09 september 2009

På en sekund ändrades allt

Aftonbladet är underhållande indignerat i den här artikeln om det maltesiska matchprogrammet. De hånfulla programmakarna på Malta ska tydligen ha antytt att Sverige inte är lika bra som förr, att Lagerbäck sitter kvar trots klena resultat på sistone och att 4-0-segern mot Malta i juni var ett väldigt överdrivet resultat".
Ja?
Det är väl på ungefär de grunderna Aftonbladet har kritiserat landslaget och Lagerbäck, och på ungefär de grunderna som alla vi som följer blågult vid det här laget bär på en viss trötthet över landslaget i dess nuvarande form.
Alla de där ingredienserna hade varit självklara ingredienser i de artiklar (jag förmodar att de redan ligger färdigskrivna på tidningarnas redaktioner, ungefär som dödsrunor över åldrade kändisar) som var några sekunder från att hamna i tidningen innan Zlatans magkänsla avgjorde matchen.
Över huvud taget tycker jag att efterspelet till Ungernmatchen - trots alla artiklar och inslag om mirakelvändningen - har handlat väldigt lite om hur nära det var att vi faktiskt fick ett stort och plötsligt skifte i svensk fotboll.
När Lagerbäck zoomades in vid sidlinjen, några sekunder före målet, funderade jag på om han stod och formulerade sitt avskedstal. Jag undrade om Lagrell skulle förklara samarbetet avslutat. Och strax efter att bollen studsat in skänkte jag en tanke till de arma journalistkollegerna som satt med fingret på send-knappen för att skicka iväg eländiga matchreferat och nu tvingades skriva om allt på några få minuter.
Med ödet bara på lite annat humör hade vi suttit här och diskuterat om Erik Hamrén eller Jörgen Lennartsson var bäst lämpad att ta vid efter Lagerbäck.
Nu står vi åter enade bakom Lagerbäck, Sveriges största tidning kan rapportera om småfel i ett maltesiskt matchprogram och få det att se ut som ett angrepp på nationen och våra spelare bedömer chanserna till VM till 80-90 procent (vilket ju är galet, det är väl möjligen god chans till en playoff-match, men vi vet ju också vilket facit Lagerbäcks landslag har i skarpa utslagsmatcher...) Nu spekuleras till och med om att Lasse Lagerbäck ska fortsätta även efter VM, och tack vare slumpmålet är det medietrötta landslaget plötsligt leende, nytt och öppet.
Det är förstås kul att vi är med i leken igen och kul att få hoppas på målkalas mot Malta i kväll. Det hindrar inte at jag är förbryllad över hur fort tonen i bevakningen ändrades.

7 kommentarer:

Anders sa...

Haha, svenskarna spelar som trötta öltunnor. 0-0 i 78:e minuten. Må Cohen skjuta ut svennarna ur kvalet, och så kan vi börja diskutera vad som är fel med landslagets stil sen!

Jesper sa...

Ja, inte sant...

Max L. sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Max L. sa...

//Det hindrar inte att jag är förbryllad över hur fort tonen i bevakningen ändrades.//

Visst är det märkligt?

Ulf sa...

Fast det lär kanske ändras tillbaka nu.
Säger som Jesper: "Låt oss inte glömma Portugal". Tredjeplatsen känns som ett ganska rimligt tips i dagsläget.

Jesper sa...

Det var inte jag, det var Mats. Själv har jag glömt Portugal för länge sen. För att inte tala om spelet igår. Siffrorna lyder så här: Malta-Sverige 0-1 (3 poäng till Sverige). Albanien-Danmark 1-1 (1 p till Danmark). Det är allt. Precis som att resultatet (seger) kommer att vara det enda som räknas i de båda återstående matcherna också.

Jesper sa...

Då kan vi nämligen fortsätta att glömma Portugal.