05 maj 2009

Söder om Lantzvägen

Det är nåt speciellt med Marcus Lantz. Det är som Ystén sa framför tv:n igår, när Lantz haltade bort från att ha blivit trampad av Wilton Figureido - man kan aldrig tro att han är helt oskyldig. Självklart är han inte den ende spelare som har en repertoar av fula tricks, det är bara det att han ser så obeskrivligt nöjd ut när han har praktiserat dem. Henke Larsson är inte heller främmande för små funktionella armbågar och punggrepp, men han tillhör Stefan Schwarz-skolan, han ser alltid lika indianskt oberörd ut när han delar ut sina tjuvnyp. Lantz, däremot... Hade jag varit HIF-fan hade jag såklart älskat honom, men det hindrar inte att han borde ha åkt ut igår när han var uppe och viftade med handen i Agon Mehmetis ansikte. Fingrarna i ansiktet, det är lika förnedrande som en spottloska, det måste vara minst gult.

För övrigt retar det mig alltid lika mycket när ett lag som leder lyckas få övertidsminuterna att gå med sådana apkonster. Tilläggstiden måste bli effektiv, man ska inte kunna få den att gå med maskning och taktiska byten. Även när domarna lägger till tid blir det liksom aldrig lika mycket som har förspillts, och dessutom vet laget som ligger under aldrig hur mycket tid som är kvar, vilket leder till att deras spel blir stressat och panikslaget.

Canal+-kommentatorn igår hade förresten analysen klar över varför Malmö FF inte gjorde mål. Hade bara Wilton varit mindre självisk, upprepade han flera gånger. Visst, Wilton föredrog att gå själv när han hade Daniel Larsson i fritt läge bredvid sig i andra halvlek, men faktum är att Daniel Larsson gjorde likadant i en en nästan exakt likadan situation i första halvlek. Men si, Daniel Larsson är inte sydamerikan och har lägre lön än Wilton, och därför fäster själviskhetsetiketten sämre på honom. Ibland är det beklämmande att se vilken makt stereotyperna fortfarande har i sportvärlden. När Marcus Lantz vid något tillfälle låg och vred sig på plan fick vi veta av kommentatorn att han verkligen måste ha fått en rejäl smäll. Lantz är ju från Bromölla, så han är inte nån som gnäller i onödan

1 kommentar:

Weman sa...

Lantz var skyldig hela matchen :-)
Satt och retade ihjäl mig på både Björn Hedman och domare Hansson.
Wilton fick gult för en obefintlig armbåge. Medan Henke lallade på i sin gräddfil.
Ofere fick bråkdelen av frisparkar jämfört med Henke.
Det är (objektivt sett) fascinerande hur hovet svassar för honom.
Den svenska fotbollens svar på Ingmar Bergman.