31 augusti 2009

tio år sen sist

Jag minns förra gången Hammarby sparkade en tränare (vilket också var första gången och fram till i dag enda gången). Efter halva säsongen 99 fick Roffe Zetterlund gå vilket orsakade ett visst ramaskri, både bland fans och skribenter. Jag minns att Aftonbladets Lasse Sandlin skrev att han rev medlemskortet i Hammarby. Motiveringen för Lasse och andra var att Hammarby aldrig nånsin hade sparkat tränare, vilket tydligen var en hederssak att hålla fast vid. Så var vi också den klubb som åkt ur allsvenskan flest gånger...
Det finns helt enkelt tillfällen när en tränare har slut på idéer och ett tränarbyte är det enda rimliga, i alla fall om man inte vill fortsätta toppa statistiken över att vara den som fått respass flest gånger. Jag är inte man att avgöra om Tony skulle ha förmågan att reda upp det utsatta läge som Bajen är i, och jag kan hålla med de som säger att han inte fått material för de högt ställda förväntningarna som numera finns kring Hammarby.
Men alternativet - att låta det fortsätta som nu och hoppas på det bästa - är inte tillfredsställande.
Det som förvånar mig mest i den här historien är att den nye tränaren Thom Åhlund inte avbryter sin semester i Dalarna. Jag menar; det är ju inte på Mauritius han befinner sig. Att ta sigrfrån Dalarna till Stockholm känns inte som nån jätteuppoffring. Det är möjligt att det inte är livsavgörande om Thom är med på tisdags- och onsdagsträningen men som symbolhandling vore det värt mycket. Liksom markera att Hammarbys framtid är viktigare än Thom Åhlunds semester.

12 kommentarer:

l sa...

bye bye bajen bye bye bajen bye bye bajen bye bye.
Tror verkligen att både ni o DIF åker ur iår. Micke Andersson for president! DIF i början av 2000-talet var fotbollens svar på hockeyns Team Boro, fast framgångsrikt. Pengar men ingen kultur, typ. Hammarby går väl tillbaka till att vara det det där som de alltid varit ett, ett jojogäng.

Mats sa...

Det där är väl en tolkningsfråga. Nog får man se det som att Sören Cratz fick sparken. Att inte få förlängt efter ett guld. Mer sparken kan man inte få. Som Capello i Real Madrid. Svårt att begripa.

Ulf sa...

Eller del Bosque.

Max L. sa...

Och 10 år sedan dif åkte ur...
Jag har hela tiden trott att Bp kommer före Hammarby, men är inte lika säker längre.
Lite för skitnödigt agerande, sen att de har allsvenskans mest ointelligenta fotbollspelare som forward, gör det inte bättre.
Hursomhelst, ujs ryker, det är för lite marginaler för deras del, sen kan det gå åt vilket håll som helst.
HBK ser inte så stabila ut om man säger så.
Exciting stuff....

Visst ja....Åhlund....njaeee..

Hagström sa...

Jag kommer att vidhålla att Cratz aldrig fick sparken. Konsekvensen av att hävda "ej förlängt kontrakt=sparken" blir ju att man anser att allsvenska tränarskap är livslånga åtaganden.
Dessutom var det ju inte så att han fick beskedet om att tränarkontraktet skulle upphöra efter guldet. Det beslutet togs ju under sommaren när ingen ännu kunde förutspå hur säsongen skulle sluta.

Studiomannen sa...

"DIF i början av 2000-talet var fotbollens svar på hockeyns Team Boro, fast framgångsrikt."

Passa på tillfället, alla andra, så ska jag nu försvara Djurgården gentemot första anonyma insändaren. Det är inte vanligt att jag gör sånt. Liknelsen faller direkt, eftersom DIF faktiskt har haft flera fina perioder i historien.

Efter IFK och MFF spm står i en egen division kommer IFK N-ping. Även de i sin egna division. Därefter klumpar vi ihop ÖIS och DIF. Det var ingen dagslända som vann guld under 2000-talet. Allt jävla snack i media om att DIF uppfunnit fotbollen däremot var dravel. Men DIF är ingen Boro-dagslända.

För övrigt är Bajen, trots att man endast vunnit ett enda guld, ett klassiskt lag. Det var ju Bajen detta handlade om.

Hagström och Högström! Ta en semantisk och historisk diskussion senare om HIF. I min och i garanterat majoritetens ögon betyder HIF Helsingborgs IF och inget annat. Det finns folk som tror att det betyder Hammarby IF... :-)

Hagström sa...

Studiomannen:
Begreppet HIF om Hammarby IF är inte särskilt frekvent. Det känns som att det funnits ett motstånd inom Hammarbyleden till att använda det, till exempel heter Hammarby "Bajen" på ljustavlan saom visar dagens match på Söderstadion medan motståndarklubbar anges med sin förkortning (utom just Helsingborgs IF som kallas HeIF). Vad jag känner till finns endast en ramsa där Hammarby kallas HIF.
Jag släpper gärna HIF till Helsingborg, det känns inte särskilt angeläget att bokstavskombinationen ska användas om Hammarby.

Studiomannen sa...

Bra, Hagström. Jag var nyfiken på din åsikt där.

För övrigt är jag lite historielös i min uppräkning ovan. Det hade varit bättre att säga att IFK Göteborg och Malmö FF är i en egen division. Därefter får man nog säga att IFK N-ping strax före DIF. Under dessa återfinns ÖIS, Gais, AIK m fl.

AIK:are kanske ska komma ihåg att AIK inte vann allsvenskan på 40-50-60-70- eller 80-talet.

Hagström sa...

Det kan vara så att IFK Norrköping faktiskt är i klass med IFK o MFF. Deras epok inföll ju innan de europeiska cuperna, men troligen skulle de ha varit väl så bra som både Blåvitt och Malmö i ett internationellt perspektiv.

Studiomannen sa...

Hagström: du har en poäng. Så kan det definitivt vara och deras kräftgång efter 1989 drar också ner betyget kanske lite för mycket.

Martin Alsiö sa...

Studiomannen >>> AIK vann iofs Allsvenskan 1983, även om man sedan dippade i det dåtida Slutspelet.

Hagström >>> IFK Norrköping tog sig hela vägen till final i Intertotocupen 1965/66, när turneringen ännu hade ett visst värde.

Annars passar jag på den svårare frågan om Sveriges historiskt bästa lag. :-)

Studiomannen sa...

Martin: den frågan är mycket enkel att besvara. Tror inte ens att den mest inbitne MFF:are säger MFF. Däremot är det jämnt. Tänk på att de som förlorade mest på slutspel var MFF.