Vi hade tidigare en diskussion här på THS om "storklubbar" - vilka de var och vilka kriterier som skulle gälla. Jag tillhör dem som inte tycker att det handlar om ren matematik. Det vill säga att man räknar antal SM-guld för att få fram vilka de största klubbarna är. Begreppet storklubb innefattar också ett lite mer subjektivt tänkande, en känsla helt enkelt.
Det finns ett antal matcher i varje allsvensk upplaga som jag räknar som "stormatcher" oavsett hur lagen ligger till i tabellen. Dessa möten är stora därför att klubbarna ifråga har en historik och aura som gör matcherna stora. Under en säsong kan det dessutom bli seriesituationer som gör att ytterligare matcher kan inkluderas i kategorin, men dessa är jag inte ute efter här. I nästa års allsvenska rankar jag på förhand de här mötena som "stormatcher":
Alla möten mellan lagen AIK, Djurgården, Malmö FF och IFK Göteborg.
AIK-DIF, AIK-MFF, AIK-IFK
DIF-AIK, DIF-MFF, DIF-IFK
MFF-AIK, MFF-DIF, MFF-IFK
IFK-AIK, IFK-DIF, IFK-MFF
Göteborgsderbyn mellan de traditionellt stora klubbarna.
IFK-Gais, Gais-IFK
Hemmaderby för lillebror i Göteborg mot storklubb.
Häcken-IFK, Häcken-Gais (men inte vice versa)
Det största Skånederbyt.
MFF-Helsingborg, Helsingborg-MFF
Helsingborgsmatch där resavstånd och rivalitet gör matchen stor.
Helsingborg-IFK Gbg
Ytterligare ett Skånederby med särskild rivalitet.
Trelleborg-MFF (men inte MFF-Trelleborg)
Det stora Stockholmsderbyt
AIK-DIF, DIF-AIK
Hemmaderby i Stockholm för lillebror mot "storklubb".
BP-AIK, BP-DIF (men inte vice versa)
Nykomlingars hemmapremiär.
Åtvid- ?
Mjällby- ?Övriga matcher med särskild rivalitet.
Elfsborg-IFK Gbg, IFK Gbg-Elfsborg.
Halmstad mot närmaste "storklubb".
HBK-IFK Gbg
Sommarmatcher i Halmstad mot "storklubb".
eventuella möten HBK v/s MFF, AIK el DIF
Matcher i Örebro som på grund av resavstånd blir stormatch.
ÖSK-AIK, ÖSK-DIF
Matcher i Gävle som på grund av resavstånd blir stormatch.
Gefle-AIK, Gefle-DIF
Hemmaderby i Stockholm för lillebror mot "storklubb".
BP-AIK, BP-DIF (men inte vice versa)
Med den här kategoriseringen skulle det finnas 34 "stormatcher" i nästa års allsvenska (+ eventuella sommarmatcher i Halmstad enligt ovanstående). Det innebär att i snitt är det åtminstone en per omgång. Jag kan också ha missat några rivaliteter som skulle kunna lägga till matcher på listan. Till exempel har Elfsborg endast en stormatch vilket kan vara för lite. Helsingborg kanske ska ha ytterligare någon, och Kalmar har jag ju inte ens gett en enda fajt i kategorin. Det kan också vara så att jag är lite för Stockholmscentrerad i min bedömning. Se det som ett diskussionsunderlag - om man nu över huvud taget köper mitt resonemang om att det finns "stormatcher".
Hursomhelst, det jag är ute efter är att Allsvenskan mår bra av att ha den här typen av matcher. Matcher som är stora i sig oavsett situation i serien. I och med att Örgryte och Hammarby åkte ur försvann definitivt ett antal, hade Djurgården också ramlat ner skulle ytterligare stormöten gå förlorade. Allsvenskan står givetvis inte och faller med enskilda klubbar men för att bibehålla känslan av att högsta serien är stor, viktig och glamourös behövs ett antal klubbar som har förmågan att ge ett sådant skimmer.
28 kommentarer:
För mig (som Blåvittsupporter) är IFK-DIF (som saknas i listan) betydligt hetare än Häcken-IFK. HIF-IFK och HBK-IFK känns inte heller som några stormatcher, men det kanske känns så för hemmafansen.
Häcken-GAIS har aldrig varit och kommer aldrig att bli en stormatch. Annars var det en intressant lista. Måhända väl Stockholmscentrerad, men jag har för dålig kunskap om Gefle-AIK för att säga att det är fel.
