Jag trodde inte att bojkotten av bortamatcher som genomfördes av AIK:s och Hammarbys supportrar under 2008 skulle få något genomslag. Möjligen på så sätt att övriga Fotbollssverige enbart var tacksamma att slippa ha med oss att göra (vilket ju också varit en av reaktionerna).
Men i och med att det blev ett år av allmän publiknedgång så har bojkotten faktiskt uppmärksammats rejält, och genomgående nämnts som en av faktorerna som påverkat publiktillströmningen negativt.
Och det märkligaste av allt är att man från centralt håll (SvFF och SEF) faktiskt tycks ha fått en helt ny syn på oss som reser runt i landet för att se vårt lag på bortaplan.
Citat från artikeln på svenskfotboll.se:
Flest bortasupportrar ger bonus
Som ett led i publikutvecklingen vid bortamatcher införs bonus för de föreningar som har flest supportrar på sin bortasektion. Åtta föreningar i Allsvenskan och Superettan kan erhålla bonus i en fallande skala från 800.000 kronor. Bonusen möjliggörs genom fotbollens avtal med Svenska Spel och de önskemål som Svenska Spel ställt vid förhandlingar om det nya femåriga avtalet.
Det här är faktiskt sensationellt. För första gången upplever jag att man ser hängivna supportrar som en tillgång, och inte ett problem.
13 december 2008
Bojkott med resultat
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
13 kommentarer:
Eftersom förslaget inte verkar att innebära någon lösning på det som AIKs och Hammarbys supportrar protesterade mot, så får man väl anta att bojkotten kommer att fortsättas även under den kommande säsongen.
Vi lockar dom dumma fansen med pengar så kanske dom glömmer vad dom protesterade mot.Jag hoppas BF och BA ser igenom Benito Lagrells fula försök att få publiksiffrorna,för vi är väl inte lika fala som spelarna?
Hängivna supportrar är väl BÅDE en tillgång och ett problem. Vilket just är problemet.
God kväll! Jag har länkat din blogg i min blogg eftersom du är TFF:are. Jag hoppas detta är okej, annars får du höra av dig... Trevlig kväll.
Erik & Cosmo: jag tror inte på fortsatt bojkott oavsett om det är befogat eller ej. Jag tvivlar på att det går att få genomslag för ytterligare ett år där fotbollssupportrar förväntas avstå från det som driver dem - dvs att gå på fotboll och stödja sitt lag.
Dessutom kan det vara att binda ris åt egen rygg. Det tar tid att bygga upp en kultur - att rasera den är lättare. I det här fallet: vänjer man folk av vid att åka på bortamatcher kanske de inte återvänder.
Och kanske bojkotten har gjort nyttan att fans i framtiden kan få igenom önskemål. Nu finns i alla fall ett bojkotthot att ta till.
Jesper: Du har helt rätt i att fotbollsfans är både ett problem och en tillgång. Men jag har aldrig tidigare upplevt man från centralt håll sett resandet till bortamatcher som något än ett bekymmer, något som måste försvåras. Man har till och med försökt införa regler pm vilken typer av flaskor som får finnas i bussar somn transporterar fotbollsfans.
Finns det någon som vill ge en kort förklaring till bojkottens syfte? Alternativt kanske posta en länk till någon programförklaring?
AIKarna skrev vid ett tillfälle:
"Vi utlyser denna bojkott på grund av den djupt orättvisa regeln att klubbarna i år måste stå för säkerhetskostnaderna som sina egna supportrar medför på bortaplan. Detta utan att få en enda krona av de biljettintäkter vi genererar!"
Var det inte mer än så? Och vilka "säkerhetskostnader" talar man egentligen om?
Här är info om bojkotten från AIK-alliansen:
http://www.svenskafans.com/fotboll/aik/artikel.asp?id=234569
Notera dock den orättvisa tävlingen mot mindre klubbar som TFF, BP, Häcken etc.
Detta är ett steg i rätt riktning men ändå åt fel håll, hur det nu går ihop.
Egentligen innebär väl detta att Svensk Elitfotboll bakvägen finansierar de ordningsbefrämjande åtgärder som fansen protersterat mot.
Mest pengar kommer att gå till de tre stora stockholmsklubbarna. Det är de som har de stökigaste supportrarna och som säkert har de största säkerhetskostnaderna vid bortamatcherna.
Anonym: på vilket sätt är tävlingen orättvis mot Trelleborg, Häcken och BP?
Skulle tippa att de också är vinnare i tävlingen, om än inte i rena prispengar. De mindre klubbarna kommer ju att tjäna pengar på ett större antal bortasupportrar vid sina matcher.
Självklart! Det kommer rendera i publikintäkter åt TFF, Häcken, BP och andra småklubbar men å andra sidan har dessa klubbar ingen chans i världen att mäta sig på bortaplan och på så sätt få tag i prispengar.
Kanske det uppmuntrar folk från mindre klubbar åt åka och se på fotboll men då gäller det också att dessa ställer sig på bortasektionen.
För övrigt tror jag inte på en markant ökning.
Skicka en kommentar