28 maj 2009

Nu blir det nördigt. EXTREMT nördigt.

Har ni lagt märke till hur bra det går för "borg"-lagen i år?
Inför 12:e omgången är Göteborg etta, Elfsborg tvåa, Helsingborg trea och Trelleborg hittas på en förhållandevis hög sjundeposition.

11 kommentarer:

Jesper sa...

Kanske en upprepning av Allsvenskan 1939-40 då Elfsborg vann, Göteborg tog stora silver och Helsingborg blev trea? Då fanns det inget fjärde -borg lag (Trelleborg är f ö det enda sådana som också varit allsvenskt) så nu kan alla rekord slås.
Underligt, förresten, hur överlägsna just Borglagen är. Om man jämför med Köpinglagen (Norrköping, Jönköping och Enköping), Ålagen (Råå, Umeå och Luleå), för att inte tala om Bylagen (Hammarby, Norrby och Derby...)

Ulf sa...

Gävleborg?

Jesper sa...

Ulf: Jag inser att det inte vore psykiskt nyttigt att gå in för mycket på dem här frågan. Låt mig bara säga att jag i en maratontabell över andradivisionen har påträffat Sölvesborgs GIF, Kubikenborgs IF och Vänersborg (IF+IFK)

Ozjeppe sa...

Jag tänkte faktiskt likadant häromdan! Haha, det är små inlägg som detta som gör THS till en av mina nya bloggfavoriter...

Ulf sa...

Jesper: Så det här är Rain Mans nya projekt?

Mårten sa...

Borg-arna i all ära, detta måste väl ändå vara idrottföreningarnas år:
IF(K) Göteborg, IF Elfsborg, Helsingborgs IF och Gefle IF i topp.

Att det sen är två IF-lag som inte alls har med toppstriden att göra kan man ju tolka lite som man vill.

Patrik sa...

Hasse Borg?

Hagström sa...

Mårten: men definitivt inte BK-gängen så här långt. Varken BKH eller HBK försvarar Bollklubbens namn särskilt väl.

Jesper sa...

Det var som väntat oemotståndligt för Rain Man, som här såg chansen att få ägna sig åt sin favoritsysselsättning ortnamnetymologi. Och därmed gör en jämförelse med England, där man precis som vi har företrädesvis tvåledade ortnamn och vars fotbollslag alltså sönderfaller i bland andra -cester/chestergruppen (av lat., castrum, slott, Manchester, Colchester, Leicester) -hamgruppen (Nottingham, Birmingham, West Ham, Tottenham) -wichgruppen (Norwich, Ipswich, West Bromwich; hit hör också "York", vars namn som ju som alla vet härstammar från fornnordiska 'Jorvik'). Bäst under en säsong är då -tongruppen (samma andraled som i svenska -tuna) som säsongen 1890-91 tog båda förstapositionerna, genom Everton och Preston, medan Bolton blev femma och Accrington blev tia. Huruvida "Aston" i Aston Villa (nia denna säsong) är att fatta som ett ortnamn eller ett egennamn (som i sin tur då givetvis kan härröra från ett ortnamn)kommer att bli föremål för Rain Mans nästa undersökning.
Jag har talat och räddat min själ.

Calle sa...

Tack till Rain Man för det. Apropå -hamgruppen kunde jag till min stora glädje notera att alla -hamlag i Premier League låg i rad när serien var över.

Jesper sa...

Rain Man skulle inte sova gott inatt om han inte fick tillägga att det även internationellt sett har varit ett bra år för Borglagen. Wolfsburg mästare i Tyskland med Hamburg på femte plats, Salzburg segrare i Österrike. I Norge leder Rosenborg och i Danmark kom Aalborg åtminstone på sjunde plats. Zenit St Petersburg ligger visserligen sämre till än man kunde vänta sig (sjua i ryska ligan just nu), i England blev det tack och farväl för Middlesborough och var Strasbourg ligger i Frankrike orkade inte ens Rain Man ta reda på. Han vill bara påminna alla om att hålla tummarna för Luxemburg i VM-kvalet...