10 november 2009

Richt och sanningen

Kvällstidningarna försöker hitta syndabockar i Zlatan-härvan.
Bank tycker att Hamren har gjort bort sig. Det är budbärarens fel, alltså.
Expressen menar att landslagschefen Lars Richt har mörkat för Hamrén när han inte berättat allt han visste om Zlatans tveksamhet till landslaget.
Well, för en gångs skull ska jag ställa mig på Richts sida. Att Lars Richt mörkar är inget inget nytt, det är hans natur, han kan inte låta bli, ungefär som att skorpionen sticker. Men den här gången var det också det enda rätta. Om du tyckte att tillsättningen av ny förbundskapten var lätt cirkusartad kan du bara föreställa dig hur de ärliga samtalen mellan Lars Richt och en potentiell förbundskapten skulle ha låtit:
Lars Richt: "Tjena, jag heter Lasse Richt, jag är chef för fotbollseneheten på Svenska Fotbollförbundet (sic). Det är så här att vi letar efter en ny förbundskapten, och jag undrar hur du skulle ställa dig till ett sånt jobb."
Potentiell Förbundskapten: "Eh... jaha... kanske det. Kan du berätta lite om jobbet och bakgrunden och så?
LR: "Tja, du vet ju, vi är en ganska liten fotbollsnation egentligen, vår liga är ganska dålig om man jämför med andra och vi har inte så många stjärnspelare. Vi är rankade 41:a i världen just nu."
PF: "Hmm... jag vet inte, jag har också ett anbud från en klubb i engelska fjärdedivisionen att fundera på..."
LR: "Men vi har gjort ganska bra resultat. Vår förre kapten, han hette också Lasse, han såg inte mycket ut för världen, men han tog oss faktiskt till fem raka slutspel!"
PF: "Jo, det där vet jag ju. Men ni har ju haft några riktigt bra spelare också, som Larsson, Ljungberg, Zlatan..."
LR: "Ja, vi hade ju Henke och Ljungan, och sen är det så att..."
PF: "Hade?"
LR: "Ja, dom har ju slutat, tyvärr.
PF: "Det var som fan. Men då har inte publiken några förväntningar egentligen?"
LR: "Jo, vi missade slutspelet senast vettu. Folk verkar tycka att det var ett gigantiskt misslyckande och är väldigt besvikna. Dom är skittrötta på han som tog oss till fem mästerskap och toklängtar efter nån som du, nån som kan komma in och göra ÄNNU bättre resultat."
PF: "Okej... men med Zlatan i laget så har man alltid chansen att nå vilka höjder som helst."
LR: "Just det ja, det var en sak till, jag vill vara rak med det från början: Zlatan lägger av också.
PF: "---"
LR: "Hallå? Hallå? Är du kvar? Anders Svensson har sagt att han ska fortsätta! Hallå?

5 kommentarer:

Mats sa...

Alldeles för roligt skrivet för att ha noll kommentarer. Ville mest ha sagt det.
"Det är hans natur, han kan inte låta bli det".
I like.

Jesper sa...

Man får säga att det är välkommen till jobbet för medievane Hamrén i all fall. Han har inte suttit i två dar förrän han blir inkompetensförklarad av Bladet. Ska bli intressant att se hur han hanterar det hela - han är vår största linslus till förbundskapten sedan Åby Ericson, men Åby var å andra sidan känslig för kritik på ett sätt som gör att han inte hade överlevt i tre sekunder i dagens medieklimat.

Vad gäller Zlatanhistorien, så ja, det är klart att de hade kunnat hålla på och mörka och bete sig, eller göra som det alltid gjordes med Ljungberg på träningsmatcherna och lät honom lägga sig sjuk. Men om det var ett diplomatiskt spel så var ju Ljungberg alltid väl införstådd med koderna själv. Det är knappast Zlatan. Dessutom har han ju tackat nej till landslaget förr och kommit tillbaka, det är väl inte osannolikt att det blir samma grej nu, när Nike har påmint honom att han ändå behöver Sverige.

Jag upprepar gärna att jag tycker är Zlatan är divig och egotrippad. Men jag vägrar dra några rasbiologiska vinklar på det hela, eftersom han inte är mer divig än ariern Tomas Brolin på sin tid. Brolin kunde dock lockas tillbaka eftersom där låg ett potentiellt succé-VM och väntade, och ett svenskt landslag där han visserligen var grädden, men på ett redan befintligt mos. När det gäller Zlatan finns det inget VM att locka med.

Och även i fallet Brolin så var detta en påfrestning på lagmoralen. Nu gick det bra för att det gick bra (som det brykar vara inom fotboll), men det exploderade ju till slut mellan Dahlin och Brolin ändå och det var delvis (minns jag av våra intervjuer inför Offsides 94-rep) för att Dahlin ogillade Brolins beteende mot Tommy Svensson. Det var Dahlin som skjutit Sverige till VM, det var Brolin som betett sig divigt och här skulle Brolin komma tillbaka till VM och skörda frukterna.

Det löste sig till slut och hade det inte löst sig till slut hade Sverige inte blivit VM-trea. Precis som vi inte kan hoppas bli någon toppnation inom den närmaste tiden utan Zlatan. Men det är som sagt inget riskfritt förehavande.

Ulf sa...

Mats: Tack.
Jesper: Jag tycker verkligen mediereaktionen är koko. Hamrén får återbud från största stjärnan, går ut och berättar det, allt enligt överenskommelse med Zlatan själv, och får höra av både Bladets och Expressens krönikörer att han har gjort bort sig och är pinsam. Fan, karln har inte ens lett en träning än. Vad ska hända när hans Italien-debut blir som en repris av Söderbergs Vigo-match?

Mats sa...

@Ulf: Mitt förakt för kvällisarna är intakt, om man säger. För att inte säga galopperande. Lavinen är i rullning och ingen vill stoppa den. Ljudet vrids hela tiden upp. Det skräller, det är distorsion, alla håller för öronen. Och det enda sättet, tror de här jävla skitblaskorna, är att öka volymen ändå lite till.

Ta deras bevakning och rapportering om H1N1, som ett annat exempel. Vidrig. Här är människor rädda och oroliga, som det är. Som dom inte bryr sig. Trycker på gasen än hårdare. Snaskar.

Världen vore en så mycket bättre plats om de bara självdog, imploderade.

Med detta sagt: Dina kultursidor har inget att göra med detta utbrott, Jesper.

Ulf sa...

Fast jag trodde man kunde lita på Bank ;)