Magnus hade faktiskt med IFK-DIF, i inledningen.
Intressant ändå. På vissa sätt skulle man ju vilja ha med Kalmar, som ändå varit konsekvent topplag och tom mästare de sista åren, till exempel Kalmar-DIF (som ju hade en beef kring det där med rolig fotboll) eller Kalmar-AIK. Men samtidigt är det omöjligt att få känslan av stormatch på Fredrisskans med 5800 åskådare.
Visst kan man få med Kalmar. Kalmar-Mjällby och viceversa borde ha derbykaraktär, det kan inte vara långt mellan orterna, dessutom så har KFF hämtat en och annan spelare från Mjällby, t.ex Dauda och Bagarn.
Man skulle väl med samma argument som att Gefle/Örebro-AIK/DIF skulle vara stormatcher, vilja hävda att HBK-MFF ar en stormatch.
Definitivt sa blir Mjällby-MFF en stormatch med de kriterierna, det är väl bara att ta Öresundståget så är man där på en timme typ, dessutom så brukar fotbollsintresserade som bor i närheten av Kristiansstad, Hässleholm och Älmhult ha MFF som favoritlag.
(nu ser jag förvisso att HBK-MFF togs med, men en sån match tar med sig rätt mycket supportrar från Malmö oavsett årstid)
Som skåning så får jag dessutom säga att En match mot Elfsborg är lika het som en match mot Djurgården. Det hela är en fråga om vilket av lagen som för tillfället råkar vara topplag. Om man inte kommer från Stockholm så är AIK och Hammarby de två stora 08-lagen.
Jag inbillar mig att MFF-Elfsborg och AIK-Elfsborg tilldrar sig ett visst extra intresse, om man är matchbokare på Canal Plus.
Mjällby-Kalmar var ett intressant förslag. Mjällby-MFF kanske ska in, men den skulle jag vilja vänta med tills lagen mötts några år och det byggts upp nån form av tradition kring matchen. Fast det är ju sett ur mitt Stockholmsperspektiv, kanske det redan är så att den matchen är stor med automatik. Att HBK-MFF läggs in i den "ordinarie listan" köper jag om en MFF:are säger så.
Intressant att djurgårdsmatcherna anses mindre stora från MFF-horisont. Vad beror det på? Klubben har ju ändå vunnit flest SM-guld under 00-talet och har en rätt stor publik.
Bra fråga om Djurgården, kanske för att de upplevs som det tredje laget i Stockholm. AIK och Hammarby är två klubbar med gansa tydlig karaktär, men vad står Djurgården för. Matchen mot Djurgården var stor när vi slogs om guldet, men byt ut Djurgården mot Elfsborg eller Norrköping så har du samma sak.
Tradition kring Mjällby matcherna är väl att ta i, men lagen har mötts lite då och då i Superettan och cupen. Ta en titt från andra Blådårar så får du se hur Hasse Larsson provokativt ställer sig framför MFF:s ledarbänk och hånjublar.
Missförstå mig nu inte, för de flesta MFF-supportrar kommer matchen att vara en bortamatch det är enkelt och bekvämt att resa till. Men i Sölvesborg med omnejd tror jag de helst av allt vill tvåla till MFF. Dessutom tror jag att det i göingetrakterna är blandat med sympatier för MFF eller Mjällby, så för de som bor där är det som ett derby.
Rättelse.
Abiola Dauda kom till Kalmar från Sölvesborg, inte från Mjällby. Som Kalmarsupporter har jag förstått att man i Mjällby anser att mötet med Kalmar räknas som derby. I Kalmar är det dock inte många som bryr sig om Mjällby.
/O
Som KFF-supporter sedan mitten av 60-talet håller jag inte riktigt med om att man i Kalmar inte skulle se ett möte med Mjällby som något extra. Under många år var det tvärtom så att just matcherna mot Mjällby var de som rankades högst efter matcherna mot Öster ifråga om rivalitet. Eftersom det nu har gått mer än åtta år sedan lagen låg i samma serie, har möjligen intrycken bleknat en smula. Men MAIF:s avancemang hälsades med förväntan i Kalmar, eftersom vi på det viset får ett par matcher med särskild nimbus (samt en bortamatch som det är mindre än 20 mil att åka till, det är vi inte bortskämda med). Senast lagen möttes i Kalmar, det gällde superettan 2001, uppgick publiken till 8.254, vilket är en anmärkningsvärt bra siffra både för KFF och superettan).
