02 november 2009

Herre på täppan

Ja, som Ulf redan varit inne på - vi gratulerar AIK, som nu bara har ett guld mindre än Halmstad och Öster i historisk tid. Själv har jag känt på mig det här sedan i somras, när jag satte på text-tv:n för att se hur det gått i deras match mot Brommapojkarna. Det sista jag sett var då att BP tagit ledningen i typ 54:e minuten, nu hade AIK vänt och gjort segermålet med typ fyra minuter kvar. Jag fick då den krypande känslan att 2009 nog var Råttans år ändå.

Det känns också logiskt med tanke på att IFK Göteborg ju faktiskt tog guldet för ett par år sedan och att vi levt under ett decennium där reglerna verkar ha påbjudit att en ny segrare måste koras vartenda år. Det enda undantaget har varit Djurgården. Inte mindre än åtta lag har fått ta på sig guldhattar under 00-talet - Halmstad, Hammarby, Djurgården, Malmö FF, Elfsborg, IFK Göteborg, Kalmar FF och nu alltså AIK. Det är en tidigare aldrig skådad diversifiering. Jämför:

30-talet: Sex mästarlag (varav Elfsborg 3 ggr, AIK 2, Helsingborg 2)
40-talet: 5 (Norrköping 5, MFF 2)
50-talet: 5 (MFF 3, Norrköping 3)
60-talet 6 (Norrköping 3, Djurgården 2, MFF 2)
70-talet 4 (MFF 5, Åtvidaberg 2, Halmstad 2)
80-talet 5 (Göteborg 4, MFF 2, Öster 2)
90-talet 4 (Göteborg 6, AIK 2)
00-talet 8 (Djurgården 3)

Precis vad det betyder för svensk fotboll kan man diskutera. Men konsensus verkar vara att det är negativt, att inget lag kan rycka åt sig det
lilla försprång som skulle tillåta dem att hävda sig internationellt. Sextiotalet, då guldet spreds ut över landet på ett liknande sätt som nu, var också en internationell lågstatusperiod för svensk klubbfotboll. Vi får se hur AIK hanterar sin position som regerande mästare.

40 kommentarer:

Cliff sa...

8 lag under 00-talet måste det ju vara (eftersom DIF har 3 guld och det bara är 10 år på ett decennium).

Cliff sa...

En annan reflektion: 00-talet (5 guld) är stockholmsfotbollens bästa sen 10-talet (6 guld).

Studiomannen sa...

Expertligan i att tippa allsvenskan

Dags för alla att ta fram sina tips från i våras. Mitt är här:

Studiomannen tippar

På expertsidan ska ni klicka på länken "poängsystem" för att räkna rätt. Jag fick struktur 39 och 3 bonuspoäng för rätt placeringar. Jag blev fyra! Inte illa, trots att jag av givna skäl är deppig nu.

Max L. sa...

Hade bara en idé inför säsongen och det var att Bp skulle komma före Hammarby. Nu trodde jag väl att Hammarby skulle komma högre upp, kvalplats som sämst.....men....

Göran Roslagen sa...

AIK borde klara sig internationellt eftersom det bara finns internationella spelare i klubben. Eller.... Funkar det inte så? Det kanske krävs lite mer av ett gäng legoknektarna ..? Den som lever får se.

Jesper sa...

cliff: du har helt rätt. Vi gör om och gör rätt.

Vad gäller stockholmslagen stämmer det också, och då blev det ändå ett betydligt mindre stockholmsdominerat decennium än den första halvan syntes tyda på. AIK:s guld är nu snarare ett trendbrott som i hög grad kommer att att de INTE hade de förväntningar på sig som alla Sthlmslag hade för bara 5-10 år sen. Och så ska vi inte glömma Hammarbys och Djurgårdens debaclen. Jag trodde faktiskt för ett par år sen att vi höll på att få en engelsk situation där det var otänkbart att storstadslagen någonsin skulle trilla ur igen.

Yogi Bear sa...

Nej nej, Jesper. Du behöver inte vara orolig för någon engelsk situation, TFF ska nog få pengar av SvFF även i fortsättningen så att de kan köpa MFF spelare och hålla kvar sig i Allsvenskan. Bra för alla halvhyfsade malmöiter som är lite hemkära!

Studiomannen sa...

Inget fåneri nu!

Hävda sig internationellt har ju bara två lag gjort. Under tider då man ju faktiskt kan säga att de dominerade stort i allsvenskan.

Vi hade snacket om detta så sent som igår i Borås. Haglund var inte beredd att säga ja på den hypotetiska frågan om de klarat sig bättre i allsvenskan om de inte spelat Europamatcher.

