04 maj 2009

Wernbloom vs Bojan - och sen?

Real Madrid-Barcelona 2-6. Om jag suttit framför TV:n och sett matcen hade jag säkert sorterat in den bland klassikerna, bland matcher man verkligen inte hade velat vara utan, jag skulle kunna rysa vid tanken på att inte fått se utklassningen.
Nu befann jag mig i stället på min sambos systers 40-årsfest och fick nöja mig med att höja på ögonbrynen när jag såg resultatet på text-tv sent på kvällen. Och då, när den misade matchen är ett faktum, tänker jag bara: jaja, det kommer nya matcher.

Det närmaste fotboll jag kom i helgen var när jag försökte klippa svärfars gräsmata i snörräta Nou Camp-linjer. Det är ju så: har man inte fotbollstalangen får man hitta andra vägar för att få vara med. Man kan bli fotbollsjournalist eller planskötare.

Samtidigt gick jag och tänkte på Allsvenskan, vilket känns som en värld ganska långt ifrån El Clasico, fast då ska man veta att det bara är en dryg månad kvar tills Pontus Wernbloom ska försöka jaga ifatt Bojan Krkic en gång till i U21-EM.

Det ska bli väldigt intressant att se vad det där U21-mästerskapet gör med Allsvenskan. Nu vet vi att Pontus Wernbloom försvinner till sommaren, enligt AZ Alkmaar ville de göra klart affären redan nu, innan Wernbloom höjer sitt pris genom en bra insats i turneringen.
Fler kommer att försvinna, förstås. Om Sverige gör en bra turnering kommer hela truppen att vara hett byte för större klubbar.

Som supporter till ett lag har man länge kunnat hoppas på att några spelare i ens lag ska nå den där nästan-landslagsmässig-positionen, som gör att spelaren är stabil och pålitlig som en av allsvenskans bästa på sin position, men inte tillräckligt intressant för att bli uppköpt av en utländsk klubb. Typ Tommy Jönsson i Halmstad, eller kanske Hasse Berggren.
Adam Johansson i Blåvitt var en sån man kunde föreställa sig som IFK:s högerback tills han var 35, när han plötsligt fick chansen i landslaget och tog den, och lyfte sig själv från kategorin "god allsvensk" till "proffsaktuell".

Det verkar bli svårare och svårare att hitta folk till den där gruppen av stanna-hemma-spelare. Nu måste man inte nå landslaget för att vara aktuell för utländska klubbar, det räcker med U21-landslaget. Och om vi nu gläds åt en serie där talangerna blommar, vem vet hur det ser ut till hösten, om en stor del av dem är borta?
Kommer klubbarna att fortsätta satsa ungt - alltså ännu yngre - och lita på att talangutvecklingen numer är så bra att det funkar? Eller blir det ett återinträde för gamlingarna - hej, Tomas Olsson - som fått värma bänk under våren?

Man säger alltid att det inte går att tippa Allsvenskan i april, eftersom man inte vet vad som händer under sommaruppehållet, men i år känns det mer förvirrat än någonsin. Jag har svårt att se att något annat lag än IFK Göteborg toppar serien i halvtid, men hur det ser ut i höst vetefan.
Det kanske blir Örebro, trots allt.

7 kommentarer:

Weman sa...

Bortsett från allt annat klokt du skriver så är det väl att gå händelserna i förväg när du skriver att Wernbloom ska jaga Bojan. Om du nu inte syftar på något som utspelar sig på något spelarhotell förstås.

max lindberg sa...

Planskötare skrev du, nu har du din chans.
Ring 08 - 620 08 50 (If Brommapojkarnas kansli) och fråga om du kan få ta den vakanta platsen som planskötare.
Av planen att döma har den positionen varit ledig under vinterhalvåret.
Maken till dålig plan var det länge sen jag såg.
Men gör det snabbt, den 20/5 kommer Bajen på besök och Charlie Davies kräver en jämn plan. oveni

Ulf sa...

Weman: en sannolik förutsägelse, förstås. Men du kanske hoppas att Bojan får jaga Wernbloom.

Max: Jag har förklaringen till Grimsta IP:s status. Kansliet har ett spöknummer, ingen har kunnat söka tjänsten. Jag ringde precis två gånger, efter en signal "lyftes" luren, det slutar ringa och jag möttes av kompakt tystnad.

Weman sa...

Ulf: Bojan kommer att skicka Wernbloom för att köpa korv.
Game over :-)

Ulf sa...

Du har väl inte missat, Weman?
http://www.youtube.com/watch?v=ewtw2qAEKEQ

Weman sa...

Det där töntiga flinandet kan bara roa blåvita supportrar...
Vad är det för fel på Wernbloom? Håller han på Real Madrid?

Ulf sa...

Well, roa eller oroa spelar egentligen ingen roll... det är ändå ett fantastiskt klipp :)