Nu är ju KFF och MAIF inte lokalrivaler i egentlig mening, det är väl ändå drygt 15 mil mellan orterna, men Blekinge är trots allt grannlän med Kalmar län och ligger närmare själva staden Kalmar än Östergötland gör (någon speciell rivalitet gentemot Åtvidaberg, Norrköping eller Derby har aldrig funnits). Historiskt sett är östra Blekinge alltsedan 30-talet ett naturligt upptagningsområde för KFF, både när det gäller publik och spelare (Henrik Rydström och Roland Sandberg är bara två av dussintals spelare som genom åren kommit till Kalmar från Karlskronatrakten). Däremot är västra Blekinge - gränsen fotbollsmässigt går väl nånstans mellan Ronneby och Karlshamn - jämförelsevis nyligen inkorporerat i KFF:s jaktmarker. Där har tidigare Öster härjat fritt och dessförinnan Helsingborg. (MAIF är för övrigt inte förre sölvesborgaren Abiola Daudas favoritklubb, de nobbade honom minst två gånger och det har han inte glömt...).
Någon urgammal rivalitet är det inte heller frågan om mellan KFF och MAIF. Lagen möttes första gången i seriesammanhang 1980, men då handlade det å andra sidan om MAIF:s allra första allsvenska match genom tiderna, vilket gav den en mycket speciell laddning (det ännu gällande publikrekordet på Strandvallen 8.438 personer härrör från den matchen). KFF vann en mycket dramatisk match med 1-0. Laddningen från den gången har aldrig riktigt försvunnit; mötena med MAIF och till och med de på senare år obligatoriska föräsongsmatcherna mellan lagen, brukar oftast hålla klart högre intensitet än vanliga träningsmatcher.
Jag har skrivit flera gånger i olika sammanhang om MAIF kontra KFF, senast en lätt bakfylleosande skildring av premiärmatchen 1980 över ett uppslag i Östra Småland den 24 juli i år. En mer refererande version av texten, beledsagad av diverse statistik fanns med i Bolletinen nr 1/2005. Ingen av texterna finns emellertid på nätet, inte heller den variant jag skrev åt dåvarande bloggen KFF-snack 2006.
Totalt har KFF och MAIF mötts 26 gånger i seriespel. KFF har vunnit 15 av matcherna och MAIF 6. Målskillnaden är 50-24. Flest seriematcher för MAIF mot KFF har Patrik Rosengren spelat, 15 stycken. Flest matcher för KFF mot MAIF har Dennis Nilsson, 18 stycken. Sedan ”Bagarn” lämnat MAIF för KFF kom han och Dennis att spela mittbackar tillsammans i KFF i ett par år.
För folket i Halmstad är Helsingborg det närmaste en derbymatch som finns. Bara några mil mellan städerna. Dessutom fick rivaliteten extra näring under slutet av 90-talet och kring millenieskiftet när HBK, HIF och AIK under några år gjorde upp om guldet i princip varje år. Helsingborgarna hävdar dock envist att de inte bryr sig om HBK, så det räcker kanske med att HBK-HIF räknas med på listan.
Intressant om Kalmar-Mjällby och HBK-Helsingborg. Det här är ämnet inbjuder givetvis till ett visst godtycke, det är inget som går att fastslå. Men det känns ändå som att det snart går att ställa upp en förteckning över stormatcherna med hyfsad grund.
Om det bara är resavstånd det handlar om förstår jag inte varför stockholmslagens bortamatcher mot Åtvidaberg inte är med? Inte så särskilt mycket längre än till Gävle eller Örebro. Dessutom borde det finnas autentisk laddning mellan Åtvid och Djurgården.
Ocheftersom jag själv växte upp i Göinge och minns en skolresa till Laxakvariet i Mörrum kan jag borja för traktens närhet till västra Blekinge. Bygdens son Tommy Evesson spelade dessutom i Öster med Lill-Damma från Saxemara.
Jesper: Åtvid-AIK och Åtvid-dif skulle kunna kvala in i mitt resonemang. Där gjorde jag bedömningen att lagen inte mötts på så många år att det inte hunnit byggas upp någon känsla kring matcherna. Det är alltså inte enbart reseavståndet som avgör. Du har en poäng i den särskilda laddningen i mötet Åtvid-DIF. Det kan nog bli en het match, framför allt sett med Åtvidabergsögon.
(Får det till 33, plus sommarmatcher i Halmstad. Dessutom är BP:s två hemmaderbyn med dubbelt.)
Jag känner att jag kommer igen här, eftersom jag jobbar med detta.
