21 november 2009

Fotbollsföreningarnas tid

Nästa års allsvenska innebär comeback för en fotbollsförening. Antalet fotbollsföreningar i allsvenskan kommer därmed att vara fyra till antalet. Proportionellt är det en hög andel, det innebär att 80 % av alla fotbollsföreningar som någon gång spelat i allsvenskan kommer att vara med. Som vanligt dominerar dock idrottsföreningarna, sett till numerärerna. Fem idrottsföreningar spelar i 2010 års högsta serie för herrar. Så här ser fördelningen ut nästa år:
Idrottsföreningar 5 (IF Elfsborg, Helsingborgs IF, Djurgårdens IF, Gefle IF, IF Brommapojkarna)
Fotbollsföreningar 4 (Malmö FF, Kalmar FF, Åtvidabergs FF, Trelleborgs FF)
Bollklubbar 2 (Halmstad BK, BK Häcken)
Allmänna idrottsklubbar 1 (AIK)
Atlet- och idrottssällskap 1 (GAIS)
Sportklubbar 1 (Örebro SK)
Allmänna idrottsföreningar 1 (Mjällby AIF)
Idrottsföreningen Kamraterna 1 (IFK Göteborg)

Lägg märke till att inte en enda idrottsklubb deltar i 2010 års allsvenska. Trots att nio idrottsklubbar någon gång spelat i högsta serien har vi alltså ingen för närvarande. IFK-föreningarna har heller ingen peak - endast en av åtta finns med.

Ja, det var allt för i kväll. Nu ska jag dricka upp min Boddington. Vi hörs!

27 kommentarer:

Ulf sa...

Hmm. Är inte AIK en idrottsklubb? Är inte Allmänna idrottsklubben att jämställa med tex Idrottsklubben Brage?

Jesper sa...

Fråga Rolf Zetterlund!

Petter sa...

Vad räknas Hammarby som nu för tiden? Idrottsförening eller fotbollsförening?

Dennis sa...

Och borde inte IFK räknas som IF?

Hagström sa...

Era invändningar är berättigade. AIK kanske ska inrangeras under idrottsklubbar och IFK-föreningar under IF-kategorin. Jag har helt enkelt valt att betrakta tillägget till klubbnamnet som en egen enhet.

När det gäller Bajen och andra klubbar som fått tillägget FF har jag valt att använda mig av ursprungstituleringen. Att Bajen numera officiellt heter Hammarby IF FF är mer en juridisk nödvändighet, som uppstår när gamla flersektionsföreningar gör egna juridiskt fristående organisationer av de gamla sektionerna. Klubbmärket är ju fortfarande Hammarby IF:s.

Hagström sa...

PS. När det gäller AIK är det på någoot sätt ett särfall. Det är mig veterligen den enda föreningen som enbart består av beteckningen över vad man sysslar med och inte har ett "namn".

Anonym sa...

IFK-föreningar är helt fristående från IF eller FF. Ni kan läsa mer om detta på exempelvis Wikipedia. http://sv.wikipedia.org/wiki/Idrottsf%C3%B6reningen_Kamraterna

Här finns mer att läsa.
http://sv.wikipedia.org/wiki/Idrottsf%C3%B6rening

Petter sa...

Hagström - jag håller med dig om Hammarby - jag bara retas över det fula tillägget FF sen er uppsplittning. Det stod ju faktiskt Hammarby IF FF i fotbollsförbundents listor ett tag.

Exil sa...

Om du nu ska analysera klubbarnas namn, varför lär du dig inte namnen till att börja med? Du skriver inte Djurgården IF eller Malmös FF. Varför skriver du då Halmstad BK? Mer info:
http://hbkiexil.blogspot.com/2007/06/kasusproblem.html

Jesper sa...

För att ytterligare komplicera saker och ting kan man väl förkorta på olika sätt, ty både Landskrona BoIS och Nyköpings BIS är väl Boll- och Idrottssällskap.

Själv sörjer jag Ludvika FfI, som tydligen inte ens finns längre, men som jag antar är en Förening för Idrott.

Och så undrar jag om Umeå FC verkligen ser sig som en Football Club, eller om de bara har gripit till en snygg internationell förkortning i största allmänhet, typ Carlstad United. Borde förbjudas, om ni frågar mig.

Tony Ernst sa...

Och Malmö FF är inte en fotbollsförening, utan en fotbollförening, utan s.

Jesper sa...

