12 november 2009

Jag ger upp, jag ger verkligen upp

Helt jävla fantastiskt. Polisen valde att inte sätta upp staket kring Stockholms Stadion, eftersom de som stormade planen skulle kunna göra sig illa. Verkligheten överträffar ibland alla försök till satir. Vad blir nästa grej? Förbjuda spelare att ha benskydd, eftersom de som försöker sparka dem på smalbenen kan göra sig illa? Påbud att man alltid måste ha tänt i hemmet för att en inbrottstjuv inte ska kunna ramla och skada sig?

20 kommentarer:

Mats sa...

Obligatorisk brandmansdräkt hos alla i publiken, så att pyroteknikerna ska kunna arbeta ostört.

Per sa...

heyselstadion

Jesper sa...

Per: förtydliga!

Dennis sa...

Hillsborough.

Cliff sa...

Samma taktik genomfördes ju på Gamla Ullevi, där man satte in ett staket som var lagom högt för att enkelt kliva över, och där poliserna helt enkelt klev åt sidan när planstormningen inleddes. Detta förklarades av vissa poliser i media med att det var arrangörens och inte polisens ansvar att planen inte stormades.

Men efter matchen så skulle planstormarna identifieras och polisanmälas eftersom de hade gjort sig skyldiga till olaga intrång (enligt polisansvarig Bengt Nord). Har inte poliser ett ansvar att alltid försöka förhindra brott när de utförs?

Jesper sa...

dennis: detsamma till dig: förtydliga! Eller menar du att det bara finns två alternativ, att låta folk storma plan o puckla på spelare bäst de vill eller Hillsborough?

Studiomannen sa...

VEM som ger instruktionerna är ju en intressant fråga, men poliser sa till mig inför förra årets guldmatch HBK-Kalmar att de räknar med planinvasion och att det är utsiktslöst att stoppa och att deras jobb är att se till att ingen skadas. Ungefär så.

Och vi vet ju att det gjordes innan dess också.

Men varför? Det var ju aldrig snack om det förr att springa in på planen.

Tony Ernst sa...

Studiomannen/ Nä, tänk, ibland förändras världen! Helt otroligt! man tror inte sina ögon!

Jesper sa...

Tony: Ja, och jag upprepar att jag kan förstå mig på planinvasion ur ett rent karnevaliskt perspektiv, för att uttrycka glädje. Men vad fan, i Malmö 2004 var det väl ingen som höll på och ofredade Elfsborgsspelarna??!?

P.S. Jag var på Malmö stadion 1975 när New York Cosmos med Pelé var på besök. Efteråt stormades planen som en självklarhet av autograftörstande ynglingar. Jag var en väluppfostrad tioåring som inte vågade springa med, något som jag bittert ångrade efteråt D.S.

Jessica sa...

Det enda jag kan tänka är att det finns s.k. kravallstaket som är som bockar med ben nertill, och när de välter, kör benen rakt upp i smalbenen på åskådarna. När man arrangerar större konserter brukar man använda sig av kravallstaket där tyngden och trycket från publiken gör att staketet står kvar och för att välta måste typ allihopa som står på den sektionen hoppa, samtidigt. Det är dock svårt att använda sig av på Stadion, när publiken rusar in från läktaren. Det är dock verkligen ingen logik i resonemanget att inget staket är bättre. Vem är mest skyldig, de som stormade planen eller de som lät det ske? Självklart ska man inte storma planen och utsätta andra människor för fara, men ändå.

Mårten sa...

Elstängsel kanske vore något? Effektivt, men lätt att slå av strömmen om läktarna måste utrymmas av säkerhetsskäl.

För övrigt anser jag att det är löjligt att springa in på planen för att man KLARAT SIG KVAR i AS.

Max L. sa...

Som grön-vit står man ju och skrapar med dojan i sanden då det gäller planstormningar.
En match på 90-talet på Skytteholms naturgräs, Vasalund-Hammarby.
Vill minnas att en röd-tröja fick en spark i baken eller nåt liknande efter slutsignalen.

Jag stoppade min då sjuårige son 2001, iofs var han inte så jättesugen på att springa ut på planen, det räckte gott och väl att stå på läktaren och kolla in det som hände.

Men Jesper, vad syftar rubriken på?
Förstår om man/du blir trött, rejält trött, men ge upp?

Jesper sa...

Max L: Äh, jag tog väl i lite. Jag menade väl just så: jag blir så jävla trött/lack/utled.

Ulf sa...

Jesper: Det är inte så enkelt. Hillsborough och Heysel och liknande är anledningarna till att man över hela Europa (världen?) har arbetat sig bort från stängsel för att människor inte ska klämmas - det är helt enkelt en säkerhetsåtgärd. Dessutom har man väl menat att stängslet i sig har en uppviglande funktion - ungefär som att polisen numer försöker undvika att skicka fram sina mest kravallutrustade trupper tills de verkligen behövs.
Det svåra är att de som förespråkar sittplats och arenor utan kravallstaket pekar på England och säger: "Titta, de har ju fått bukt med sina läktarproblem", medan andra menar att det har skett till priset av stämningen på arenorna: bara dyra biljetter, "vanliga fans stängs ute", osv. På Emirates kommer det tydligen fram en steward som vänligt ber dig sätta dig ner om du råkar ställa dig upp i upphetsningens stund.

Studiomannen sa...

Tony: inte vara spydig nu. Jag har också stått i klack. Förvisso inte lika länge som du, men i många år.

Jag vet lite om fotboll jag med.

Studiomannen sa...

Det jag syftar på är att diskussionen som pågått här och på andra ställen bland annat handlar om vad polisen på plats på Gamla Ullevi 1/11 eller på Stockholms Stadion en vecka senare fått för instruktioner.

Tror inte ett ögonblick att någon polis fått instruktioner att till varje pris hindra åskådare från att springa in.

Och världen förändras. Synd bara att den förändras till det bättre i andra länder och till det sämre i Sverige.

Ulf sa...

Om valet måste stå mellan planinvasion och misshandel av spelare eller sittande tyst publik väljer väl alla det senare. Man önskar ju att det gick att hitta ett fungerande mittemellan.

Anonym sa...

Ulf: Nej, alla väljer inte det senare. Snarare är det så att ingen i Sverige idag förespråkar den effektiva antihuliganåtgärden att ta bort ståplats och därmed klackkulturen. Trots att det rimligen förefaller som den åtgärd som skulle ha störst effekt mot fotbollstrelaterat våld.

Jesper sa...

Jag tjatar gärna om detta, men hur kommer det sig att det fungerat att låta publiken storma plan under hela 00-talet utan att någon fått för sig att uttrycka sin glädje genom våld? Är det bara AIK-are och djurgårdare som måste hindras att rusa in på plan?

leif engkvist sa...

Man måste hålla med Mårten: hur kan gårdarna få för sig att storma plan efter en genomusel säsong som slutar med att man räddas kvar genom kval??? Planstormningar bör reserveras för SM-guld och Pélé. Möjligen Zlatan.