Fast jag menade absolut allt jag skrev i tidigare inlägg. Men kan han hålla inne med korkade oförskämdheter mot andra lag så kan jag bita ihop.
Säsongen 2001 drog det hela igång med ppv-matcher och storbildskärmvisning på varje match. Canal+ hade då och har nu första tjing. Nu äger TV4 Canal+ och hade såklart kunnat köra lite cherry-picking och välja de bästa matcherna till sina tipslördagar. Men så är ju inte fallet och det är nog inget konstigare än att de vill behålla Canal+ exklusivitet. I år var både ett av mötena IFK-Gais och MFF-HIF ppv-matcher och det tror jag inte har hänt tidigare.
Elfsborgs fyra första hemmamatcher var stormatcher, dvs sändes med 10+ kameror på antingen Tipslördag eller Veckans Match (c+). Tänket var givet. Elfsborg räknas som givna i toppstrid.
Geografin spelar inte jättemycket roll på sätt och vis. Bemanning och teknik finns i väster, söder och i Mälardalen utan vidare. Visserligen ligger Kalmar avigt till, men om det hade spelat verklig roll med var i landet lagen finns hade ni sett fler stormatcher från Strömvallen. I år var det vad jag minns inga alls.
AIK, IFK Göteborg, Elfsborg, Malmö FF, Helsingborgs IF, Kalmar FF kan vi räkna med. HBK på sommaren som traditionen bjuder. DIF beroende på tabelläge. Två år i rad har jag varit med Tipslördag på Vångavallen i augusti.
Tabelläget blir naturligtvis viktigare ju senare på säsongen det är. Om t ex Örebro liggger med i topppen kommer det att bli stormatcher på Behrn Arena (Sveriges mest lättriggade arena om du frågar mig).
Återkommer. Nu är det sent och detta är på väg att bli för långt.
Studiomannen och alla andra: I fortsättningen råder frihet under nolltolerans här, det vill säga att några ytterligare supporteraggroutbrott bland kommentarerna kommer att leda till att vi inför moderering.
Exil: Som jag minns det stod väl HBK ivägen för HIF även nåt år under tidigt 90-tal, när Halmstad var nere i dåvarande södertvåan ett år och Helsingborg strävade uppåt. Det som är fascinerande med den här typen av "laddning" mellan lag är att den kan komma och gå. Jag minns ju min barndoms uppgörelser mellan Öster och Malmö FF, det var två olika världar och ideologiska system som möttes, det var Kalla kriget på fotbollsplan förutom att vara toppmöte i Allsvenskan och en match mellan hyggligt näraliggande lag. Särskilt i Göinge, där det var lika nära till Växjö som till Malmö och där vi hade local boys i båda lagen (Evesson i Öster, Ingemar Erlandsson från Glimåkra i MFF) var sympatierna delade. Sen försvann den laddningen alldeles, i takt med Östers nergång.
De senaste åren har jag upplevt att det funnits en viss spänning i mötena Kalmar FF-IFK Göteborg. Vilket jag då upplevt som en repris på 70-talet o den högdramatiska säsongen 1975 (var det väl) då Kalmar slog Bernmars champagnelag inför rekordpublik och sedan tog seriesegern med hjälp av ett omstritt mål avslutningsmatchen.
45951 åskådare 1975. Rätt skapligt för att vara div 2 södra.
Det har varit fina matcher mellan IFK Göteborg och Kalmar FF de senaste åren.
Kalla mig fotbollsmasochist, men jag vill faktiskt ha tillbaka Öster. Värendsvallen är en skitarena, men det är alltid trevligt att komma dit. Nåja, sikten från bortasektionen är väl sådär, nu när jag tänker på saken. :)
Jag ser ordet stormatch ur TV:s synvinkel. Inte med gamla titlar eller med antal supportrar eller poliser. Så om T ex Elfsborg jagar guld i de sista omgångarna spelar det ingen roll ifall Gefle eller Åtvidaberg står för motståndet. Då är matchen högaktuell som stormatch.
Tack för information om moderering. Skönt att veta.
Blev det inte 3-0 till Kalmar den gången 1975?
Det känns som om listan över "Allsvenskans menlösaste matcher" skulle bli kortare, och minst lika intressant som att lista "stormatcherna".
Jag återkommer:)
Det blev 1-2 om jag minns rätt, Jesper. Året därpå slogs publikrekordet för andradivisionen. 20/5 1976 då det kom 50690 mellan IFK och Gais. (3-1) Det rekordet kommer aldrig att slås.
