09 juni 2009

Tiotusenkronorsfrågan med Mäster Yoda

Precis som alla andra i Sverige ägnar vi på THS dagarna åt att fundera på tiotusenkronorsfrågan - hur det kommer sig att vi har en världsstjärna som inte spelar som en världsstjärna när han är i landslaget. Och eftersom vi känner våra begränsningar frågar vi dem som vet bättre än vi. Jag lyfte luren och ringde det skarpaste fotbollsöga jag känner, Offsides jedimästare Henke "Yoda" Ystén.

-Det är helt enkelt så att hela Inter har ett lag som springer i djupled och på så vis väger upp Zlatans ganska orörliga spelstil. Till och med Cambiasso som ska vara defensiv mittfältare springer en massa i djupled. I Sverige har vi däremot två defensiva mittfältare och ingen som gör de där djupledslöpningarna, om inte Chippen gör dem. Lagerbäck har nog rätt i att Ljungberg saknas på det sättet. Det svenska anfallet har annrs byggt väldigt mycket på kombinationsspel, positionsbyten, väggspel och så, och det blir inte mycket av det med Zlatan.

Skulle inte lösningen då kunna vara att Zlatan ändrar sin spelstil?

Det tror jag inte han kan. Han är ingen världsstjärna av den typen som bara kan gå in och dominera. Jämför med en sån som Didier Drogba, som är lika stor och tung som Zlatan, men betydligt rörligare. Man ser ju aldrig Zlatan dra iväg på några tjugometersraider, direkt.


Finns det en psykologisk dimension i det här? Jag misstänker själv att Zlatan inte brinner lika mycket för att spela i svenska landslaget som han gör för att ta Barcelona med storm och vinna Champions League med dem.

Jag har alltid tyckt att psykologin spelar en stor roll för Zlatan. Han verkar drivas av ilska, han verkar spela bäst när han har nåt att bevisa. Sedan verkar han drivas av ett behov att riva ner det han uppnått - först skulle han bli bäst i Juventus, sen saboterade han sin relation med supportrarna där. Nu gör han samma sak i Inter. Det är möjligt att han inte tycker att han har något att bevisa i landslaget längre, men å andra sidan finns det matcher där han borde ha tänkt det och då har det ändå inte riktigt fungerat.

-Sedan fick jag också för mig att han verkade vara i sviktande form på slutet i Inter. Bad om att få bli utbytt flera gånger. Sedan gjorde han ändå mål, så man glömde det där, men om man ser tillbaka tror jag nog att det kan visa sig att hans formkurva har varit på väg neråt ett tag.

6 kommentarer:

Daniel Lampinen sa...

Vem som helst kan löpa i djupled. Det handlar bara om att vara beredd på att löpa en massa i onödan. Att vara ödmjuk och göra skitgörat.

Men Zlatan gör det inte. Istället går han tillbaka i banan och hämtar boll, så pass långt ner som det krävs för att ingen försvarare anser det nödvändigt att följa med och bevaka, så att han kan få leka med bollen. Lagets rytm skiter han i. Jag tror faktiskt det. Han är som en tioåring med storhetsvansinne. Såna här skadliga egon ser man ofta inom pojkfotboll.

Men i Inter räcker det som sagt oftast att vara en straffområdesspelare, dels för att det är lägre tempo i Serie A och dels för att de typ alltid möter lag som backar hem grovt. I landslaget måste man som forward vara en (offensiv) planhalvespelare.

Det lär inte hjälpa att peta honom. Men övriga spelare kan låta bli att bygga spelet kring honom, samtidigt som de hoppas, inte förväntar, att han kan göra världsnummer inom straffområdet då och då. (Övriga spelare bör vara "schyssta killar", som Niclas Kindvall uttryckte det i er enkät.)

Max L. sa...

Daniel: Låter rimligt det du skriver.
Jag hörde Gary Lineker "försvara" John Barnes i engelsk tv för ca: 20år sedan, Barnes gjorde en massa mål i Liddypool, men i landslaget tror jag han gjorde ett på ca: 1000 landskamper.
Nåväl, Lineker menade på att i ett klubblag möter du en klubbs fyra bästa backar, nån kanske är skadad och en reserv får tas in, men i ett landslag möter du det landets bästa backar minus skador.
Tyckte alltså Lineker som gjorde mål i landslaget...

Och som sagt, italienska ligans kvalité.

Pelle sa...

Daniel Lampinen snackar goja. Det är väl ändå inte anfallarnas uppgift att göra skitgöra o springa i djupled? Det ska mittfältarna göra, komma i djupet bakifrån som Strömberg eller Ljungberg eller Ingesson. Dagens mittar är ju fastlåsta strax framför mittbackarna.

Om vi nu har en världsspelare som vi ska anpassa allt spel till som det sades före Danmarksmatchen så kan det per definition inte vara han som förstör rytmen, ytan är de andra killarna som är helt tondöva. Eller sannolikare dirigenten Lagerbäck.

Tydligen har du inte sett en enda Intermatch heller. Zlatan en straffområdesspelare? Man kan räkna tillfällena han gör mål i boxen på en hand. Han gör mål på frilägen (i djupet!) eller på skott utifrån.

Daniel Lampinen sa...

Inte nödvändigtvis 30-meterslöpningar, men löpningar framåt och i sidled som är tillräckliga för att skaka av sig sin bevakare. (Men alltså inte bollhämtningar BAKÅT. Det är fusk och kosmetika.)

Att anfallare generellt inte ska löpa i djupled var nåt nytt för mig. Speciellt viktigt i svenska landslaget, som inte har kvaliteten för att spela ut motståndaren vid straffområdet och därför bör satsa mer på korta (snabba) anfall.

Under danmarksmatchen gick han ner och hämtade boll ABSURT många gånger. Vid de tillfällena förstörde han absolut rytmen. Jag kan inte tänka mig att det var meningen att han skulle ligga där. Han var uppskriven som forward men agerade som offensiv mittfältare.

Jag har mycket annat för mig, ser nästan bara landslagsmatcher, men jag tror absolut att Zlatan gjorde fler än fem av 25 ligamål i boxen. Att han skulle göra många mål via löpningar i djupet har jag svårt att tro, speciellt med tanke på att Inters motståndare backar hem så mycket som de gör, även om jag skulle bli hoppfull om jag blev övertygad om det. Då kanske han någon gång kan lära sig att löpa i djupled i landslaget också. (Jag tycker alltså att en svensk landslagsanfallare bör löpa i djupet.)

Pelle sa...

Jamen visst - klart att de också ska löpa i djupet - men det är inte de som ska göra det mest och bäst. Och framförallt inte uppoffrande. FÖr mittfältarna blir det ju i princip deras enda roll i anfallet när nu backarna ska sköta uppspeln och spela över mittfältet.

Zlatan har satt rätt många frilägen där han kommit löpande bakifrån jo, tex båda målen i avslutningsmatchen. Men i Sverige finns tydligen ingen som kan passa honom.

Däremot är det självfallet som du skriver helt fel att gå bak till mittlinjen för att hämta boll. Frustration över en Källström som inte fungerar och en Andersson som inte får/kan gå framåt?

Dennis sa...

Att Zlatan var nere och hämtade boll kan ju ha att göra med att anfallsspelet inte funkade från första början. Det är svårt att förstöra en rytm som inte finns.

Henke Larsson gör samma sak när HIF:s anfallsspel inte funkar, när han inte får något ordentligt att jobba med. Det går inte nödvändigtvis bättre.