Vi får inget bra svar på det och jag är inte beredd att köpa ett sådant resonemang jag heller. Just i Elfsborgs fall påminner det starkt om Kalmar 2007: 0-5 mot Blåvitt hemma och sedan 0-5 mot HIF borta. Elfsborg fick ju 0-9 sammanlagt mot Blåvitt och Malmö.

Sådant svider rimligen som fan.

Yogi Bear sa...

Tycker förvosso att den här mästarlags genom gången är irrelevant.

SM-guld har lottats ut, SM-guld har delats ut utan motståndare, SM-guld har avgjorts med endast fyra deltagare, SM-guld har tilldelats Örgryte efter att man mött sitt eget b-lag i en final.

Allsvenskan har man däremot bara kunnat vinna på ett sätt och det har gjorts av ett lag 18 ggr, så den där 80-tals genomgången får du göra om ifall den ska bli trovärdig.

Jesper sa...

Kom igen nu, Yogi, bete dig inte som en AIK-are. Alla visste förutsättningarna på 80-talet också. Ingen kan säga med säkerhet att MFF hade vunnit de där allsvenskorna om alla hade vetat att serieseger skulle bli lika med SM-guld. Historierevisionism är alltid lika poänglöst.

Studiomannen sa...

Yogi: ditt resonemang håller inte och det är ofta en efterhandskonstruktion av MFF:are att hänga upp sig på slutspelen. 80-talet såg ut som det gjorde och jag hoppades att MFF:are, med sina stolta traditioner, höll sig för goda för att vara avundsjuka.

Räcker det inte med att vara ett av svensk fotbolls blott två giganter?

För med ditt resonemang kan OS-medaljörer som tävlade i OS 1976 (då Afrika bojkottade), 1980 (då USA och några västländer till bojkottade) eller 1984 (då öst uteblev) skicka tillbaka sina medaljer eftersom de inte är värda dem.

Numera är det fler lag som spelar VM i fotboll. Alltså är Sveriges silvermedalj mindre värd?

Yogi Bear sa...

Det är ju Jesper som hänger upp sig på vad som är ett SM-guld och inte ett SM-guld, jag kan, precis som Jesper antyder, helt klart skriva under på att SM-guld har delats ut på mycket märkliga sätt och om Jesper vill avfärda vissa av AIK:s SM-guld så får han i konsekvensens namn avfärda vissa av IFK:s. Hur SM-guldet delats ut historiskt är lika oförutsägbart som var Kim Christenssens stolpar är fastpålade eller vilka skatteregler som råkar gälla för IFK just för det året. Jesper kan ju inte bara plocka ut vilka suspekta SM-guld som ska räknas eller inte.

Om Jesper är konsekvent så räknar han bort IFK:s SM-guld från '08, '10, '18, '83 och '87, eller så får han räkna alla AIK:s SM-guld. Han kan inte ha det både och.

Sen kan jag inte förstå varför det är en efterhandskonstruktion att MFF har vunnit Allsvenskan 18 ggr, det är rena fakta. Närmast kommer IFK med 12 vilket också är bra gjort.

(Det stämmer att sex mästerskap 1924 till 1930 inte hade SM-status, men inget av de gulden togs av IFK eller AIK)

Yogi Bear sa...

"Ja, men som Trelleborgare vet man att den som har flest poäng när serien slutar också är värdiga mästare.", Jesper

Ulf sa...

Yogi: Man spelar ju efter de regler som är bestämda. I efterhand (eller redan då, förresten) var ju slutspelet en superknasig idé, men nu råkade det vara de reglerna som gällde då.
Om man inte vill jämställa ett sm-guld då med en allsvensk serieseger i dag, kan man förstås inte hävda att Malmös seriesegrar då var lika mycket värda som de i dag, eftersom segern i Allsvenskan under slutspelsåren inte var särskilt eftersträvansvärt, det var bara ett sätt att försäkra sig om slutspel.
Men vi kan ju enas om att det är skönt att otyget är borta.

Yogi Bear sa...

Anklaga inte mig, det är Jesper som envisas med att välja och vraka mellan vilka SM-guld som ska räknas. Jag föreslog bara att man istället för att räkna av Jesper godkända SM-tecken ta det mindre kontroversiella Allsvenskan, eftersom Jesper underkänner alla SM-tecken som delades ut innan Allsvenskan startade.

Sn finns det säkert olika ursäkter efter varje Allsvensk säsong till att vissa lag vann och andra inte, vanligtvis är det domartabbar, men under 80-talet vann IFK göteborg inte Allsvenskan för att man inte kämpade.

