08 september 2009

Låt oss inte glömma Portugal

Sitter inte folk och pratar om Lund eller Umeå så pratar man gamla straffminnen från Malta (vem ska förresten någonsin berätta om fylleskandalen från 1973, då svenska journalister fick sitta i finkan över natten?) eller till och med spekulerar över Fredrik Ljungbergs fotbollsframtid i vinter.


Själv tänker jag på Portugal. För jag tror vi har glömt bort Portugal. Bara för att Portugal är två poäng efter Sverige så är inte Portugal uträknade. Liedsons nickmål i 86:e minuten i lördags kan visa sig "precious".

Jag tror Sverige är piskat att vinna sina tre matcher, för jag tror Portugal tar nio poäng på sina tre matcher. I ett nafs.

I händelse av att Sverige skulle vinna i morgon mot Malta och även vinna den sista matchen mot Albanien, innebär det att om Sverige "bara" kryssar mot Danmark - så hamnar vi på samma poäng som Portugal. Nu vet jag inte ens om inbördes möten räknas, men i vilket fall som helst så har det ju det inte hänt något i de inbördes mötena mellan Sverige och Portugal, vilket innebär att vi snackar målskillnad.

Som det ser ut just nu har Portugal fyra plusmål, Sverige fem plusmål. Marginell fördel.

I den sista matchen har Portugal fördelen att ha Malta hemma. Behövs det göras en massa mål där så kommer Portugal att spela 2-3-5. Och göra precis så mycket mål som krävs, med ett öga på resultattavlan från en sannolikt krampaktig tillställning på Råsunda.

Alltså: matchen i morgon är lite viktigare än alla ni, som funderar på Lund eller Umeå, tror. Det landslag som i morgon kväll får förtroendet att spela på Ta'Qali i Valetta, behöver inte bara vinna den matchen. Det ska helst sluta som det gjorde för fem år sedan, då Zlatan redan hade dundrat in ett hat trick efter 11 minuter och då det till slut blev 0-7.

Då får Portugal något att bita i.

12 kommentarer:

Erik sa...

Jag hoppas det blir Umeå.

Daniel Lampinen sa...

Målskillnad går före inbördes:
http://svenskfotboll.se/landslag/herrar/vm-kval-200809/

Max L. sa...

Stryks inte resultaten mot det absoluta blåbäret i gruppen?
Borde göras,så att det inte blir en "Spanien" igen.

Tycker jag alltså...

Mats sa...

Så var det. Man ska kanske läsa på innan man skriver. Å andra sidan klarnar saker snabbare på det här viset :-)

Så här står det:

"När de åtta bästa grupptvåorna räknas fram så ska grupp 1-8 bortse från alla resultat mot det sämsta laget i gruppen, då grupp 9 består av ett lag mindre. Därefter jämförs alla grupptvåorna och turordningen avgörs av a) poäng b) målskillnad c) gjorda mål d) gjorda mål på bortaplan e) gula/röda kort f) lottdragning."

Daniel Lampinen sa...

Men det används ju när man ska jämföra olika tvåor, inte när man ska räkna ut vem av Portugal och Sverige som ska komma tvåa i grupp 1.

Dessutom är det väl redan avgjort att ishavsgruppen (nr 9) kommer att ha den sämsta tvåan.

Johansson sa...

Vi kan nog vara lugna när det gäller Portugal. Varför skulle de vinna tre raka, när de på sju matcher bara vunnit två st?

Mats sa...

Rätt, Daniel. Jag var lite oskarp där :-)
Först räknas Malta så in i helvete, ända fram till vi vet vem som blev tvåa i gruppen.
Sen, när sämsta tvåan ska plockas bort, då räknas inte matcherna mot Malta.
Nu blev det rätt, tror jag... :-)

Och Johansson: jag bara har en känsla av att Liedsons mål (i en match som Portugal dominerade helt) gett portugiserna tändvätska. Och Ungern var ju riktigt svaga framåt mot Sverige.

Anonym sa...

vänta lite nu. om maltamatcherna plockas bort försvinner ju sex poäng från vår grupp. då blir vi väl den sämsta tvåan?

Daniel Lampinen sa...

Hoppsan.

Wikipedia när det är som bäst - ni lär vilja kolla detta:
http://en.wikipedia.org/wiki/2010_FIFA_World_Cup_qualification_%28UEFA%29#Ranking_of_second-placed_teams

Leif E sa...

Fylleskandalen finns väl beskriven i Åke Stolts En sorts kärlek?

Daniel Lampinen sa...

Men det verkar som att grupp 3 får den sämsta tvåan. Tror jag.

Exempel: om vi vinner ikväll, kryssar i Danmark och vinner mot Albanien så blir icke-Malta-tabellraden 3-4-1.

För att Nordirland - som nu är tvåa i grupp 3 och har 2-2-2 som icke-San Marino-tabellrad - ska toppa det krävs att de tar full pott i båda sina återstående matcher, mot Slovakien hemma och Tjeckien borta.

Men Polen, Slovenien och Tjeckien kan också bli tvåa...

Twohands sa...

Bara Holland lyckas hålla sin svit som obesegrade över bortamatchen mot Skottland ikväll så ska vi förhoppningsvis inte behöva oroa oss.