Listan över Allsvenskans mest menlösa matcher är lite för uppenbar. Prestigematcher som inte finns i Allsvenskan är lite spännande. (förutom de upenbara med Hammarby)
Örebro-Degerfors
Assyriska-Syrianska
Åtvidaberg-Norrköping
Öster-Kalmar
Rankat som det hetaste överst och nedåt. Örebro-Degerfors skulle nästan kunna vara det näst hetaste derbyt i Sverige.
Vilka är Brages värsta rivaler?
1975 vann KFF över IFK Göteborg med 1–0 borta och 3–1 hemma.
Matchfakta:
Nya Ullevi, onsdagen den 11 juni 1975
Division II Södra, omg 10
IFK Göteborg–Kalmar FF 0–1 (0–1)
0–1 Jan-Åke Lundberg (40)
Domare: Erik Fredriksson, Tidaholm
Publik: 45 951
IFKG: Jan Nordström – Sten Danielsson, Björn Ericson, Donald Niklasson, Conny Karlsson, Jerry Carlsson, Lennart Ottordahl, Erik Nilsson, Torbjörn Nilsson, Eddy Magnusson – (Inbytta: Björn Nordqvist 46 och Reine Olausson, uppgift saknas om vilka de bytte med). Tränare: Nils Berghamn.
KFF: Tony Ström – Stig Andreasson, Bo Nilmert, Mats Öhrn, Ronny Sörman, Roy Andersson, Kenneth Bojstedt, Håkan Lidheim, Kjell Nyberg, Jan-Åke Lundberg, Ulf Wennerström (Johny Erlandsson 57). Tränare: Kay Wiestål.
Fredriksskans, torsdagen den 7 augusti 1975
Division II Södra, omg 15
KFF–IFK Göteborg 3–1 (2–1)
0–1 Eddy Magnusson (14)
1–1 Jan-Åke Lundberg (24)
2–1 Kjell Nyberg (33)
3–1 Jan-Åke Lundberg (65)
Utvisning: Ronny Sörman, KFF (90)
Domare: Bo Lennart Jonasson, Borås
Publik: 13 023
KFF: Tony Ström – Stig Andreasson, Bo Nilmert, Mats Öhrn, Ronny Sörman, Håkan Lidheim, Roy Andersson (Börje Axelsson 61), Kenneth Bojstedt, Ulf Wennerström (Johny Erlandsson 63), Jan-Åke Lundberg, Kjell Nyberg. Tränare: Kay Wiestål.
IFKG: Jan Nordström – Donald Niklasson, Björn Ericson, Björn Nordqvist, Conny Karlsson, Jerry Carlsson, Lennart Ottordal, Erik Nilsson, Torbjörn Nilsson, Ove Kindvall, Eddy Magnusson – (Reine Olausson, Per-Erik Eriksson). Tränare: Nils Berghamn.
Vad fan, Göteborg låg under med 1-0 i paus och så bytte de in... Björn Nordqvist! Lever den där Nils Berghamn så mn kan ringa och fråga honom vad han höll på med?
Om jag minns rätt så hade Björn Nordqvist just anlänt till Göteborg och det var egentligen inte alls tänkt att han skulle spela. Men förmodligen fick Blåvitt lite panik eftersom Jan-Åke Lundberg var helt överlägsen i luften – Björn Ericson var ju inte precis lång.
I returen i Kalmar var Jan-Åke i ännu bättre form och Nordqvist var helt chanslös mot honom. Förutom de två mål Jan-Åke fixade själv låg han också bakom det tredje som Kjell Nyberg satte.
Björn Nordqvist sa så här om Lundberg efter matchen:
– Kanske den bäste svenske fotbollsspelare jag någonsin spelat emot. Han var omöjlig att komma åt. Det lär nog inte dröja så länge tills vi spelar ihop i landslaget. Om jag inte blir petad förstås...
Såvitt jag vet är Nisse Berghamn fortfarande i livet.
Som Elfsborgare skulle jag nog kunna inkludera IFE-AIK som lite av en stormatch de senaste åren. Egentligen sedan 2006 då vi slog om guldet med dem.
Brukar alltid vara många gnagare på bortasektionen på Borås Arena och matchen drar alltid mycket hemmapublik.
Dock tror jag inte att det omvända gäller (AIK-IFE)
Tunga matcher som inte spelas just nu var ett intressant inslag. Har inte Örebro och Norrköping lyckats bygga en rivalitet också?
Helsingborg-Landskrona måste väl platsa som hett möte.
Skicka en kommentar