21 oktober 2009

Halmstad by night

Kvällen var signifikativ för den här säsongen. Inte ens de typiska 0-0-matcherna (HBK två skott på mål, Hammarby ett) ger oss poäng. Typisk också för att resultaten i övrigt går vår väg. Djurgårdens tappade ledning till 1-2 på Rambergsvallen gjorde givetvis kvällen något lite lättare att ta sig igenom. Hur mycket vi än förlorar tycks vi aldrig kunna bli helt uträknade. Och Göteborgs seger på Swedbank arena, eller vad den nu heter, gladde oss också förstås.

Eftersnacket skulle skötas på krogen och vi stegade i väg mot Halmstads affärsgator. Stan är vacker och kändes trevlig att vandra omkring i. Men var fanns alla människor? Det var visserligen en måndagkväll, men klockan var inte mer än halvtio. Stadens lag hade i princip säkrat kontraktet, nog borde väl en och annan fotbollssupporter stå vid bardiskarna och resonera? Är det Stockholmsarrogans att tycka att det i en stad av Halmstads storlek borde finnas folk som vill umgås i krogmiljö en vardagkväll?

De få öppna ställena var folktomma och hade i de flesta fall slutat servera mat. Bishops Arms kunde i alla fall erbjuda en matbit och god öl trots den sena timmen. Så där satt vi; fem bajare vid ett bord, en karl som slötittade på Fulham-Hull vid ett annat, ett par utländska män längre in i lokalen och två whiskykonnäsörer med Hammarbyhalsdukar i baren. Och så en servitör och servitris som av ställets ledning tvingades gå omkring i bajersk folkdräkt. Krogen hade fått för sig att arrangera oktoberfestvecka vilket förutom maskeradklädsel på personalen betydde pappflaggor i taket och joddelmusik.
Replikskifte:
- Går det möjligen att sänka musiken eller stänga av?
- Nej, det får vi inte.

Jag kände mig ganska övertygad om att ingen av gästerna hade kommit dit för att fira tysk ölfestival men hade ingen lust att argumentera. Den fortsatta diskussionen fick alltså ske till ackompanjemang av tyrolermusik. När det till slut endast var vårt gäng och de två grönvita whiskydrickarna kvar fann stället det för gott att stänga för kvällen. Men musiken pågick in i det sista, är det oktoberfest så är det.

6 kommentarer:

Max L. sa...

he he...Magnus du tror inte att det var en hyllning till Görlitz?
Ärligt talat, vänd på steken, några Kvastar från hbk travar in på en folktom pub på Södermalm efter att ha förlorat och ser Superettans fula tryne flina och ber personalen att sänka musiken.....hur tror du det hade slutat?
Just det.

Hagström sa...

Menar du att Söders pubar skulle vara folktomma efter att Bajen vunnit en match som säkrat kontraktet?

Jag accepterade dessutom Bishops Arms besked att de inte ville sänka musiken, min förvåning gäller mest att inga människor går på pub i Halmstad en måndagkväll.

Max L. sa...

Ja......;-).*rodnar lite*

Ulf sa...

Magnus: Jag har ju bott i Halmstad, och kan intyga att på måndagar gås minsnn inte på någon pub. Halmstad är väldigt sällan mittemellan. På sommaren fram till sista semesterdagen är Storgatan som en festlig/vulgär (stryk det som önskas) bargata på Kos, första dagen efter semestern är det som någon släppt en neutronbomb över staden och man undrar varför alla dessa gator, torg och hus egentligen byggdes, eftersom inte en människa syns till.
Jag tror också att jag kan slå fast att avsaknaden av lokalt fotbollsengagemang också är det som gör HBK-tillvaron bekväm för talanger och outvecklande för de äldre. Mer om detta en annan gång :)

Hagström sa...

Intressant om Halmstad. Skulle gärna se din tes om det dåliga lokala fotbollsengagemanget utvecklat i något sammanhang.

Jag kan bara bekräfta, ur min supportersynvinkel sett. Och ett par dagar innan råkade jag samtala med en kvinna med AIK-sympatier på en fest - hon var av ungefär samma uppfattning: Halmstadborna är generellt sett inte särskilt intresserade av sitt fotbollslag.

Anonym sa...

Jag är ursprungligen från Halmstad (numera bosatt i Lund) och befann mig på tillfälligt besök i Stockholm i måndags. Jag stämde träff med ett par inflyttade lantisar på O'Learys på Götgatan på Söder för att avnjuta de tre allsvenska matcherna. De flesta gästerna hade förstås Bajensympatier men att döma av reaktionerna fanns både AIK:are och Djurgårdare på plats. Det var i stort sett fullsatt på stället. Efter matchen satt vi kvar en stund vid vårt bord och avhandlade tabellsituationen och annat men redan vid halvtiotiden (ungefär en halvtimme efter slutsignalen)beslutade vi oss för att dra vidare. Jag blev oerhört förvånad när jag reste mig och noterade att vi var i stort sett ensamma kvar i lokalen. Jag är inte bekant med kroglivet i Halmstad längre men det var kanske samma visa där - d.v.s. gästerna hade fått nog när matchen var över och de tre poängen var bärgade? Vad vet jag?

Tim