09 november 2009

Att leda en häst till vatten

Det är egentligen fullständigt logiskt. Blunda, gör en snabb summering av Zlatan Ibrahimoviçs fantastiska fotbollskarriär. Han har aldrig strukit media medhårs, alltid satt sin egen agenda. Han har bojkottat Aftonbladet, vänt landslaget ryggen efter den där nattliga utflykten, efter matchen mot Liechtenstein.


I nära nog samtliga lag har han, bortsett från makalösa idrottsliga resultat, skapat konflikter, i många fall, bränt broar bakom sig. Snarare skulle man kunna identifiera det som en av hans drivkrafter.

Så jag är inte speciellt förvånad när Olof Mellberg inte är särskilt förvånad. Han tillhör själv inte de smidigaste i landslaget. Hans avhopp som lagkapten var egendomligt. Han kunde inte, eller ville inte, ge någon riktigt bra förklaring.

Självklart tillhör Zlatan dem som är mest besvikna över att Sverige missade VM. Minns hur han, in i det sista, även inför Malta-matchen, såg en möjlighet att ta sig till Sydafrika. Så fungerar en riktig vinnarskalle. Och den andra sidan av vinnarskallen är att reagera så här.

Det var ju så Henrik Larsson, Zlatans förebild i landslaget under den tiden, reagerade när Sverige skickades ut ur VM 2002 av Senegal. Då skulle Henke sluta i landslaget. Vi vet ju hur det gick med det.

Jag vet inte mer än någon annan, men när det börjar dra ihop sig till EM-kval (nästa tävlingsmatch är ju nästan ett år bort) då är Zlatan med igen. Om han är i det skick och i den form han är just nu.

För övrigt gillar jag Hamréns lilla valspråk: "Man kan leda en häst till vatten, men dricka måste den göra själv".

Det blir en utmaning att leda den allra största hästen tillbaka till bäcken. Väl där kommer han nog att vara törstig igen.

5 kommentarer:

Yogi Bear sa...

Han orkar inte spela träningsmatcher, svårare än så är det inte.

Jack Hansen sa...

Avhopp? Blev han inte petad av en landslagsledning som inte tyckte att gan tog tillräckjligt ansvar för sammanhållningen i gruppen?

Mats sa...

@Yogi: Jag lutar också åt det hållet.
@Jack Hansen: Källa?

Poppy sa...

Beror alldeles på temperaturen. På vattnet som skall drickas.

Jesper sa...

Nej, inte om hästen är tillräckligt törstig.