22 oktober 2009

Yxtid, knivtid, kluvna sköldar, vindtid, vargtid tills världen faller.

Som vi var inne på nedan är det ganska sannolikt att anrika IK Sleipner missar andraplatsen i division 1 Södra. Det innebär också, vilket inte så många har uppmärksammat, att man förlorar chansen att utmana IK Brage - tvåa i norrettan - om titeln som FORNNORDISK MÄSTARE. Denna segrare belönas som bekant med mjöddrickning vid Fotbollsgalan på Valhall, hångel med valkyrior och chansen att, sittande på Lars-Odins högra sida, frossa på galten Särimners fläsk. Slutställningen bland de fornnordiske i år blir, med stor sannolikhet:

1. IK Brage, Borlänge (2:a, div 1 Norra)
2. IK Sleipner, Norrköping (3:a div 1 Södra)
3. IK Frej, Täby (3, div 2 N Svealand)
4. Gamla Upsala SK (4, div 2 N Svealand)
5. IK Gauthiod, Grästorp (7, div 2 M Götaland)
6. IK Tord, Jönköping (2, div 3 NÖ Götaland)
7. IK Huge, Gävle (3, div 3 S Norrland, 46 p)
8. IF Heimer, Lidköping (3, div 3 M Götaland, 36 p)

Brage är därmed kvalificerat till det internationella fornnordiska kämpaspelet, som av tradition hålls på Idavallen utanför Valhall och där de möter Viking Stavanger från Norge, Víkingur från Färöarna och Breiðablik från Island. Hell hjältarne, säger vi på Tre Hörnor Straff!

13 kommentarer:

Hagström sa...

Underbart!
Funderar om Oddevold på något sätt kan införlivas i listsan, det känns som att det är nåt fornnordiskt över namnet. Det bör väl vara en gammal beteckning på Uddevalla antar jag.

Jesper sa...

Jag undrar om Oddevold inte är Uddevalla på norska helt enkelt? Bohuslän var ju norskt till typ 1658. Det finns ju också hurtfriska namn av typen Älgarna och Friska Viljor och en mer klassisk kategori med klubbar som Sirius, Sylvia, IK Tellus och GIF Nike från Malmö (med Juventus, Ajax och Flora Tallinn som internationella motsvarigheter). De borde givetvis ha sina egna ligor.

Daniel M sa...

Vi hade ju BK Ymor i Trelleborg, innan de slog sig ihop med Stavsten och bildade FC Trelleborg. Ja, visst stavas det Ymer, med uttalar man det på Trelleborgska blir det "Ymor" alla gånger.

Hur är det med andra gudar då? Vi har ju Nike (som FC Trelleborg förlorade mot i kvalet till tvåan i år!) i Lomma t.ex. Mästerskapen i Grekisk-Romersk fotboll?

Jesper sa...

Daniel - det finns tydligen ett Ymer i Borås också, men de håller inte på med fotboll längre. Sen har vi ju Leikin i Halmstad också.

I det internationella grekisk-romerska mästerskapet tror jag som sagt på Ajax.

Andreas sa...

Namnmässigt tycker jag Velociped och Idrottsföreningen Diana vinner det grekisk-romerksa mästerskapet, på fotbollsplanen skulle de få svårt mot Ajax.

Jesper sa...

Fortuna Düsseldorf borde också ligga bra till. Sen tror jag att det finns en del Hercules och Jupiter i Belgien o Holland. Alla Sparta och Olympique-lag kvalificerar sig troligen också.

Vad gäller Hertha Berlin misstänker jag att det också syftar på nåt slags germansk mytologisk personlighet.

Andreas sa...

Enligt Herthas hemsida togs namnet efter en ångbåt som grundaren åkt med. Båten kan såklart ha döpts efter en gudinnan med samma namn. Mytoligiskt tema på klubbarna verkar vara vanligt på kontinenten men jag kan inte på rak arm komma på något liknande i England eller Skottland.

Jesper sa...

Ah, ett parallellfall till Glenn Hyséns moderklubb Warta i Göteborg. Även den tydligen uppkallad efter en båt. Men sen kan det ju som du säger hända att båten är uppkallat efter nåt mytologiskt och att det s a s blir klassicism i andra hand när man i sin tur uppkallar sig efter båten - Lex Amalthea.

Andreas sa...

Ganska långt från ämnet men tillräckligt intressant (nördigt)ändå:
IF Boltic (med insomnad fotbollssektion)tog sitt namn efter de brittiska lagen Bolton och Celtic. Möcke kreativt.

Hagström sa...

Hibernian - det latinska namnet för Irland. Alltså har vi både en skotsk och en maltesisk representatnt i den grekisk-romerska ligan.

Det finns antagligen också ett antal "Olympia" runt om i världen. I Farsta bland annat.

Anonym sa...

Parthenon och Olympic (Malme) kanske kan kvala in.

Mårten sa...

Antar att Balders Hage är där för att heja också. Inte på nåt speciellt lag, men lite allmänt sådär.

Anonym sa...

Alla Borussia-lag i Tyskland måste ju rimligen räknas också, även om det bara betyder Preußen på latin.