24 september 2009

Söderstadion 23 september 2009

Det är en sån där dag när jag ångrar att jag en gång i tiden blev intresserad av fotboll över huvud taget. Vad känner man efter ännu en miserabel afton på Söderstadion?

1. Vårt lag är inte tillräckligt bra och resultaten är logiska. Vår enda stjärna - Rami Shaaban - tycks totalt omotiverad. Han har egentligen inte gjort en avgörande räddning på hela säsongen och det duger inte. Dessutom utstrålar han inte vilja att syssla med toppfotboll. Intervjusvaren är påfallande ofta "skadan får ta den tid det tar" och liknande. Vilket inte behöver vara felaktig hållning, men kanske inte den man vill ha när allt håller på att falla samman.
När det gäller utespelarna finns vissa kvalitéer, men det är sådana som skulle behöva bättre omgivning för att komma till sin rätt. Ta Sebastian Castro-Tello - han förväntas både vara framspelare och målskytt men är inte tillräckligt bra för att axla dessa roller i motgång.
Vi har ett rutinerat utlandsproffs i Fredrik Söderström som jobbar och sliter men kan misslyckas med enkla passningar. Det är lite förvånande att han överlevt alla dessa år i sydeuropa med sådana uppenbara brister i tekniken. Våra nyförvärv från de senaste åren, med undantaget Igor Armas, har inte alls lyft laget utan platsar enbart i brist på annat. När sydafrikanen Nathan Paulse ska ta emot bollen studsar den fyra meter framåt. Vlado Zlojutro från Husqvarna kom in som en frisk fläkt på kanten men är trots allt en div 1-spelare och blir inte allsvensk över en natt. De två sommarbrassarna Claudio och Rafael gör varken till eller från. Och så vidare.

2. Dessa återkommande publikskandaler är sorgliga. Nu tänker jag inte främst på att det tändes bengaler, detta inslag förtjänar visserligen en egen diskussion men var i går egentligen något som skedde oberoende av den övriga upploppsstämningen. För allmänheten såg det säkert inte ut så, men just den här gången råkar jag ha så pass mycket insyn att jag vet att bengaleldandet inte hängde ihop med de andra händelserna som fick domaren att bryta matchen i tio minuter.

Jag har alltid tyckt att det finns ett visst berättigande i spontan vrede i samband med fotboll. Att elitidrotten skapar känslor är en del av poängen med den. Men det som händer på Hammarbys matcher är att vissa krafter ser det som ett egenvärde i att det ska vara stökigt. De bara väntar på en situation liknande den i går när Bajen i ett utsatt läge får en straff emot sig. Det de behöver är ett läge när även vi andra, som inte är våldsromantiker, också känner missnöje och vanmakt över matchutvecklingen och visar det. Vid dessa tillfällen bidrar vi till att skapa den dynamik som krävs för att utlösa upploppssituationer.
Nu när jag formulerat mig så inser jag att det blir lite problematiskt i framtiden, jag borde kanske ta konsekvensen och följa fotbollen på ett annat sätt än jag gör nu. Men jag kan inte riktigt acceptera att det inte skulle funka med en hängiven publik som visar både glädje och ilska (rituell och spontan) utan att det leder till nedrivna stängsel och folk som försöker ta sig in på planen.

3. Bråken i går handlade det inte bara om Martin Hansson och dålig fotboll, även ett utbrett missnöje med att klubbens ledning på två säsonger förvandlat en stadig medaljkandidat till ett lag i förfall kunde kanaliseras. Det missnöjet delas av många och är inte bara något som drivs av kepskillarna i KGB. Jag är ju en av dem som går på årsmöten och har därmed röstat fram nuvarande styrelse (som i sin tur tillsätter klubbledningen). Uppenbarligen har jag inte röstat på tillräckligt bra kandidater, för den här utvecklingen är inte rimlig. Hur kan Hammarby vara så dåligt? Vi har bra publiksiffror, får hyggligt med tevepengar, tillhör de bättre på marknadssidan. Vi borde vara där vi varit under åren 2001-2007, ett lag som återkommer i medaljstriden och då och då har chans till guld.
Även om jag själv inte deltar i ropen "avgå styrelsen" har jag full förståelse för dem som väljer att uttrycka missnöje i samband med matcherna. Det tycker jag är en supporters rättighet, att jag själv inte deltar är mer en principidé om att jag kan rösta bort dem på ett årsmöte. Det känns också som en lite för lättvindig lösning att styrelsen avgår - då får man ju faktiskt inte chansen att ställa dem till svars på årsmötet. Däremot deltog jag i ropen "Avgå KGB".

14 kommentarer:

Max L. sa...

Skulle det firas någon årsdag vid Tidaholms-ramsan?
Rykten förtäljer detta.
Jag gick när domaren bröt matchen och jag var definitivt inte ensam, långt därifrån.
Nu tar i alla fall jag time-out från Sös, på obestämd tid.
Så j-a trött på hela skiten runt fotbollslaget.
Allt från usla spelare till hormonstinna ynglingar i diverse kepsar...osv..osv...
Magnus, eftersom du är inblandad, fett med krädd för matchprogrammet, det är det enda jag kommer att sakna.
Men föreningen har ju andra sektioner att stötta.

Heja HBK, Elsfborg och Trelleborg...

Daniel Lampinen sa...

Jag - som växt upp i ett radhusområde vid en äng i utkanten av en mellanstor stad och senare i livet rört mig i storstäder - vet hur lantisar är häpna över såna här händelser.

Hur kan det hända i anslutning till idrott?

