01 november 2009

Grattis, AIK!

Det är svårt att argumentera emot AIK:s SM-guld. Laget vann 18 matcher av 30, släppte bara in 20 mål, och när det gällde som allra mest reste man till Göteborg och gav IFK säsongens första förlust på Gamla Ullevi.
Marginalerna är förstås pyttesmå. Hade Selakovics skott i insidan av stolpen gått in hade vi förmodligen haft andra mästare, men de små marginalerna är också det som gör att vi gillar den här sporten.
IFK Göteborg gick in i omklädningsrummet efter första halvlek med en 1-0-ledning, med ett mäktigt publikstöd i ryggen och med känslan av att under den sista kvarten ha tryckt ner AIK i skorna och stressat stockholmarna till misstag.
När lagen kom ut till andra halvlek hade psykologin vänt: IFK skulle försvara sin ledning och blev ängsligt, AIK var hungrigt, desperat och jagande. AIK spelade säsongens sista 45 minuter betydligt bättre än Göteborg, och små detaljer som att flytta ineffektive Mutumba från höger- till vänsterkanten - där han inte gav den plågade Erik Lund någon ro - blev matchavgörande.
Sedan är det ju få spelare i Allsvenskan man unnar att få avgöra en avgörande match mer än Daniel Tjernström.
THS säger grattis!

13 kommentarer:

Hagström sa...

Guldet är välförtjänt. Dock klarar jsg inte att gratulera ett AIK-guld. Måste därför undandra mig den gemensamma THS-gratulationen.

Anonym sa...

Vad härligt det är med bitterhet och småsnikenhet! Heja bajen!
/
AIK:are

Rune Wåhlberg sa...

36 mål på 30 matcher! Fattar ni? Jo, jag vet, det var än värre förra gången, men detta är ju löjligt. Trelleborg gjorde till och med fler mål. Man måste tänka på publiken också.

Jesper sa...

Rune: Ja, men som Trelleborgare vet man att den som har flest poäng när serien slutar också är värdiga mästare. Så enkelt är det. Jag tror att den enda publik AIK bryr sig om är deras egen och jag tror också att det enda de bryr sig om just nu är att de för en gångs skull får känna att de verkligen är bäst i Sverige.

Anonym sa...

Jepp, vi är bäst och alla andra visar sig vara bittra player haters.
/

AIK:are

Jesper sa...

Vad i Guds namn är en "player hater"?

Anonym sa...

player hater: avundsjuk och missunsam person.

I detta fall någon som kommer att försöka hitta argument mot AIK:s guld. Som kommar att tjata om att AIK haft tur, att AIK inte kan göra mål, att AIK är tråkiga (när AIK är det mest färgstarka laget just nu). Och som kommer att tjata om Selakovics stolpe.

Anonym sa...

@Anonym: För ordningens skull. Avundsjuk och missunnsam är två helt skilda begrepp.

Ulf sa...

Den som kallar sig anonym gör ungefär som Kalmar har gjort i ett antal år: hamrar in ett budskap (i Kalmars fall: "vi är motarbetade av etablissemanget")och får det att låta som om det är allmänhetens uppfattning.
I själva verket hör jag ytterst få som tjatar om att AIK har haft tur och är tråkiga. Snarare verkar väl den allmänna meningen vara att guldet är välförtjänt?

Anonym sa...

Det går väl alldeles utmärkt att vara avundsjuk OCH missunsam.

Vad gäller player-hater-ism var det nog mest Rune Wåhlberg jag riktade mig till.

Petter sa...

Hagström - det är lungt. Just idag är jag storsint. Se till att vinna superettan nu så bjuder jag på en öl innan derbyt 2011.

Hagström sa...

Tack Petter!
Du - och många andra aikare - förstår precis vad jag snackar om när jag säger att jag inte kan med att gratulera till segern. Hängivna supportrar förstår sig på andra hängivna supportrar.

Studiomannen sa...

Och jag grämer mig såklart. Men det finns ju en hel massa händelser som spelar in. AIK hade flest poäng. AIK slog det näst bästa laget både hemma och borta. Men klart jag är sur och avis.

Däremot är det som vanligt helt fascinerande att läsa diverse nätforum, artikelkommentarer, Facebookstatusar och you name it att en del supportrar är så totalt fokuserade på ett annat lags tabellplacering än sitt eget sämre lags.