22 oktober 2009

Spela ej polska, men lär dig en gång

På temat "så kan det gå" även: detta. Det är helt ljuvligt ironiskt, att samtidigt som vi har önskat oss en inköpt holländare i stället för triste Lagerbäck, så har Polen haft just en sådan. Leo Beenhakker, no less, samme en som snuvade Lasse när han var Trinidads förbundskapten under VM 2006 och skrockade efteråt över hur förutsägbart det svenska spelet var. Det är bara det att han ledde Polen åt helvete. Femma i sin VM-kvalgrupp efter Slovakien, Slovenien, Tjeckien och Nordirland. Och nu önskar sig polackerna en förbundskapten som kan ge dem "ordning och struktur", det vill säga Lars Lagerbäck. Vi kanske skulle byta rakt av?

5 kommentarer:

Fredrik I sa...

Mmm, fast fick inte Beenhakker oförtjänt mycket beröm för sin coachning? Som jag minns det hade TT ett långskott (i stolpen) på hela matchen, medan Sverige hade 5-6 rejäla chanser som vi med normal effektivitet hade förvaltat till en 2-0-vinst eller så.

Beenhakker kanske förutsåg den svenska taktiken (Hey, det var ett Lagerbäcklandslag - klart det var förutsägbart.) men han hade inget motdrag och kan knappast ta åt sig äran för att Allbäck sumpade sina öppna lägen. Så ser jag det.

Det retade mig att Beenhakkers påstående togs emot så beundrande och okritiskt efter matchen.

Jesper sa...

Ja, Fredrik, detta var ju också en av Lagerbäcks mest envist hävdade uppfattningar (jag minns att han återkom till den så sent som efter EM-kvalet mot Danmark hemma hösten 07). Var det verkligen så att Allbäck brände så många lägen i den matchen, eller blandar du ihop den med den mot Paraguay, där han verkligen missade minst tre frilägen? Jag minns en otroligt frustrerande chans, i slutminuten, där Allbäck hänger tillbaka o väntar på en inåt-bakåt framför öppet mål, men Jonson lägger den diagonalt så att han inte hinner.
Vad Beenhakker specifikt triumferade över var att han satt in en extra anfallare m 40 min kvar o en man utvisad. På så vis band han upp fyra svenska backar plus Tobias Linderoth. Och ja, som FK för Trinidad har man rätt att vara nöjd m 0-0 mot Sverige. Men att hans påstående anammades så villigt att svenska medier var givetvis för att det var ett slagträ att slå i Lagerbäcks huvud.

Fredrik I sa...

Minns särskilt ett Allbäckläge, men även Zlatan och Larsson slog väl bort en hel del?

Beenhakker var nöjd med poängen och i all rätt att skrocka, ingen tvekan om det. Jag tycker bara att han pratade strunt efter matchen och att fler kunde ha ifrågasatt honom. Men det är nog rätt som du skriver, här kom ett tillfälle att tvåla till Lagerbäck. Det får man ju inte missa.

Dennis sa...

YouTube har en video med höjdpunkter från den matchen. Allbäck har ett friläge på slutet, i övrigt är det väl ändå "bara" bra chanser utan att det är frilägen.

Fredrik I sa...

Mjo, det ligger kanske lite i det, Dennis (även om t ex Larssons nick över är ett kanonläge). Och kanske skulle Sverige ha haft ytterligare ett knippe frilägen utan Beenhakkers knipsluga sinnelag, vem vet?