11 november 2009

Debutant med rutin

Det är en enkel matematisk fråga: till sist finns det inga länder kvar som inte har spelat VM. Av de VM-klara hittills finns en enda debutant, Slovakien, och det är en sanning med viss modifikation. När gamla Tjeckoslovakien gjorde sitt sista VM, 1990, fanns sju slovaker bland dem som fick spela, exempelvis Lubomir Moravcik, som åkte på en hård utvisning i kvartsfinalen mot Tyskland, och den nuvarande förbundskaptenen Vladimir Weiss. Och om Bosnien/Herzegovina skulle slå ut Portugal och ta sig till sitt första VM siom självständig stat (något som jag personligen skulle hälsa med uppriktig glädje) kan man erinra sig Faruk Hadzibegic, bosniern som satte punkt för det gamla Jugoslaviens VM-historia genom att missa den avgörande straffen i kvartsfinalen mot Argentina i samma Italien-VM. Jag har hört talas om folk som menar att om Hadzibegic inte missat straffen, då hade Jugoslavien vunnit VM och inbördeskrig aldrig brutit ut...

Bahrain, som har en hygglig chans att nå VM i veckan, och Gabon, som har en något mindre, är de enda andra möjliga debutanterna i Sydafrika 2010. Det festligaste med Gabon är annars att de har en kille på Island, Gilles Mbang Ondo som spelar för Grindavik i den underbart betitlade "Pepsi deild".

3 kommentarer:

Ulf sa...

Exakt vad är "Pepsi deild"? Fattar inte.
En snabb nätletning visar för övrigt att även IBV från Vestmanneyja ståtar med exotiska inslag i laguppställningen. Tre unga ugandier har uppenbarligen lämnat hemlandet och finner sig nu indragna i den isländska nedflyttningsstriden...

Jesper sa...

"Pepsi deild" är tydligen det som förr hette "Landsbankadeild" dvs isländska förstadivisionen. Åtminstone kallades den så på Wikipedias artikeln om gabonesen (?) där. Tre ugandier på Vestmannaöarna, det låter härligt för dem. Av nån anledning tänker jag genast på Plex eller om det var Bengt Grive o hans odödliga vits när Shadrach Odhiambo skulle boxas o nationalsångerna spelades: "Det sägs att han sjunger 'Uganda, du fria'".

Max L. sa...

Ahh...Bengan Grive....satt en kväll på Vickan och var med när han och Janne Halldoff diskuterade fotboll....riktigt roligt.

En av Grives bättre var när han sågade(som kvällsdrakarna skulle ha sagt) den svenska boxarinsatsen vid ett olympiskt spel med ungefär dessa ord -"de svenska boxarna har inte lyckats så bra den här gången och det beror på att dom saknar mod, saknar man mod skall man inte syssla med boxning, då skall syssla med segling."