varje landslagsuttagning och match, precis som när Torbjörn Nilsson, Tomas Brolin eller Henke Larsson frivilligt ställde sig utanför landslaget.
Allbäck då? Först får vi väl se hur långsiktigt hans engagemang är. Han lär förstås vara en trygg förankring till det traditionella landslaget, och det är säkert kul för Anders Svensson. Själv undrar jag hur han ska handskas med medierna. När han var gäst hos Ekwall & Lundh i Fotbollskanalen var han extremt obekväm så fort det började slängas käft och frågorna krävde andra svar än de vanliga trevlighetsklyschorna.

Inga kommentarer: