23 november 2009

Straffsparkar och filmning

Du vet förstås att Real Salt Lake vann mot LA Galaxy när MLS avgjordes i Seattle i helgen.
Men kolla klippet från straffsparksavgörandet här.
Så ska en straffspark filmas!
Det är värsta TV-spelsvinkeln, jag blir nästan skakig i benen när jag ser det, som om man skulle slå straffen själv.
Den kameravinkeln vill jag se under VM i Sydafrika, och alla andra gånger en straffspark ska läggas.

(Om du låter videospelaren rulla vidare kommer du att få se prisutdelning utan planinvasion. Det funkar i en del kulturer och ser ganska trevligt ut.)

14 kommentarer:

Cliff sa...

Bank & Niva tog upp MLS straffsparkar tidigare i år, det lyfter tv-sändningen till en helt ny nivå.

Studiomannen kanske kan förklara om det är tekniskt möjligt att få se det i allsvenskan nästa säsong?

Ulf sa...

Ständigt dessa Bank och Niva.
Väldigt läckert, hursomhelst.

Dennis sa...

Var det möjligtvis en "overhead camera" som användes? En sådan som går vajrar både fram och tillbaka. I så fall kan det ju göra det komplicerat att få se det i Allsvenskan.

Mattias sa...

Själv minns jag när backhoppningen införde den där wirekameran som dels följde med åkarna utför backen, snett bakifrån, dels hade en datoriserad zoom som gjorde att åskådaren liksom följde med åkaren ut över stupet och iväg genom luften... Häpnadsväckande! Under en kort period hade jag svårt att slita mig från Eurosport tidigare så meningslösa backhoppningssändningar.

Olov Hyllienmark sa...

Bra vinkel, men vilka kassa straffar de flesta.

Ulf sa...

Olov: Var de sämre eller bättre än vid någon annan straffläggning? Jag tror bara vinkeln gjorde känslan annorlunda. Jag såg allt från hårda skott i krysset till lugna bredsidor i fel hörn och mesiga skott i målvaktshöjd...

Studiomannen sa...

Helt kort: glöm det! :)

I Sverige har vi tv-jobbare av högsta klass, men ingen som vill betala för sådana här kalas. Alldeles för dyrt att ordna fram sådan här teknik. Och dessutom kostnad för fler fotografer.

Ulf sa...

Men till VM, Studiomannen! Eller hur!

Leif Engkvist sa...

Ja, varför ha straffkameror i Allsvenskan? Malmö får ju ändå aldrig en straff.

Insu sa...

Frågan är: har producenten sneglat på FIFA Playstation eller är det tvärtom? Dvs kan det vara så att verkligheten imiterar dikten?

Ulf sa...

Insu: could be. Det är som dom säger om tekniken hos dagens junisar: De kollar på Playstation och sedan går de ut på planen och för att göra samma sak.

Studiomannen sa...

I VM? Det beror på hur arenan ser ut också. Man kan också tänka sig att ett straffavgörande föregås av lite omrigg så vissa kameror är på planen. Men sånt är jävligt känsligt kan jag tänka mig. Minsta snack om att "TV-fotografen störde mig i min koncentration" gör att det är baj baj med sånt direkt.

Ulf sa...

Studiomannen: Men om du kollar kippet... kameran är väl ganska långt bakom spelaren? Kan inte tänka mig att han skulle störas mer än av någon annan av de hundratals kamerorna runt arenan.

Peter sa...

Ser helt klart ut som om man använt den typ av wire-kameror som man brukar använda i sändningarna från NFL (amerikansk fotboll). Har funnits där ett par år.