30 maj 2009

Han är tillbaka... på allvar!

Man får väl säga att Hagström visste vad han gjorde med sitt inlägg nedan. Det han lyckades med var inget mindre än att väcka Rain Man ur sin dvala. Rain Man har nu återkommit efter idoga forskningar i tabeller och ortnamnsetymologiska luntor, och brinner av iver att förkunna för världen att Aston Villa tillhör samma kategori av lag som till exempel Luton, Charlton, Bolton och Preston. Aston är nämligen visst en geografisk punkt, en förort till Birmingham, en ganska nersliten förort visserligen, men icke desto mindre den förort som en gång gav livet åt ingen mindre än Ozzy Osbourne. Det innehåller dessutom samma andraled (det anglosaxiska -tun) som alla de nämnda ortnamnen.

Det innebär att den namnmässigt sett mest koncentrerade engelska ligan är den allra första, upplagan 1888-89. Den toppades nämligen av Preston North End, med Aston Villa som tvåa och Wolverhampton som trea. På femte plats hittar vi Bolton, på sjätte Accrington Stanley och på åttonde Everton. Och för den som undrar om värdet i denna information kan vi bara som alltid svara att kunskapen är sin egen mening.

Rain Man vill, på tal om -borglagen och deras internationella motsvarigheter, också tillägga att Strasbourg vann franska andradivisionen i år, att Freiburg vann den tyska motsvarigheten Zweite Bundesliga och att Peterborough segrade i det som numera kallas division I i England, d v s trean. Tack och hej, Rain Man!

4 kommentarer:

akvedukt sa...

Apropå åttan i första engelska ligaserien presenteras dagens stora engelska match på tv.nu med orden:

Premier League-trean Chelsea möter Premier League-femman Everton i finalen i den engelska motsvarigheten till Svenska Cupen.

Cosmo sa...

Eftersom Leeds har varit mitt engelska favoritlag sedan början av sjuttiotalet så är League one en serie jag följer.Årets serie vanns av Leicester med Peterborough på andra plats,jag hoppas inte det förstör Rain Mans framtida förehavande.

Hagström sa...

akvedukt: fantastiskt!
cosmo: imponerande att du öyckas beslå Jesper med att lämna fotbollsstatistisk felaktig information.

Jesper sa...

Cosmo: Det går naturligtvis inte att få Rain Man att erkänna ett begånget fel, så jag ber om ursäkt å hans vägnar och tackar för rättelsen. Dessutom får du som bonusinfo veta att namnet på ditt favoritlag härstammar från floden Lat, som var det medeltida, keltiska namnet på det vattendrag som nuförtiden heter Airze. Namnet Leeds går tillbaka på gammalengelska Loidis (som det kallas av 700-talskrönikören Beda Venerabilis) och betyder: "platsen där folket som bor vid floden Lat bor".