04 november 2009

Krisen som kom av sig

Förra säsongen sjönk Allsvenskans publiksnitt.
Vilket inte var så konstigt. Utvidgar man en 14-lagsserie med två lag krävs det en 30% publikökning för att behålla ett snitt kring 10 000.
Även i år larmades det inledningsvis om publikkris men när siffrorna nu kan sammanställas visar det sig att snittet faktiskt ökat. Från 7787 till 7952. Detta trots att svaga publikgäng som BP, Häcken och Örgryte anslöt till årets serie. Även Superettan ökade sin snittpublik, från 1577 till 1880.
Ryktet om det vikande fotbollsintresset är alltså något överdrivet.

Åtminstone har nedgången stannat av. Men nästa år finns givetvis en stor risk att intresset för att se allsvensk fotboll minskar. Utan Hammarby och med färre klassiska Göteborgsderbyn bör det det bli ett tapp. Och om nu Djurgården också åker ur accentueras den trenden ytterligare. I viss mån kommer den att uppvägas av högre publiksiffror i Superettan, men totalt lär elitfotbollen på herrsidan förlora åskådare.

Det innebär inte nödvändigtvis att det då är läge att ta fram krisstämpeln. Intresset för att se på fotboll känns rätt grundmurat för närvarande och det är meningslöst att utläsa trender utifrån siffrorna ett enskilt år.

5 kommentarer:

Yogi Bear sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Yogi Bear sa...

Tar man bort BP och Häcken, eftersom de var 2:a och 3:a i förra årets Superettan så har Allsvenskan ett snitt på 8657, dessutom kan man ju roa sig med att plocka bort lagens matcher mot Häcken och BP, men det orkar jag inte. Jag gissar dock att det skulle höja publiksnittet till närmare 9000. Vilket väl under 2000-talet får betecknas som en helt normal siffra, lite under medel kanske. Tror dock att vi gjorde ett misstag med 16-lags serie, hade varit bättre att göra som danskarna.

Studiomannen sa...

Det går ju prestige i vissa beslut och rimligen är en 16-lagsserie en av de besluten man inte gärna river upp.

1992 gjorde Sverige en utmärkt insats i hemma-EM. Seriesystemet gjordes om med besked. I mina ögon är detta år den mest omvälvande säsong jag kan komma på. HIF och Degerfors vann och tog steget upp i Allsvenskan. ÖIS gick genom två serier och gick upp. AIK vann första guldet sedan före kriget.

Men bortsett från HIF:s fina siffror i andradivisionen var det ohyggligt dåliga publiksiffror.
Samtidigt som det var bra spel.

Jag är nog mer alarmistisk än vad Magnus är: det är ett bekymmer med kommande publiksiffror. Lägg därtill kommande upphandlingar om TV-avtal. Om ett år vet vi. Nu gissar vi. Jag är orolig.

Anonym sa...

Vänta nu...men...var det inte förra säsongen som Bajen och aik bojkotta bortamatcherna??

Stefan sa...

Att publiksnittet ökade beror nog inte på att BP och Häcken (samt i viss mån ÖIS) har någon större publik att falla tillbaka på.

Troligare är att de större klubbarna i samma städer boostat publiksnittet via derbyn.

Vad gäller nästa år gjorde jag ett försök (se länken nedan) att "förutse" nästa års allsvenska publiksnitt.

Inte samma yra som årets ökning på drygt 1% eller vad det kan bli :-)

http://www.barabajen.se/2009/10/en-allsvenska-utan/