14 juni 2009

Afrika väntar

Har nu sett halva Sydafrika-Irak i den s k "Confederations Cup" och utkämpat en hård kamp mot sömnen. Jag minns en tid (det var kring VM 1990, när Kamerun på allvar slog igenom) när alla väntade sig att nästa världsmästare skulle komma från Afrika. Inte så mycket har hänt sedan dess, åtminstone inget som motsvarat de förväntningarna. En del respektabla VM-insatser av Nigeria, Senegal och Ghana, men aldrig det stora, förväntade klivet. Och när jag ser Sydafrika spela tror jag inte det komma hända hemma hos dem själva heller - det går för långsamt, det är för plottrigt, inget afrikanskt lag har samma killerinsinkt som enstaka afrikanska spelare som Drogba och Eto'o.

Det känns på nåt sätt passande att den stora ödesmatchen blir borta mot Ungern. Bortamatcher mot Ungern är alltid ödesmatcher och vägskäl vars utgång blir avgörande för fortsättningen. Se bara:

*VM-kval 1973. Sverige tar ett stort steg mot VM om man undviker förlust, men är utslaget om Ungern vinner. Resultat: 3-3, sedan en utmattad Ralf Edström räddat ett utspelat Sverige genom att nicka in ett Ove Grahn-inlägg med 12 minuter kvar.

*EM-kval 1995. Sverige måste undvika förlust för att hänga kvar vid EM-chansen efter nederlag mot Schweiz och Turkiet. Resultat: 0-1, efter tidigt baklängesmål och krampaktig insats (och ett inhopp av Robert Andersson, om någon minns honom).

*EM-kval 2003. Sverige måste vinna efter att ha startat kvalet uselt med oavgjort både mot Lettland och Ungern hemma. Resultat: 2-1, sedan Henke Larsson gjort den första av sina 46 comebacks i landslaget och spelat fram till två Marcus Allbäck-mål

*VM-kval 2005. Sverige måste vinna för att få häng på gruppledande Kroatien och slippa nervigt extrakval. Resultat: 1-0, sedan Zlatan drämt in ett bombnerslag i krysset på övertid efter att Sverige ditills inte skapat nånting.

Vilken historia om nån kommer att upprepa sig? Tja, tyvärr känns det just nu som om 1995 ligger närmast. Det desperata tabelläget påminner åtminstone mest om det. Fast jag skulle inte klaga om Marcus Allbäck gör comeback och sätter två mål i september. Jag erkänner överhuvudtaget att jag har saknat Allbäck en hel del på sistone. En man som steg rakt in i landslaget och gjorde mål. En man som - fast jag hatar uttrycket - levererade.

Sen vet jag inte vem som sänder i september, men jag blir nöjd om jag slipper Bosse Petersson. Det enda som är tristare att lyssna på än en bilhandlare som snackar för sina egna varor är en som rackar ner på andras.

Och så hoppas jag att U 21-EM producerar ett alternativ till Kim Källström. Att ha honom som mittfältsreserv känns rimligt, han har ju visat att han kan nicka in bollar i tomt mål när vi möter Malta. Men att han inte är något att hålla i handen när åskan går, det visade han väl slutgiltigt mot Danmark.

7 kommentarer:

Mårten sa...

Börjar man inte för Kims skull hoppas att han kan få lämna Lyon för att bli en stor fisk i en liten damm istället för tvärtom?
Holland, Portugal, Skottland, Grekland, nåt sånt. Där han kan få vara ordinarie på mittfältet, vinna lite titlar och känna sig duktig. För det där Steget kommer han ju inte att ta.

Cliff sa...

Sydafrika är ju ett rätt mediokert lag även med afrikanska mått. Om Guus Hiddink tog över Elfenbenskusten så skulle de kanske kunna bli nåt. Där finns ju ett spelarmaterial som på pappret är imponerande. Men antagligen kommer de afrikanska lagen ha för dåliga målvakter och försvarsspel även de närmaste 10 åren.

Hagström sa...

Håller med om Bosse Pettersson. Det är så jävla tråkigt med dessa kommentatorer som hela tiden berättar hur spelarna skulle gjort i stället. Påminner om min farsa.

Jesper sa...

Att ha Bosse Petersson som farsa är en skräckinjagande tanke. Känns som det skulle handla om långa mästrande föreläsningar med grogglaset i näven omväxlande med femhundralappar när fredagsgroggen gjorde sin verkan.

Pelle sa...

Robert Andersson i HBK? Den ende svensk som har kunnat hävda sig internationellt i filmningens ädla konst. Jo, tyvärr kommer man ihåg.

ibnkafkasobiterdicta sa...

Som Cliff säger: Sydafrika är ett medelmåttigt afrikanskt lag som inte har presterat något på tio år, afrikanska tävlingar inräknade. Egypten hämtade in 1-3 mot Brasilien och föll oturligt på ôvertid, detta efter att ha torskat 1-3 borta mot Algeriet för ett par veckor sedan. Afrikanska lag har ingen rimlig chans att vinna VM men det har inte heller europeiska lag, Italien och Tyskland undantagna (Frankrike och England vann ju på hemmaplan), och enbart fyra lag - om man bortser från uruguay - har vunnit VM på bortaplan - Italien, Tyskland, Brasilien och Argentina. Spanien kanske vinner nästa gång de anordnar VM.

Ser inte många europeiska lag som kunnat köra över Egypten 2008, när de krossade Elfebenskusten 4-1 samt besegrade Kamerun 4-2 och sedan 1-0. Besegra, säkert, köra över, nej.

Fredo sa...

"...enbart fyra lag - om man bortser från uruguay - har vunnit VM på bortaplan..."

Det var ju också ett sätt att vinkla statistiken. Man kan ju lika gärna vända på det: Av de 7 länder som vunnit VM så är det bara 2 som aldrig gjort det på bortaplan. Och varför ska man förresten bortse från Uruguay?


En helt annan sak med Ungern, var det inte mot dem som Brolins karriär tog slut?