23 september 2009

MFF Support och alla dessa frågetecken

MFF lekte med Elfsborg och spelade Årets Bästa Fotboll. Swedbank Stadion dansade och log. Att nedsidan med det hela råkade bli att vi hjälpte IFK Göteborg, det är smällar man får ta...

Det borde alltså sjungas visor i klaraste dur här nere dessa dagar. Men livet som supporter till Malmö FF vore inte vad det är utan den ständigt återkommande oförutsägbarheten.

Skjuter inte Hasse Borg kapsyler i ögat på Jari Litmanen så rämnar en av landets största och bästa supportklubbar inifrån.

Dagarna efter Årets Bästa Match...

MFF Supports ordförande Tony Ernst avgick igår. Han skrev:

»Jag har fått så pass stark kritik från så pass många håll att jag inte med hedern i behåll kan sitta kvar. Det har varit fördömande från officiellt håll i Malmö FF, från medlemmar i Malmö FF, från officiellt håll i MFF Support, från medlemmar i MFF Support, samt från media. Debattklimatet kring Malmö FF är tyvärr mest att likna vid en promenad i sank myrmark. Alla former av kritik mot föreningen tas som personliga frontalangrepp.«

Längre ner försäkrade han:

»MFF Support kommer givetvis att leva vidare. Här finns ypperlig kompetens i sittande styrelse. Jag är inte det minsta orolig.«

Well, little did Tony know. Dagen efter, idag, avgick nämligen hela styrelsen. Den skrev så här:

»Vi i MFF Supports styrelse står bakom vår avgående ordförandes kritik avseende Malmö FF:s uteblivna sportsliga framgångar. Vi stödjer också den självklara rätten för en ordförande i en officiell och oberoende supporterförening att förhålla sig kritisk gentemot Malmö FF. Vi är besvikna på Malmö FF:s sätt att reagera och fördömer deras agerande mot denna rättighet.«

Och som detta inte vore nog avgick även MFF Supports valberedning samma förmiddag.

Detta är illa ur flera aspekter. Dels för att själva huvudskälet till att Tony avgick var att han fått så mycket stryk för sin kritik av klubbens sportchef Hasse Borg. Väldigt många höll med Tony, medan till exempel Helen Johansson i Supports valberedning formulerade skarp kritik på Himmelrikets sida.

Tony Ernsts avhopp signalerar till framtida kandidater att om du ska sitta på den där stolen då ska du vara en del av husbondens röst. Annars orkar du inte med jobbet. Risken att den nya styrelsen blir ett gäng lojala ja-sägare är överhängande.

Dessutom: hur påverkar denna oro det lag som visade så fin form i måndags och som har en match i morgon kväll och en ny på söndag?

Jag hinner också fundera på hur mycket nya rekryteringar de betydligt yvigare supportergrupperna Supras och MT96 gjort det senaste dygnet. Och vad det kan komma att betyda för den kommande kulturen på norra läktaren på Swedbank Stadion.

Men det är ett mindre problem just nu. För mest står jag kvar och känner mig frustrerad. Och känslorna riktas, tråkigt nog, mot Tony Ernst och den avgående styrelsen.

Alla dessa ord i dessa långa brev - och ändå lämnas vi med fler frågetecken än utropstecken.

För att de här avhoppen inte ska eka tomt behöver vi veta mycket mer. Vi behöver konkretion. Vad är det nu MFF sagt och gjort som skapat denna enorma turbulens - dagarna efter Årets Bästa Match...

Papperna på bordet. Namn och kragnummer. Ska det hoppas av på det här viset så måste det talas klarspråk och rensas luft. Annars slår de här avhoppen bara tillbaka mot MFF Support.

Och det var väl ändå inte det som var meningen.

3 kommentarer:

Mattias sa...

Bortsett från allt kan man aldrig – under några omständigheter – lita på en man som först hänger upp på väggen, och sedan stolt poserar framför, ett afrikanskt djur man dödat på savannen.

Mats sa...

Jag vet att Percy skjuter djur i Afrika.
Men vem tänker du på?
Tony? Hasse? Madsen?

Mattias sa...

Borg så klart! Med sin älskade, döda kudu... (Jag hade heller aldrig hört talas om djursorten innan – det är något slags antilop, tror jag.)