Studiomannen sa...

IFK Göteborg har blivit svenska mästare 18 gånger. Nog sagt.

Engelsmän räknar tiden innan Premier League. I ishockey räknas SM-tecken innan Elitserien startade 1975/76. Jag förstår ärligt inte vad problemet är. Antingen är man svensk mästare eller så är man det inte. Är det att laget som vunnit flest gånger inte är det laget ni vill att det ska vara?

"Sn finns det säkert olika ursäkter efter varje Allsvensk säsong till att vissa lag vann och andra inte, vanligtvis är det domartabbar, men under 80-talet vann IFK göteborg inte Allsvenskan för att man inte kämpade." skriver du.

Jag var på plats och såg IFK Göteborg vinna 1982,83,84 och 87. På plats på finalförlusten mot ÖIS 85. Inte en jävel av de många IFK:are jag känner skulle komma på tanken att säga att IFK egentligen skulle ha vunnit resten av 80-talet också om de bara kämpat.

HIF gjorde ett rejält offsidemål -99 som måste ha svidit för AIK. Kolla också en viss straffsituation på Elfsborg-DIF -06. Kan inte ha varit kul för AIK:arna då heller. Eller att HBK nog gärna sett att Elfsborg faktiskt skulle haft en straff med sig på Malmö Stadion -04.

Men grejen är att det är så meningslöst. Och att älta om stolpar* och skatter är löjligt. Det är ingen skumraskboxning med tre mästarbälten här och med parallella mästare. Det är fucking svenska mästare i fotboll vi snackar och acceptera den officiella statistiken eller fortsätt att vara arg och avundsjuk.

*Jag har både här och på andra ställen berättat att jag och många andra som jobbar med allsvensk fotboll har sett många målvakter flytta stolpar. Jens Fjellström har t o m berättat att Fedel gjorde det på träningar. Nu flyttar ingen stolpar för att Kim Christensen var osedvanligt klumpig. Så oavsett om man är en IFK-hatare, IFK-älskare, målvakt, åskådare, rättshaverist eller domarbas behöver man inte bekymra sig längre. Nu kollas det.

Studiomannen sa...

En sak till: det är ett sant nöje att komma till Malmö och jobba med denna anrika förening. Vi gillar varandra, småjävlas lite grann och ger varandra kärleksfulla gliringar. Jag undkommer inte detta nästa säsong, kan jag garantera.

Yogi: jag tar för givet att du är MFF-are. Du är ingen sämre anhängare av din fina förening om du släpper detta. Jag tycker själv att MFF på slutet av 80-talet spelade en mycket fin fotboll och det är en imponerande laguppställning. Jag hatade MFF alltid förr eftersom de alltid vann när jag var liten. Du vet ju hur barn funkar. Men nu är jag vuxen och har släppt det för länge sedan.

Och trots att det är nya väggar så sitter vinnarmentaliteten där. MFF är en storklubb, vars meriter de senaste decennierna inte motsvarat förväntningarna. Men ni kommer tillbaka. Släpp det.

Hagström sa...

Jag måste ju hålla med Yogi om att hans resonemang faktiskt främst riktade sig mot Jesper och hans idé om att guld i "historisk tid" ska räknas som värdefullare. Begreppet "historisk tid" känns rätt vanskligt, precis som "modern tid" som förekommer då och då.

Patrik sa...

oavsett vem yogi är arg på: det är kul med bittra fotbollsfans

själv försöker jag intala mig att jag lever i det paralella universum där tobias eller sellas skruvade skott gick in, det parallella universum som jag fick dricka söndagschampagne i

det går inte så bra

men bitter är jag inte, bara lite ledsen

Jesper sa...

Tja, det är klart att vi kan säga att alla SM-guld är lika mycket värda och att Fässberg, Brynäs, IFK Eskilstuna och Göteborgs Idrottsförbund är lika framgångsrika klubbar som Kalmar FF och Hammarby. Precis som vi kan hävda att Uruguay, Ungern och Österrike är stora fotbollsnationer. Den poäng jag försökte fastslå (och jag tror inte att den är särskilt svår att begripa för den som försöker) är att det finns en bristande proportion mellan AIK:s självbild och dess framgångar i modern tid (=de senaste 70 åren). Det skulle varit lika underligt om Örgryte ansåg sig vara en storklubb för att de dominerade svensk fotboll för 100 år sen, eller för den delen om IFK Norrköping ansåg sig vara det. Man kan givetvis ha delade åsikter om var gränsen ska gå för vilka framgångar som ska räknas som relevanta i dagens klimat - håller vi oss till de senaste 20 åren är onekligen AIK betydligt mer framgångsrika än t ex Malmö FF, precis lika framgångsrika som Djurgården och mer än en tredjedel så framgångsrika som IFK Göteborg.