Detta är en av de fascinerande sakerna med fotboll - hur den förvandlar vildbasare och stökiga typer till riksheraldiker och etikettsexperter...

Hagström sa...

Exil: jag ber om ursäkt, jag trodde faktiskt att föreningen hette Halmstad BK utan "s". Inser nu att jag troligen sårat många människor genom åren, vilket jag beklagar.
Tony: Inte heller här hade jag örnkoll. För enkelhetens skull tycker jag nog ändå att i en sådan här sammanställning är det rimligt att bunta ihop fotbollföreningar med fotbollsföreningar.
Jesper: Så sant, så sant.

Max L. sa...

Boddington
ÖL
Land: Storbritannien
Alkoholhalt: 4.7
Bryggeri: InBev
Officiell hemsida
Systembolagets hemsida
Kort beskrivning: Maltig doft med inslag av persika. Smaken är fruktig med rostade toner och viss efterbeska. Burken innehåller en gaspatron.

Är det detta du dricker?

Apropå en helt annan sak.
Låg sjuk i helgen och hamnade i nån slags skidtävling, längdåkning, och Canada har en åkare som heter Alex Harvey!
Nu åkte han ju inte i blå-vit tvärrandig tröja, men i alla fall, för mig det coolaste idrottsnamnet på den här sidan Steve Sax, han sprang 3000m hinder på Stadion på 70-talet.

Måste leta upp Alex Harveys gamla hit.."There's no lights on the christmas tree mother, they're burning Big Louie tonight."

Cliff sa...

Max L: Har du aldrig druckit Boddington så har du missat något.

För övrigt så är längdskidåkning det som håller mig vid liv tills allsvenskan börjar. Kanada har faktiskt ett riktigt intressant stafettlag på gång, om Harvey kan ta ett kliv till och man kan få fram en bättre avslutare än killen som åkte igår.

Exil sa...

Hagström: Ursäkten tagen.

Jesper: Umeå anser sig fantastiskt nog vara en "Fotbollclub" enligt sin egen hemsida:
http://www.ufc.se/index.asp?page=654

Jesper sa...

Exil: Inte en fotbolls-club i alla fall? Undrar om Svenska Språknämnden är inkopplad på detta.

Patrik sa...

LFC=Linköpings Fotboll Club

hur uttalas det?

helt obegripligt

Patrik sa...

Och så får man inte glömma LdB FC Malmö. Där står i alla fall FC för Football Club.

Ulf sa...

Dom är garanterat ensamma om att vara en LdB-klubb i alla fall.

Cliff sa...

Damallsvenskan har ju en väldigt hög koncentration av FC-lag. Jag har försökt ta reda på vad FC i Kopparbergs / Göteborg FC står för, men jag har tyvärr inte lyckats.

Patrik sa...

Namnet Kopparbergs/Göteborg FC är dessutom märkligt om man ser till dess geografiska spridning. Jag vet att Kopparbergs avser företaget, men i alla fall.

Annars är jag allt lite avundsjuk på AIK när det gäller namnet. Det är något engelskt över det, varför ge en geografisk bestämning? Alla vet ju. Som FA.

Ulf sa...

Jag tycker att AIK:s fans borde börja kalla sin klubb för Allmänna.
Fint som läktarramsa också: "Allmänna! Klapp-klapp-klapp Allmänna! Klapp-klapp-klapp"

Hagström sa...

Gyttret kring begreppet "FC" är fascinerande. Det känns ju absolut inte som att klubbarna ifråga tänkt igenom saken ordentligt när de tog namnet och skriver ut det "Fotboll Club". Kallar man sin klubb ett engelskt namn rakt av känns det mer rimligt. Man kan också säga att det finns en viss tradition i Sverige kring klubbnamn med engelsk touch. Tänker på Derby, Kenty, Bolton, Boltic.

I de lägre serierna i Stockholm var det ett tag på modet med Dynamo i nammnet - vilket jag tycker är ganska snyggt. Och så var jag mycket förtjust i namnet Borussia Enskede.

Jesper sa...

Det märkliga med just "Borussia" är att det faktiskt är en geografisk benämning - latin för "Preussen". Så Borussia Enskede är en parallell till Kopparbergs/Göteborg...

Hagström sa...

Jesper: Borussia=Preussen hade jag förstås ingen koll på.

Cosmo sa...

Arbetarbollklubben Pelikvarnen var ett klassiskt Söderlag.