25 maj 2009

What's in a name

Hur uppstår ens sympatier och antipatier för lag från andra länder, lag som man inte har någon personlig anknytning till? Som exempel ur verkligheten vill jag rapportera att jag igår tyckte att det var ganska kul att det gick som det gjorde i engelska ligans nerflyttningsstrid. Sunderland tycker jag om för att min farsa gör det och min farsa håller på dem för att han såg dem i Malmö 1951 (han kallar dem "Sänderländ", med det generationstypiska engelska uttal som Staffan Linderborg och Arne Hegerfors är offentliga representanter för). Middlesbrough var däremot ett sånt lag som jag, på lite svårdefinierbara grunder, ansåg hade ett "fult namn" när jag var liten. Andra fula namn var till exempel Arsenal, Portsmouth, Birmingham och Aston Villa, medan jag av någon anledning tyckte att Millwall och Wimbledon var fina (trots att jag senare begrep att lagen som bar dessa namn hade en helt annan aura omkring sig). Fina namn hade också Tottenham, Chelsea, Wolverhampton och Manchester City, medan Manchester United av någon anledning var mer neutralt (i likhet med Leeds, Everton och Derby) och Liverpool drog en aning åt det fula. Dessutom ansåg jag att Leicester var det finaste namnet av alla, eftersom jag trodde att det uttalades "Lee-chester" - således byggde min tidiga vurm för Frank Worthingtons manskap på en ren missuppfattning.
Hull tillhörde egentligen lagen med de fula namnen. Men så fanns det ju en annan faktor som alltid spelade in, nämligen att jag sympatiserade med uppstickarna. Det fick mig att i varierande grader sympatisera med lag som West Bromwich, Southampton (som sensationellt vann en FA-cup-final över Manchester United som division II-lag, om det var 1976?) och Brighton. Och det är väl det som nu fick mig att tycka att det var kul att Hull klarade kontraktet, trots att Newcastle egentligen är ett finare namn.

Men Scunthorpe...

7 kommentarer:

Mats sa...

Det anar inte hur det glädjer mig att du tyckte Tottenham hade ett fint namn :-)

Jag vill minnas att Putte Kock uttalade Leicester på "ditt " sätt också. På samma sätt som han konsekvent vände på hur de sista fyra bokstäverna i Norwich respektive Ipswich skulle uttalas.

Och, jo, det var 1976. Mål i 83:e av Bobby Stokes. Före matchen lär den konfunderade United-yttern Gordon Hill ha undrat: "Vilka är Southampton?"

När matchen var slut visste han bättre.

Hagström sa...

Jag älskade namnet Charlton.
Queens Park Rangers och Crystal Palace var också namn med fin klang när man började bli fotbollsintresserad. Chelsea lät ju också tufft.
Jag tyckte däremot inte om Leicester efter att jag fått reda på att det uttalades "LESTER".

Anonym sa...

And what about... Crystal Palace?
Intressanta litterära konnotationer där ("Brott och straff").

Den som gillar lite rustikalare namn kan berusa sig här:

http://www.rsssf.com/tablesd/ddr2hist.html

Mvh,
Bubbe

max lindberg sa...

Jag vill minnas att Rudolf Kock sa Laj-chester ungefär....men jag är ett vandrade kalkbrott.

Brentford!

Ang. länken...Textil Cottbus? Spelade de i gult och hade hårband?

Jesper sa...

Max: Bradford låter finare än Brentford!

Ett lag jag alltid har tyckt har ett fint namn är också Grimsby. Tilltalar även min ödslighetsromantik med sitt läge. Men själv har jag alltid tyckt att skotska namn är så mycket vackrare - Aberdeen, Dundee, Partick Thistle, Hearts of Midlothian...

Fredrik I sa...

Själv minns jag med viss fasa när Ipswich gjorde sin entré i min värld (dvs då jag för första gången såg namnet målplinga i Tipsextrarutan). Jag var väl 7-8 år sådär, och hur jag än försökte så blev mitt uttal inget annat än "Ipschvitsch, vilket väckte allmän munterhet bland mina något äldre vänner.

Sedan dess har jag haft ett horn i sidan till den klubben, kan man säga.

ibnkafkasobiterdicta sa...

Inget slår afrikanska klubbnamn: Tout Puissant Englebert (allsmäktige Englebert), Daring Club Motemba Pemba, Requins de l'Atlantique (Atlantens hajar), Botswana Meat Commission, Naughty Boys Tlikweng, AS Matelots (Matroser IF), Anges de Fatima (Fatimas änglar), Steve Biko FC, Onze Créateurs (Elva skapare), FC L'Abattoir (Slakthuset FK) eller alldeles oslagbara Eleven Men In Flight...