Dennis sa...

Jesper: Kan du inte länka till inlägget där du går igenom vad du menar med storklubb. Eller för den delen stor fotbollsnation. Är det bara guld du går efter? Kan ju möjligtvis finnas andra kriterier. Som till exempel hur mycket gnäll Jesper Högström tillägnar en klubb.

Jesper sa...

Dennis: Ja, jag är öppen för förslag. Mitt eget är: prestationer på fotbollsplan.

Hagström sa...

Jesper: Jag förstår vad du menar och håller med, åtminstone i stora delar. Jag försökte mest gå in och klargöra vad skribenten Yogi var ute efter, eftersom jag tyckte han blev misstolkad.
Men lite problematiskt är det ändå med ett begrepp som "modern tid", det har en tendens att anpassas till exakt den epok som bevisar vad skribenten vill säga.

Yogi Bear sa...

Storklubb är med andra ord framgångar inom en av Jesper avgränsad tidsperiod. Godtyckligt kan tyckas. Jag menar 80 år är en väldigt lång tid, inte mycket kortare än 110 år. Så just den avgränsingen får uppfattas som minst sagt suspekt. Storklubb tror jag för de flesta antyder storleken på klubben, i Jespers värld så är en korvkiosk som gör vinst ett större företag än General Motors när de går back(!). Det vanliga är nog att uppfatta storklubb som en klubb med många supportrar och hög omsättning.

Om ni nu undrar över min bitterhet, så beror den mest på att Jesper representerar några av de mest osympatiska dragen av småstads-Skåne, särdrag som de delar med Göteborg. OCH jo jag håller på MFF och inte AIK om någon nu skulle få för sig det. Men i valet mellan AIK eller Sveriges mest självgoda och inskränkta förening var det inte särskilt svårt.

Yogi Bear sa...

IFK Norrköping är vad jag vet en klubb som uppfattar sig som både stor och anrik, jag tror knappast att deras självbild är att de skulle vara mindre än Örebro.

Jesper sa...

Yogi: Nej, i min värld är en korvkiosk som gör ett mål ett bättre fotbollslag än General Motors som gör noll.

Yogi Bear sa...

Nu får du nog välja vilket ben du ska stå på, stor eller bra.

Studiomannen sa...

Yogi: kul att diskutera, men självgod är fanimig i din bok samma sak som framgångsrik och det förstår jag inte. Mikael Stahre sa själv dagen efter i en intervju att "vi (AIK) uppfattas som arroganta. Det är vi inte utan har en stark tro på oss själva". I min bok är det också att vara självgod. Men vad är felet?

Kolla alla artiklar i Sydsvenskan om MFF:s stora spelare genom tiderna. MFF är exakt på pricken liak självgoda och det är för fan BRA.

Inskränkt? Tja, vi befriade er från Ijeh och sett nu i backspegeln tror jag inte att du stördes av det. Och som du skrivit på annan plats var det inte många IFK:are som kände igen sig när han presenterades.

Inskränkt? Jag förstår inte. Förklara.

IFK Norrköping är en storklubb på dekis. Stor historia. Stor i förhållande till sin omgivning. Men har inte vunnit ett skit på 20 år. Men jag säger storklubb. Med tanke på deras historia.

Men AIK är intressant. De vann ju ingenting från mitten 30tal fram till 1992. Men de har spelat flest säsonger i Allsvenskan av alla. De har många guld och många supportrar. All diskussion om storklubbar med ett utelämnande av AIK är ju inte aktuell.

Avslutningsvis säger jag (och din fd supporterledare Tony Ernst, Yogi) att det bara finns två giganter i det här landet. Det laget du kallar för inskränkt och det laget jag slutat hata sedan jag växte till mig.

Yogi Bear sa...

Ijeh var saknad, det kan jag lova dig. Men nu har det runnit mycket vatten under broarna sedan dess.

Jesper sa...

Yogi: Nu får du nog bestämma dig vilken blogg du vill läsa, en som beundrar folk som är rika, berömda och skrytsamma eller en som inte gör det.

Hagström sa...

Jesper: Men Yogi och Studiomannen har en poäng i att begreppet storklubb inte måste innebära att man varit den som vunnit flest SM-guld.

Jesper sa...