Så länge jag har varit med - 1990 till 2009 - har Stockholm varit rätt uselt på att fostra fotbollsspelare. Och Djurgårdens och Hammarbys framgångar, visar det sig nu, har varit högst tillfälliga. AIK har - faktiskt - varit stabilare, men är å andra sidan mer förort.

Stockholmare kanske utsätts för för många intryck för att kunna koncentrera sig tillräckligt mycket på fotbollen. Och det blir ju inte mindre icke-idrottsligt för unga bajare på plats när sånt här händer.

Heja HBK, Elfsborg och Trelleborg - om man vill heja på idrott, istället för pengar - och det är faktiskt ett mer och mer relevant sätt att vara supporter på, i allsvenskan.

Hagström sa...

Daniel: var miljö har väl sin plåga. Till exempel har jag en känsla av att mindre orter är mer anfrätta av nazism och rasism till exempel i jämförelse med Stockholm.
När det gäller bristen på riktigt bra fotbollsspelare från Stockholm så tror jag det handlar om att Stockholms stad är ganska idrottsfientlig i jämförelse med andra svenska städer. Vi är uppväxta med grusspel och staden satsar inte särskilt mycket på elitlagen.

Hagström sa...

Max: Jo, det var Ultra Boys tioårsfirande som sammanföll med Hanssons straffavblåsning. Läs gärna om ultraskulturen i allmänhet och Ultra Boys specifikt i nästa nr av offside. Undertecknad har hängt med dem under hösten.

Nilfons sa...

Daniel Lampinen:
Jag fattade inte den där sista meningen att man skulle heja på Elfsborg om man ville heja på idrott istället för pengar. det är väl just pengarna som gjort Elfsborg till ett av sveriges bästa lag. Dom har, genom främst externa finansiärer, haft möjlighet att betala stora summor för stjärnor de plockat hem från utlandet (A.S., Ischi, Martin E) och stjärnor i Allsvenskan (Keene, Jawo).

Max L. sa...

Alltså, stöd för HBK, Elfsborg och Trelleborg gällde enbart gårdagen, i dag struntar jag i dem....de gjorde sitt jobb, synd att jag inte spelade en trippel, för då hade jag kunnat säga att jag gjorde det för pengar. ;-).
Nu är jag bara nöjd över resultaten.

Hagström sa...

Ja resultaten är ju helt osannolika för vår del. Vi borde varit uträknade för länge sen, nu tänds ju hela tiden ett nytt (men fåfängt och idiotiskt) hopp hela tiden.

Daniel Lampinen sa...

Nilfons: att heja på HBK, Elfsborg och Trelleborg istället för Bajen, DIF och MFF är mer i riktningen att heja på klassisk idrott istället för en mishmash av olika samhällsföreteelser.

Hagström: så jämna plågor och en mer jordnära förklaring, tolkar jag det som...

entzauberung sa...

"Nilfons: att heja på HBK, Elfsborg och Trelleborg istället för Bajen, DIF och MFF är mer i riktningen att heja på klassisk idrott istället för en mishmash av olika samhällsföreteelser."


Det här är ju en komplett obegriplig mening.

Jesper sa...

Det som upprör mig, om som det talas och skrivs åt helvete för lite om, är att det stod barn i Gaisklacken som fick saker kastade i huvudet och som - fick jag höra av kompisar som var där - efteråt blev anmodade av kravallpolis att ta av sig sina halsdukar. Jämfört med det tycker jag att "ordningsfrågor" är mindre värda. Oavsett allt annat - man ska inte behöva riskera att bli hotad eller utsatt för våld om man går på fotboll. Så enkelt måste det väl ändå få vara?

Frank sa...

"... att klubbens ledning på två säsonger förvandlat en stadig medaljkandidat till ett lag i förfall... den här utvecklingen är inte rimlig... vi borde vara där vi varit under åren 2001-2007." Hagström... du borde ha koll på att under dessa år levde vi på lånade pengar, som nu nått en kritisk massa och nu är det payback time. Rimligt i allra högsta grad och då riskerar man att få sälja ut sina bästa spelare och den sportsliga framgången när man ärvt årliga driftsunderskott på ca 15 miljoner kr. Som man ska stålbada ner till plus minus noll...

Hagström sa...

Klubbens kommunikation till mig innan säsongen var att vi har ett lag som ska slåss om platserna 1-4. Här tycks supportrarna faktiskt ha haft bättre insikt än styrelsen, bland fansen var det ytterst få som trodde på medalj innan säsongen. Snarare var den utbredda åsikten att vi skulle finnas på nedre halvan.

Men rent generellt håller jag fast vid att Hammarby bör vara ett stadigt lag i Allsvenskans övre skikt. Rimligen har Hammarby publikunderlaget och marknadspotentialen för detta.

Redaktör Slätt sa...

Jesper: Vi har ju bråkat en del, men på den här punkten är vi helt överens. Ingen ska behöva vara rädd för att gå på fotboll. Ingen ska behöva få saker kastade i huvudet på sig för att man tillhör motståndarklacken. Det är punkt på det. Inget snack.

Jag håller också med om att det skrevs för lite om just den delen, men det är som det är. Det vrids och vänds och sedan blir det inget av det. Det jag alltid saknat är de principiella diskussionerna, där man bortser från enskilda händelser för att komma framåt i vad som händer på våra arenor. Det är helheten som måste diskuteras, där man bortser (trots att det kanske är sjukt svårt) från vad som hänt.

Det, plus att jag tror att det är nödvändigt om det inte ska gå åt helvete. Oavsett vilken riktning det tar, om man nu gillar allsvenskan, föreningarna och dess supportrar. Vi är en för liten liga för att missa en enda del av någonting.

Jesper sa...

slätt: jag är glad att vi är ense på den punkten. Då har man ju ändå nånting att utgå från.