24 maj 2009

Moldavisk språklektion

Det började med några röster längre inåt mitten. Till vänster från min sida sett. Det är inte det ställe där de flesta ramsor startar, men området är ändå en ganska pålitlig leverantör av läktarkraft. Ofta kommer de mer "positiva" tongångarna från detta håll. Det är här en rätt trist nidramsa om AIK förvandlas till "Alla dricker bärs i Hammarby". Över huvud taget tycks den här delen av läktaren föredra ramsor och sånger som handlar om Hammarby och inte om våra motståndarlag.

Men vad var det som hördes den här gången?
"I will kill you, I will kill you!"
Fler hängde på och snart vrålade alla som någon gång deltar i en hejaramsa på Söderstadions K-sektion.
"I will kill you!"

För en ovan fotbollsbesökare måste det ha låtit helt galet, alternativt som en bekräftelse av uppfattningen att klackmiljön är allmänt sjuk. Ett par tusen människor som vrålar att de vill döda någon, ja det låter onekligen osunt.

I själva verket var ordkombinationen en hyllning till en spelare i det egna laget. På ett bakvänt sätt, och med den slags bisarra humor som går hem på många fotbollsläktare, var detta en hyllning till Hammarbys moldaviske spelare Igor Armas. Ny för året har denne mittback snabbt vunnit Hammarbypublikens hjärtan.

Bakgrunden till ramsan är de ord som Igor ska ha sagt under förlustmatchen i Örebro den 11 maj. Han ska då ha yttrat "I will kill you" i samband med någon incident under matchen. När publiken på Söderstadion i omgången därpå vrålar samma kommentar handlar det alltså inte om ett hot - utan en hyllning till en spelare i det egna laget.

5 kommentarer:

Dennis sa...

Jaha, det var i alla fall en djävligt korkad hyllning. För övrigt kan ju någon gärna få bekräfta eller dementera, var det så bajenklacken skanderade "låt han dö" i samband med Salomonssons skada? Det lät så i alla fall. Jag förmodar att det också ska ges en söt tolkning.

Jesper sa...

Dennis, jag brukar själv avsky alla bög-hora-Judas-tillmälen som skriks från fotbollsläktare och jag har ingen som helst förståelse för våld och hot bara för att det förekommer i supportersammanhang. Men jag hörde själv detta "I will koll you" redan under Hammarby-MFF-matchen förra veckan och jag erkänner att jag tyckte det var lite kul, för att jag delvis uppfattar det som en drift med en moldaviers språkproblem när han hamnar i Allsvenskan. "I will kill you" är liksom vad han kan komma på att säga, tänker jag mig. (Hade det varit James Keene som sagt det hade det inte varit det minsta kul).När det sen skanderas av bajenklacken finns det ett element av självironi som helt är beroende av att man uppfattar det sammanhanget, tycker jag i alla fall.

Mats sa...

Jesper, det var en ovanligt snäll inläsning. Du måste haft en lång nats sömn och fått frukost på sängen.
För du tillskriver verkligen klacken oanade dimensioner klokhet. Jag förbehåller mig rätten att vara oförändrad i min skepsis och i min cynism. Det osmakliga buandet mot Maldini igår, fyllde på i min kolumn.

max lindberg sa...

"I will kill you..."?
Njae, alla o klacken har väl inte sama syn på orden?
Såg dock klisterlapparna på Grimsta, dessa var roligare.
Samt att klacken en minut efter Chankos 1-0 mål, skanderar...SM-guld...sm--guld...sm-guld osv.

Hagström sa...

Dennis: "Låt han dö"-ramsan har skanderats i svenska klackar i ungefär 30 år. Det gör den varken sämre eller bättre ur moralisk synvinkel, men även här vill jag påstå att man så klart inte ska ta den bokstavligt. Ursprunget är att fotbollsspelare alltför ofta spelar teater när de är skadade.