Nej, det måste inte. Men det är så jag väljer att definiera det. Det är nämligen en någorlunda objektiv måttstock.

Yogi Bear sa...

Avgränsningen 80 år är däremot allt utom någorlunda objektiv. Dessutom föredrar jag nog förortskillar från Stockholm, trots att de råkar vara rika och berömda, framför ett gäng onanerande Skåne chauvinister från Trelleborg.

Studiomannen sa...

Gränsdragningen är subjektiv. En storklubb är fruktad då den kommer på besök. Storklubbar för mig: IFK Göteborg, AIK, Djurgården, Malmö FF, Helsingborgs IF, IFK Norrköping

(notera då att IFK Norrköping är med för att de har många guld.)

Nära:
Bajen (1 enda guld)
Elfsborg (inget mellan 61-06)

Inte:
HBK (fina guld, men liten klubb)
Kalmar (1 guld, liten klubb)
Gais (inget sedan -54. Hyfsad publik)
ÖIS (rejäla meriter, högsta publiksnitt nånsin -59, men det var för längesen)

osv.

Men geografin, alltså. I min bok spelar den ingen roll. Jag vet att ni inte gärna snackar hockey här, men Leksand är på goda gamla meriter en storklubb.

Att du hatar IFK Göteborg, Yogi, är inget konstigt. Det är många som gör det och det hade inte varit så ifall IFK varit lika merittyngda som, tja, Åtvidaberg.

Men jag fattar inte vafan det är med många MFF:are mot TFF. Samma fenomen ser jag på många Gaisare som helt uppenbart ser det som sitt största mål att Blåvitt inte vinner än att deras eget lag hamnar högre upp i tabellen.

Yogi Bear sa...

Att MFF suportrar generellt inte gillar IFK ar precis som du sager inte sa konstigt, det ar meritmassigt var storsta rival samtidigt som man kan saga att klubben har en helt motsatt profil. Sen tror jag att de flesta MFF supportrar ar medvetna om att den hatkarleken inte ar besvarad, efter som de flesta IFK supportrar sparat den platsen i hjartat at AIK.

Kanns lite konstigt att jamfora MFF-supportrars hangup pa TFF med GAIS:are och IFK. Att MFF supportrar inte gillar TFF ar helt enkelt for att det ar en sa genuint osympatisk forening. De ar i det narmaste 100% beroende av att fa spelare fran MFF:s juniorlag, anda forsoker de fa det till att TFF ar den sunda klubben som satsar pa egna talanger (host host). TFF inbillar sig att de ar som Atvidaberg eller Mjallby, nar de sjalva verket ar nan sorts MFF-bihang. Hackens existensberattigande ligger ju i att de trots allt tar fram en hel del spelare till ovriga Allsvenskan, TFF bidrar daremot inte med nagot, ingen publik, ingen talangutveckling, ja ingenting. Tillraga pa allt sa ar de anda sjukt skadeglada nar det gar illa for MFF, som nar spelarna stod och jublade och bankade i vaggarna pa MFF:s omkladningsrum nar vi akte ur Allsvenskan.

Medans hatet mot IFK trots allt ar en hatkarlek som man inte vill vara utan, sa ar TFF en klubb man likt IFK Malmo vill att de ska forsvinna fran jordens yta (eller atminstone elitfotbollen).

Jesper sa...

Yogi: Du har rätt till dina åsikter, men du får uttrycka dem på ett hyfsat sätt eller skriva dem nån annanstans. Snack om "onani" och "genuint osympatisk" hör hemma bland neanderthalarna på något supporterforum, inte här.

Yogi Bear sa...

onani kan jag ta tillbaka, genuint osympatisk vet jag inte om det var så illa, särskilt som det specifikt syftade på händelsen med TFF spelare som bankade i väggarna efter att ha spelat ut MFF ur Allsvenskan. Det var nog precis vad jag tyckte att det var.

Mats sa...

@Yogi: Det var tio år sedan. Ska vi inte låta det vara preskriberat. I synnerhet som uppsåtet har rätt mycket att göra med en person - en viss Jonas Brorsson.
"Forgive and forget, major".
Som Basil säger i Fawlty Towers.

Yogi Bear sa...

En man? Jag är inte så säker på det, tycker nog att Brorsson andan genomsyrar föreningen fortfarande, trots att var och varannan spelare hämtas från MFF. Lyckligtvis får TFF inte så ofta chansen att öppet visa sin skadeglädje över en MFF nedflyttning, men jag är ganska säker på att det skulle hända igen om de fick chansen.

Yogi Bear sa...

Om TFF vore en krönikör så hade de varit Markus Birro.